Skocz do zawartości

Opinie - wymiana kotwic

joker

Rekomendowane odpowiedzi

ale co ma piernik do wiertaki? zostalo napisane, ze sa kotwice ostrzone laserowo, chcialbym sie czegos nowego nauczyc i chce sie dowiedziec, ktore to sa ... que pasa? :)

Miało być razem z kosmicznymi, ale chyba gdzieś widziałem chyba coś z eagle claw, nie pamiętam dokładnie. Zobacz sobie jak są opisywane główki Kamatsu extra, tam wyraznie pisze laserowo. 

Może te? Jeszcze czerwone od lasera. :)  ;)

http://www.cabelas.com/product/Eagle-Claw-Lazer-Sharp-L-RDG-Treble-Hooks/739731.uts?productVariantId=1262279&rid=11&WT.tsrc=AFF&WT.mc_id=cj2779388

Do tematu jednak - wymieniam kotwice, prawie w każdej przynęcie, w większości, bo uznaję je za słabe, we wszystkich natomiast po czasie, niestety taki urok kotwic, że rozginają się, korodują, tępią.

Przerobiłem sporo firm i modeli, zawsze wracając do wspomnianych już wyżej Ownerów i Gamakatsu.

Edytowane przez Dagon
  • Like 1

glowki kamatsu (btw. chodzi o kotwice i dziwi mnie, ze czujny gospodarz watku sie nie obruszyl) musza byc jedyne w swoim rodzaju, najlepiej sprobowac poszukac ich w google, znajdziemy je wszedzie, na calej planecie, pod warunkiem, ze bedzie to w polsce (powaznie, poza wschodnimi czesciami europy marka jest praktycznie nieznana, nawet w UK, gdzie chetnie handluje sie badziewiem) ... jedyny opis procesu ostrzenia jako laserowego, jaki znalazlem, pochodzi wlasnie z katalogu kongera i jest powielany, z duza doza bezmyslnosci, po calym internecie ... czasami trudno sie powstrzymac od uszczypliwosci  :)

a propos opisow na opakowaniach 'laser sharp', to nie oznacza ostrzenia laserowego :)

my 5 cents :)

Pitt,

Nie zasmiecaj tego watku czepianiem sie o laserowo ostrzone kotwiczki. Kolega @Jocker potrzebuje tych informacji poniewaz nie wie do konca w jakie kotwiczki uzbrajac swoje woblery ale oczywiscie nie napisal tego na samym poczatku bo po co?

Kamatsu juz sa w UK :) A co by nie bylo off topa to ja polecam kotwice VMC

Pitt, Nie zasmiecaj tego watku czepianiem sie o laserowo ostrzone kotwiczki. Kolega @Jocker potrzebuje tych informacji poniewaz nie wie do konca w jakie kotwiczki uzbrajac swoje woblery ale oczywiscie nie napisal tego na samym poczatku bo po co? Kamatsu juz sa w UK :) A co by nie bylo off topa to ja polecam kotwice VMC

Michał, to wciąż  :offtopic: Gadaj tu zaraz: 

wymieniasz kotwicę w przynętach kupowanych w sklepach? :highfive: 

Edytowane przez popper

Proste pytanie.

Czy wymieniasz kotwicę w przynętach kupowanych w sklepach? ...

Jeśli kotwy są wątpliwej jakości to wymieniam.

Zdarzało się że wobler całkiem fajny a kotwice to jakiś stępiony badziew <_< (tu prztyczka do producenta Krakusków)

Jak dla mnie do zbrojenia są dwie firmy Gamaki i Ownery.

Głównie wymieniam na Ownery bo mogę dostać przystępną cenę w zaprzyjaźnionym sklepie w porównaniu do okolicznych sprzedawców.

Małe wobki zbroję w Ownery UL, moim zdaniem mają czepliwość która mi odpowiada IMHO ilość skutecznych zacięć jest większa.

Jeśli mam kupić nasze giełdowe wobasy, to wolę je kupić bez kotwic, chyba że wykonawca zbroi w to co lubię.

• Like 1

A co by nie bylo off topa to ja polecam kotwice VMC

Na takie wpisy tu liczyłem. Przecież Jerkbait to nie tylko Polska. 

W szerokiej ofercie jaką mamy na półkach nawet tych wirtualnych w Polsce, to nr1 jest Owner. Potem o palmę dopuszczenia do głosu ze słowem Jakość stoi Gamakatsu wraz z produktami z Korei. Nie umniejszam ani Gamakatsu ani wyrobom z Korei, jednak Gamakatsu było parę lat temu nie do "pokonania" w opiniach wędkarzy i zostało zepchnięte przez "lepszą" jakość Ownera. Z czym zgodzić się nie mogę, bo trzeba by porównywać bezpośrednio konkretne modele.

Brakuje tutaj wiedzy o wyrobach Europejskich potentatów jak Mustad i VMC. Ten drugi znany w zasadzie jedynie z uzbrojenia Rapali i Salmo lub w najniższej klasie na półkach sklepowych. Dlatego pytanie z pierwszego wpisu o wymianę jest najlepszym sprawdzianem opinii tych kotwic. Nie mamy w sklepach tych modeli kotwic, które są w uzbrojeniu wspomnianych producentów woblerów.

Żeby nie było. To najniższa klasa VMC zostawia daleko w tyle tanie modele Mustada o Koreańczykach nie wspomnę. Takie mam zdanie i nie trzeba się z nim zgadzać.  :)

Bujo, które modele VMC polecasz, o ile możesz napisać.  :)

Edytowane przez joker

Witam,

@Jocker,

Dla mnie generalnie najlepsze modele VMC,Gamaka czy Ownera sa podobnej jakosci, Ownera mi juz pstrag rozgial dwa razy wiec odpadaja, Gamaki sie trzymaja ale sa bardzo drogie. VMC spark point mozna za to kupic tanio bo nawet jak dowala clo to 1.30zl sztuka. Tych uzywam na zmiane z Gamakami bez zadziora do pstragow/lososi. Na szczupaki czy inne zakladam glownie Barbariany, nie mialem z nimi problemu.

Jak lowie w kamienistych rzekach na spina to glownie Gamaki 13b bo daja sie latwo naostrzyc w przeciwienstwie do konkurencji.

Wszystkie kotwice wymieniam w kazdym woblerze, obrotowce czy wahadlowce. Kosztuje to sporo ale warto,dla mnie warto bo staram sie lowic tam gdzie sa duze ryby chocbym mial jechac 800 km i lowic 5-6 godzin.

Bujo

• Like 1

Sam robię woblery i coraz częściej robię dla innych. Pytanie o kotwice jakie zakładam do woblerów lub jakie polecam jest nader częste. Zdarza się coraz częściej, że wymieniam się z wędkarzami opiniami na temat konkretnych typów kotwic lub konkretnych modeli.

Praktycy z dłuższym stażem nad wodą są zwykle bardziej konkretni, są też bardziej wymagający. Dlatego pytam o konkrety. Jakbym odpowiedział komuś, że sam do tego dochodziłem i to wszystko, to po mnie by już było. Bo co to za odpowiedź?

Uważam, że najlepszą opinię pod względem jakości kotwic ma Owner. Nie mniej jednak, powiem tak. To nie problem jest uzbroić woblera w konkretna markę kotwiczki. Problemem jest koszt ! Wszyscy wiemy jaka jest cena Ownerów za szt. Jasne, że do własnych potrzeb każdy z nas uzbroi sobie przynętę w to co mu najbardziej odpowiada! 

Podam przykładowo jak by wynosił koszt wyprodukowania przez rękodzielnika średniej klasy woblera szczupakowego. 

Np. robię swoje "kołyski" szczupakowo-sandaczowe, które uzbrajam kotwicami nr 4 firmy Mikado. Moja ocena z 6 - to 5,5 pkt. Są super mocne, nierdzewne. Ich zaletą jest to, że grot trzyma rybę ! - co najwyżej puści, rozginając się kółko łącznikowe i to nie zawsze ! Wszystko zależy min. od umiejętności wędkarza! Wiemy, że zbyt szybkie podgrzane emocjami holowanie każdej ryby, prowadzi do zerwania: albo plecionki, żyłki,  albo kółka łącznikowego.Mikado mogły by być troszkę więcej ostrzejsze ! I koszt takiego woblera wynosi 24 zł.  Ile będzie wynosił koszt tegoż samego woblera uzbrojonego w kotwice tego rozmiaru ( nr 4 ) firmy Owner ? Przecież podwyższenie ceny o 2 czy 5 zł. znacząco waży o zbycie. 

Uważam, że obecnie mało jest osób, którzy rękodzielniczo robiąc np. woblery uzbrajają je w kotwice, jak piszą Koledzy, "badziewie", tzw. zwykłe "druty". 

Aktualnie uzbrajam swoje woblery kotwicami z kilku firm: Kamatsu, Mikado, Mustad. Jest część nabywców z naszej giełdy twórców, którzy np. proszą o nie ubrajanie zakupionych woblerów. Nabywając w handlu detalicznym każdy z nas zakupuje to co jest

Osobiście praktykuję co sezon ostrzenie grotów kotwic lub w niektórych wymianę na nowe! I tyle ;)

• 5 miesięcy temu...
  • 1 rok później...

Odświeżę trochę temat. Ostatnio zaliczyłem dużo spadów dużych ryb a po niektórych udanych holach kotwice nadawały się do śmieci. Poluję przede wszystkim na sandacze i bolenie na woblery. Jakie polecacie kotwice? Chodzi mi głównie o wytrzymałość na rozgięcia. Głównie łowię na woblery (na tych markach mam problemy z kotwicami) :

- Gloog Hermes

- Krakusek

- bonito

- dorado

Dodam że łowię na plecionkę a hamulec mam lekko ustawiony a mimo to nie pomaga. Myślałem nad zastosowaniem żyłki, może i coś by pomogło ale nie wiem jak to będzie podczas zacinania sandacza.

• 1 rok później...

Od dłuższego czasu stosuję odczepiacz typu v-free, który jednak często odkształca kotwice i trzeba ja co jakiś czas wymieniać. I teraz pytanie, czy rozmontowujecie całą błystkę, by wymienić kotwicę, czy też usuwacie starą i na kółeczku łącznikowym dajecie nową ? Czy dodanie kółeczka zaburza pracę błystki lub wpływa na zapięcie się ryby ?

Od dłuższego czasu stosuję odczepiacz typu v-free, który jednak często odkształca kotwice i trzeba ja co jakiś czas wymieniać. I teraz pytanie, czy rozmontowujecie całą błystkę, by wymienić kotwicę, czy też usuwacie starą i na kółeczku łącznikowym dajecie nową ? Czy dodanie kółeczka zaburza pracę błystki lub wpływa na zapięcie się ryby ?

O wahadlach piszesz? Przy wahadlach mam kotwy na dwoch koleczkach.

Przy obrotowkach normalnie odcinasz kotwe i zakladacz nowa na koleczku.

• Like 1

Tak właśnie działa ten typ odczepiacza. Wolę wydać kilka złociszy na nową kotwę a kółeczko w miarę małe nie stanowi problemu chwytności przy wirówkach. W mym subiektywnym odczuciu oczywiście...

Edytowane przez Fred A