Skocz do zawartości

Sprzęty do podbierania ryb

Rekomendowane odpowiedzi

Nawiązując do tematu. Jakie w waszej opinii są najlepsze szczypce / wyczepiacze do wyciągania kotwic. Aktualnie posługuję się standardowymi szczypcami (około 25cm), natomiast zastanawiam się nad dokupieniem wyczepiacza pistoletowego - czy warto inwestować w takie narzędzie?

Nawiązując do tematu. Jakie w waszej opinii są najlepsze szczypce / wyczepiacze do wyciągania kotwic. Aktualnie posługuję się standardowymi szczypcami (około 25cm), natomiast zastanawiam się nad dokupieniem wyczepiacza pistoletowego - czy warto inwestować w takie narzędzie?

W dobrym guście jest najpierw zapoznać się z artykułami C&R, a potem zastanowić się czy warto zadawać takie pytania tym bardziej na tym forum ze względów ideologicznych :)

W dobrym guście jest najpierw zapoznać się z artykułami C&R, a potem zastanowić się czy warto zadawać takie pytania tym bardziej na tym forum ze względów ideologicznych :)

Z przyjemnością przeczytałem większość tych artykułów. Dodam również, że idea C&R jest podstawą mojego wędkarstwa. Myślę, że źle zrozumiałeś moje pytanie. Moim celem nie była weryfikacja zasadności wydania kilku złotówek na nowe narzędzie tylko chęć zdobycia wiedzy na temat najlepszego wyboru.
Wracając do lektury artykułów / postów. Przeczytałem je szczegółowo ale ... nie zawierają jednoznacznej odpowiedzi. Są różne sytuacje, wiele  również zależy od umiejętności samego wędkarza, zdaje sobie sprawę, że niema uniwersalnego rozwiązania.
Wracając do przedmiotu pytania - proszę o ewentualne sugestie dotyczące wyboru narzędzia, które w użyciu jest maksymalnie bezpieczne dla ryby i pozwala na szybkie wypięcie przynęty.