Skocz do zawartości

KIJ NA MORZE

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie, to może troche niestandardowa prosba, ale z multikiem w tle. Chodzi mi o morski kij zbrojony pod multiplikator (mam C3 6501 z Power Handle, mam nadziej ze sporadyczne wyjazdy nad morze nie zniszcza go za bardzo Embarassed). W dwoch składach, długosci najlepiej ok 230-240.

Na poczatku myslalem zeby zbudowac sobie cos z Batsona w Fishing Center, ale nie znalazlem w ofercie Batsona odpowiedniego blanku. Podobna sa tacy co tna jednoczesciowe blanki i lacza je na spigot, ale osobiscie mam rezerwe do tego typu rozwiazan. Sa jeszcze blanki Talona typu Pilk, ale jak dla mnie to chyba za wysoka polka jak na morze. No wiec co, zostaja chyba jakies gotowe produkty?

25 lutego chlopaki z Jerka oragnizuja wyprawe Stenia na wraki, chcialbym znalezc nowa wedke do tego czasu. Moze ktorys z uzytkowników otrzaskanych ze sprzetem morskim cos mi doradzi?

Z gory dziekuje,

pzodrawiam

@Friko,

ja nie w temacie wędek morskich ale nie zrozumiałem tego:

...mam C3 6501 z Power Handle, mam nadziej ze sporadyczne wyjazdy nad morze nie zniszcza go za bardzo...

- dlaczego myślisz, że mógłbyś go zniszczyć? Nie rozumiem.

No chyba, że masz zamiar spędzić rok na morzu, dzień w dzień łowiąc na ciężkie przynęty duże dorsze. To może coś się wtedy z nim stanie.

Ta wielkość według mnie jest dobra na polskie dorszowanie.

Mam kontakt z ekipą Zdun i Wyszyński, a oni łowią ogromne dorsze i czarniaki także na delikatniejsze konstrukcje.

Co do kija to na twoim miejscu nie szukałbym nic drogiego. Zadałbym sobie pytanie - po co mi jakiś super kij na dorsze, na które pojadę pewnie ze dwa razy w roku?

Jeżeli będziesz miał problemy to chętnie pożyczę ci swojego Yada na ten wyjazd. :D

He, Seba - powaznie mowisz ze jezdza nate czarniaki z 6501? Bo to jest z wodzikiem wiesz... Zreszta z tego co mozna bylo uslyszec o wadze pilkera, to lowia tam 100-150 gram, a u nas zasadniczo 200-300... Zastanawiam sie czy przy takich obciazeniach multik z wodzikiem nie jest jednak ciutke...

a ten YAD to pod multika uzbrojony???? Bo jak tak to chetnie skorzystam :mellow:

Pozdawiam

@Friko,

jak Zdun zobaczył pierwszy raz moją jerkówkę z C3 6501 to padł ze śmiechu na twarz. Powiedział tylko, że on w Norwegi używa czasami jeszcze mniejszych multików.

Kiedyś siedziałem długo z Wyszyńskim i gadaliśmy o morskich łowach. Część z tych opowiadań kiedyś opisałem ci na prv. Oni łowią zupełnie inaczej niż większość polskich wędkarzy morskich.

Łowią co najmniej połowę delikatniej i mają zdecydowanie inną technikę, która jak widać jest bardziej skuteczna.

Paweł, oni nawijają czasami takie plecionki na morskie multiki, że my do ciężkiego jerkowania stosujemy o wiele mocniejsze. :mellow:

Aha, no tak. Yad jest pod stałą szpulę. :D

Rognis, a Ciebie dziwi, że stosują takie plecionki. W wędkarstwie morskim też są kategorie w/g mocy linki. Na największe drapieżniki i trudne łowska stosuje się najcięższy sprzęt. tabela kończy się na 60 lbs. jakie ryby się wyciąga to Ty wiesz. A jaką plecionkę i jakie mocne przypony na nasze herlawe szczupaczki się stosuje to Ty też wierz. Jak mówią amerykanie - bez komentarza.

pozdrawiam

@Seba

jak pisalem, wyprawa jest na wraki. Tam nie da rady polowic tak jak mowisz - tzn. daleki wyrzut i skoki przy dnie. Lowi sie pionowo w toni, tuz przy burcie - tak przynajmniej slyszalem. Wiec sa premiowane krotkie wedki i multiplikatory.

W kwestii grubosci linki - ja zaczalem morskie wedkowanie od power pro 40lb. W Bassie pukali sie palcem w czolo i proponowali cos ze 2 razy grubszego B) teraz schodze do 30 lb. Powod jest prosty - czym ciensza plecionka, tym mniejsze przeciazenia. A power pro 30 lb to i tak jest kawal solidnej liny

W kwestii wytzymalosci sprzetu - biorac pod uwage glebokosc lowiska i mase pilkera [zalezy od glebokosci i dryfu] to.... musi byc solidnie. To co mnie zniecheca do sprzetu morskiego dostepnego w sklepach to fakt, ze jakosc jest taka ze wystarcza na 2-3 lowienia a potem luzuje sie uchwyt, urywa raczka, peka przelotka.... dlatego myslalem zeby jednak w cos zainwestowac (w granicach rozsadku)

Niestety, w ofercie Batsona nie ma blankow tzw. kompozytowych wystarczajca krotkich, moge zrobic cos ze szkla w jednym kawalku...np na blanku FSU56H albo dziabnac i wziac na spigot RX7 SW1089 - ale to rozwiazanie mierzi mnie troche :wacko:

Pozdrawiam

Byłem tylko trzy razy na dorszach, dwukrotnie z multiplikatorem ABU C3 od Jerrego. Multiplikator sprawdził się i uważam, że na kilka wyjazdów na wraki taki kręciołek jest optymalnym.

Natomiast jesienią użyłem......... jerkówki Bertusa Rozemeijera - kijek jednoczęsciowy do 100 gram i długości 195cm. Zwykle łapie się na głębokościach około 40 m ... a nawet i płyciej. Dlatego też stosowałem pilkery Dragona 100 gr i 120 gr. Jedna wada takiego kija, to za krótki dolnik. Ale od tego machania nie bolała mnie ręka, jak wcześniej bujałem się z ciężkim morskim kijem. Taki kijek poradzi sobie z oderwaneim ryby. Jak złapiesz coś większego to szyper ..... poczeka. Moim skromnym zdaniem najważniejsza jest technika podbijania pilkera.

10 lutego wybieram się z ekipą z Golubia na dorsze. Postaram się z tej wyprawy nakreślić relację. Trzymajcie kciuka, za pogode.

REMIGIUSZ ! Serdecznie dziękuję za Salmiaka. ;)

Jak sie ma gest to zawsze mozna nabyc talona pilk 30 albo 35LBS. Chodza jednak sluchy, ze grafit nie sprawdza sie na kutrze, latwo o cos zawadzic i rozlatuje sie nawet Talon... :(

Nie wiem wiele o lowieniu w Baltyku ale niektorzy lowia na ten kij, ktory opisalem w artykole o trolingu czyli na Ugly Stika 10-50LBS. Powinien on umozliwiac finezyjne prowadzenie niezbyt ciezkich pilkerow.

Jako zapas, gdy polamie wszystko, nabylem Shakespeara Bigwater 2,4m do 30LBS - ten powinien opedzic ciezsze przynety bo jest duzo sztywniejszy.

Oba kije a w zasadzie rodziny/serie kijow wystepuja w opcjach pod stala i pod multi, ponadto mozna zamowic kij z calkowicie stalowymi przelotkami.

Takim kijem mozna sie bezkarnie obijac o relingi...

Gumo

Widzialem dzisiaj na targach zaskakujace kije GARBOLINO zborjone uniwersalnymi przelotkami spinningowo-multiplikatorowymi. Nazywa sie ta seria URBINA czy jakos podobnie. W dwoch dlugosciach: 270 i 240, dwuczesciowe. Rodzaj morskiej wklekanki, charakterystyczna miekka zolta szczytowka gesto oprzelotkowana i blank w kolorze metalic. Dlugi cienki dolnik wygodnie wchodzacy pod pache. Wedki zaskakujace, bo bardzo LEKKIE. A opisane do 250 gram

I to mnie zastanawia :unsure: czy ktos ma moze doswiadczenie z tymi kijami? Seria nie jest nowa, pojawila sie chyba w zeszlym sezonie.

Pozdrawiam

Nie wiem czy coś mi się nie pomyliło ale chłopaki z jerka mieli jakiś czas temu dorszowe kije garbolino właśnie z miękką szczytówką. Wieszali na nich 4 pilkery na raz po 250g każdy żeby przetestować wytrzyałość. :D Nie wykluczone że to były właśnie te kije.

Bez przesady, 10 kg dorsza na kiju na kuter nie wkładasz ale takiego powiedzmy 2 kg powinienes, bo nikt nie bedzie biegał po osęke... u nas jest presja na pokładzie, żeby sie uwijać generlanie

z tego względu oceniłem (być może niesłusznie, nie wiem) że ta URIBIA może mieć z tego względu niewystarczający lifting power. Zdecyduję się na coś o bezdysujnej mocy zapewne redujując zwiększoną wagę kosztem dlugosci

Pozdrawiam

Mocna wedka to od 20 - 25LBS w gore a to oznacza mozliwosc podniesienia na kiju ciezaru co najmniej ok. 10kg.

Chyba jednak lepiej zdecydowac sie na cos bezkompromisowego, co ma wiekszy dodatek wlokna szklanego.

Ot, cos z Sangerow/Shakespearow, moze jakis Cupido, jak sie pojawia w sklepie...

Gumo