Skocz do zawartości

Sprzęty do podbierania ryb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,od dłuższego czasu poszukuje jakiegoś przyrządu do podbierania ryb na łódkę,głównie szczupaków,oczywiście w miarę możliwości staram sie podebrać rybę pod skrzela,lub pod brzuch jednak nie zawsze się da,w sumie przy szczupłych grip załatwia sprawę ale czasami nie chcą pokazać zębów i wtedy zaczynają sie schody.

I chyba najwięcej plusów daje używanie podbieraka,szybko i bezpiecznie dla ryby i ręki.Potem powstaje problem z wyczepieniem przynęty z siatki i wyjęciem ryby,nie mówiąc już że cały śluz z ryby jest na podbieraku.

Ostatnio udało mi się wyczaić taki podbierak(ostatni model)

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/rozemeijer-podbierak i-g5-a201-p1063-k5570.html

Używa ktoś takiego ustrojstwa z gumową siatką,dobre to?

Nie będzie problemów z podebraniem dużej ryby?

Dzięki

Pozdrawiam

Podbieraki z gumowaną siatką zawsze będą dobre do podbierania ryb.

Ważne w takim podbieraku jest to, aby miał wystarczająco dużą siatkę, żeby pomieścić okazową rybę.

Druga ważna sprawa to bardzo solidna rączka podbieraka, która będzie w stanie wytrzymać ciężar każdej dużej ryby.

Obawiam się, że tak płytki podbierak sprawdzi się tylko w przypadku jakiegoś zdechlaka. Każda ryba, która zachowała trochę siły, będzie się starała z niego wyskoczyć. Taka głębokość siatki oznacza, że rybę można podnieść tylko trzymając podbierak poziomo. To męka dla sprzętu i wędkarza. Duża matnia gwarantuje, że po zagarnięciu ryby możemy spionować podbierak i podnieść całość za obręcz. Nie walczymy wtedy dźwignią, co niestety ma miejsce przy płytkiej siatce. To ważne szczególnie przy dużych rybach.

Używam podbieraka z gumową siatką. Niestety jest to model pstrągowy, czyli mogę jedynie napisać o materiale. Dla mnie to wielki plus- nie włażą kotwiczki i haczyki, nie czepia się ostów, jeżyn itp., nie trzeba go suszyć i nie śmierdzi. Minusy -stawia większy opór w wodzie i jest nieco cięższy- ale odkąd zmieniłem model noszony na boku na model wieszany na plecach wady są nieistotne. Polecam.

Wskazany gumowy podbierak faktycznie jak mówi Pitt służy raczej do podbierania sandaczy. Powodem jest to, że podbierany sandacz nie skacze, aż tak jak szczupak. Dzięki temu jesteśmy go w stanie utrzymać w podbieraku mimo stosunkowo płytkiej siatki.

Podbieraki do okazów szczupaka, to faktycznie wielkie i głębokie bezwęzełkowe i impregnowane siaty. Przede wszystkim takich podbieraków nie wyciąga się z wody z rybą, a służą jedynie do przytrzymania zdobyczy przy burcie łodzi. Wszystkie czynności wykonuje się w wodzie i rybę wyciąga się z podbieraka tylko do kilku zdjęć.

Jestem w posiadaniu tego podbieraka, ktory jest najwiekszy z siatka gumowa, jaki widzialem.

W sumie ok, lecz ma on jednak pewne wady. Po 1 jest niemilosiernie ciezki. Po 2 (ma to zapewne zwiazek z po 1) ma na naprawde wielkie szczuple za krotka siatke.

Gdyby siatka byla dluzsza ciezar wzroslby dwukrotnie i malo kto dalby rade tym operowac swobodnie...

Byc moze, ze siatka ta z czasem sie troche wyciagnie...ja w kazdym razie mialem klopoty z wkladaniem szczuplych powyzej 1m do tego podbieraka.

Gumo

przede wszystkim frabill, frabill robi znakomite podbieraki na lodzie, tutaj klikanascie do wyboru, drogie, ale jakosc sie zgadza!

http://www.frabill.com/cgi-bin/frabill/results.html?category =Landing%20Nets&store=spring

sa tez produkty europejskie, takie jak rozemeijer monster, to wielki podbierak, tylko niestety nie wiem, czy bezwezelkowy?

duze podbieraki karpiowe, sa z reguly OK dla ryby, tylko jak ktos juz wyzej wspomnial, do duzych przynet i kotwic z zadziorami nadaja sie srednio, wyjscia sa dwa, albo kosekwetnie eliminujemy zadziory ... albo mamy problem z taka siatka

jest jeszcze takie wyjscie, kupujemy wielki i solidny podbierak, mam na mysli rame i mechanike, a do niego dokupujemy w USA zapasowa siatke (tak, sa takie siatki do nabycia za bezcen) w odpowiednim rozmiarze ... sam tak kiedys zrobilem

Podbieraki gumowe to nie zachcianka a wymaganie podczas niektórych zawodów rozgrywanych w USA. Po prostu regulują to odpowiednie przepisy. Podbiera się nim nie tylko sandacze, bassy, pstrągi ale również szczupaki.

Zdjęcia z Bass Pro Shop, które udało mi się akurat zrobić prezentują wybór - tyle jest tam typów podbieraków. Dla każdego coś odpowiedniego. Te gumowe nie są aż tak ciężkie :D

us_001.jpg

us_002.jpg

us_003.jpg

us_004.jpg

• Like 1

Tomku one po prostu muszą takie być. Hol muskiego i podbieranie jest dość specyficzne :D Ben po prostu biegał po łodzi (długość 20 stóp) jak na bieżni sprinterskiej. Akcja jest krótka i ... zdecydowana. Hol musky'iego nie przypomina szczupaczego.

Nie. Ale ... jak wszedłem do Cabelasa zachowywałem się jak samochód na rondzie. Nie wiedziałem w którą stronę iść. W BPS już było inaczej - ochłonąłem trochę. Ale BPS dla mnie jest o wiele lepszym/ładniejszym sklepem. Mam zdjęcia - też będą :D No i ... te ceny na ciuchy. Oj ... szkoda gadać. Kupiłem Goretexy za śmieszną cenę. Teraz jestem ubrany od stóp po głowę :D

• 2 lata później...
  • 3 lata później...

https://www.youtube.com/watch?v=oS5OOW2BCgo&list=UUDX8f70ZHDXafn1hwODibRw

Wiem, ze forum glownie o przynetach sztucznych, ale jakos mi sie wydaje, ze nie wszyscy sa "fundamentalnymi fanatykami" a juz na pewno nie wszyscy widzieli taki patencik (John Robert deep throat disgorger w komplecie z kotwiczkami "semi barbless" fox'a) Szczupaczek na filmie odplywa w dobrej formie (byl na wedce moze w sumie z 2 minuty od chwili brania na "trupka")mimo kotwiczki w gardle (ledwo bylo widac oczko). A ze juz nie raz slyszalem "tak zezarl, ze musielismy zabic" albo widzialem szczupaki z gardlem wystajacym z paszczy lezace na brzegu bo ktos nie mial pojecia co robi albo zalezalo mu bardziej na kilku cm drutu i kotwiczkach niz na zdrowej rybie to postanowilem sie podzielic.