Skocz do zawartości

Sprężyna w Shimano Symetree 4000 FH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Taka sprawa. Pękła mi nie wiadomo z jakiego powodu sprężynka od kabłąka w wyżej wymienionym kołowrotku. Pewnie jakiś słabszy materiał albo zużycie sprężynki. Miał ktoś już taki przypadek? I najważniejsze, gdzie szukać jakiegoś zamiennika, bo jak do tej pory nic nie udało mi się znaleźć.

Dodam, że przypomina ona wyglądem tę, którą możemy znaleźć w długopisach.

Edytowane przez mnietek

mam dużo rodzaju sprężyn zwijanych można dorobić do każdego kołowrotka. :lol:

Dorobić powiadasz? :-) Muszę sprawdzić tylko wymiary tej sprężynki i wtedy będę mógł się do Ciebie zgłosić. Chyba że masz już jakieś gotowce. Wtedy będzie łatwiej. Wiem, że ta sprężynka ma ze dwa i pół centymetra długości, a średnica to koło 4mm. Ale sprawdzę jak będę po pracy w domu, wtedy napiszę wymiary.

Edytowane przez mnietek

Dorobić powiadasz? :-) Muszę sprawdzić tylko wymiary tej sprężynki i wtedy będę mógł się do Ciebie zgłosić. Chyba że masz już jakieś gotowce. Wtedy będzie łatwiej. Wiem, że ta sprężynka ma ze dwa i pół centymetra długości, a średnica to koło 4mm. Ale sprawdzę jak będę po pracy w domu, wtedy napiszę wymiary.

mam gotowe podaj średnicę a dł.można sobie przyciąć porównując do orginału

prowadzę serwis ,także muszę mieć podstawowe części zamienne .

Edytowane przez ledar

Darek, ja zrobię to z domu, bo w pracy to nie mam kołowrotka :D. Tak po szesnastej napiszę, choć wydaje mi się, że ona ma tak do czterech milimetrów zewnętrzną średnicę, może trzy milimetry z kawałeczkiem. Wsadziłem tam taką od długopisu, tylko w celu sprawdzenia, czy taka nie będzie za gruba i pasowała, oryginalna średnica była nieco mniejsza, tak w granicach 3mm. Chyba że masz takie i takie :).

Edytowane przez mnietek

Ok, to w takim razie mogę wziąć w ciemno :D. Czy te nowe mają długość ok. 25-30mm i średnicę zew. ok. 3,5mm? Jak tak, to podaj proszę na priv dane i kwotę do przelewu :). Sezon już wkrótce, a ja mam niesprawny kołowrotek.

Pomógł kolega Ledar, dziękuję bardzo. Temat do zamknięcia przez moderatora

Edytowane przez mnietek