Skocz do zawartości

Lekki spinning - wklejanka czy kij o jednolitej budowie

Flexx

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Maniak. :D Właśnie przypomniałem sobie, że jakiś czas temu w czasie przeszukiwania forum znalazłem stary temat, w którym pisałeś, że miałeś ten kij. Pisząc o głębokim ugięciu miałeś na myśli akcję progresywną czy semiparaboliczną? Mam nadzieję, że ten kij to nie klucha i nie leci na pysk w czasie łowienia.

A co powiecie o takich kijach?

1. Dragon Destiny Spinn 2,7 m 2-14 g.

2. Dragon Infinity Spinn 2,7 m 3-18 g.

Trochę czytałem już o tych kijach. Jest to w zasadzie ta sama seria wędzisk. Pierwotną nazwę serii - Infinity zmieniono na Destiny. Moje pytanie dotyczy tego, jaką maksymalną wielkość obrotówek można stosować do każdego z tych kijów. Pytam, bo nie mam możliwości samodzielnego sprawdzenia tych wędek. Czy ktoś, kto łowił na te wędki, mógłby podzielić się informacjami na ten temat?

Maniak,

co do wklejanek, to tak przeczuwałem. Oglądałem ich kilka w sklepach i jak się trzyma taką wędkę w ręku to widać, że szczytówka zachowuje się prawie jak struna. Wydają się trochę za delikatne do obrotówek.

Salmo Salar,

dzięki za wyczerpującą odpowiedź. :D Jeśli chodzi o wędkę o c.w. do 20 g to mam taką, Cormoran Black Star Jigrute 2,7 m, c.w. 10-25 g (w rzeczywistości 10-20 g), kupiony w 1996 r. Szukam czegoś delikatniejszego, bo na tej praktycznie nie czuję pracy małych przynęt gumowych i obrotówek o rozmarze 0. Dlatego na gumy przestałem w zasadzie łowić i chcę to zmienić.

Kryst

domyślam się, że XRods robi wędki na zamówienie. Póki co nie byłbym jednak w stanie wystarczająco dokładnie opisać swoich oczekiwań co do parametrów wędki. Dlatego wolę kupić gotowy kij i nabrać doświadczenia w łowieniu najlżejszym spinningiem.

Pozdrawiam

czytałem ten wątek i pozwoliłem sobie wtrącić że Cormoran Black Star CM Jigrute to właśnie wklejanka proszęzwrócić uwagę w miejscu gdzie kończy się czerwony oplot. Cormoran robił rewelacyjne wklejki, choć różnią się one od współczesnych właśnie mocą. Bez problemu można łowić tą wędką zarówno na woblery jak brotówki przy czym jest ona bardziej czuła niż tradycyjna wędka.

..

przy czym jest ona bardziej czuła niż tradycyjna wędka.

Tajmień

weź sobie do ręki spinning/casting zbudowany przez rodbuldera na wysokiej jakosci blanku, najlepiej z serii o wyższym module. Zobaczysz sobie co znaczy czułosć i jak takie konstrukcje mimo, że klasyczne mają się do wklejanek...

jestem ciekaw jakie wówczas będą Twoje poglady na temat jigrutów :unsure:

Mam kilka kijków z wyższej półki więc wiem o co chodzi. Zbudowane są z grafitów o bardzo wysokiej sztywności dzięki temu dobrze przenoszą drgania i mają jeszcze zamocowane jakieś tuby co niby je wzmacniają. Nie chcę wchodzić w polemikę co jest lepsze, ale założe sie, że wspólczesny kij (blank) nie wytrzyma tyle co wspomniany jigrute czy inny kij ze starej serii (poprostu cudów nie ma) Faktycznie wędka do lekkiego łowienia gumkami do 10 gr będzie lepsza kiedy będzie to nowoczesna konstrukcja wysokomodułowa - jej lepszość wynika też z samej techniki prowadzenia tych przynet. jednak według mnie wspomniany jigrute jest wędką znacznie bardziej uniwersalną i dużo mocniejszą niż poruwnywalny kij na blanku high modulus

teraz te kije to zupełnie co innego niż te z przed 10 lat. zupełnie inna technologia. Co do tych starszych to faktycznie bylo kilka modeli wklejanek które były wadliwe i pękały (nie wszystkie egzemplarze) np właśnie ten jigrute 2,7 m ale krótszy kij spisywał się rewelacyjnie (2,4 m) Powergripy nie słyszałem żeby pękały, mam kilka modeli powergripa i żadnego nie złamałem jeszcze. Black Star Pro tez mam i sie świetnie spisują

Tajmień, wiem że Cormoran Black Star CM Jigrute to wklejanka. Mówił mi o tym sprzedawca, gdy 12 lat temu kupowałem ten kij.

Z zainteresowaniem przeczytałem Waszą dyskusję o kijach Cormorana oraz ich podatności na złamania. Nie pisałem tego wcześniej, ale mój Cormoran jest pęknięty. Kilka lat temu został... z dużą siłą przytrzaśnięty drzwiami samochodu. :mellow: Pojawiło się podłużne pęknięcie, które jednak nie tylko nie przeszkadza mi w łowieniu, ale nie zakłóciło również akcji wędki. Mogę nawet w sposób siłowy uwalniać przynęty z zaczepów na żyłce 0,18 mm. Pęknięcie zabezpieczyłem zwykłą taśmą izolacyjną. Nie wygląda zbyt pięknie, ale kij spisuje się bez zarzutu. B)

• 7 miesięcy temu...

no chcialem zapytac, czy ktos takimi krotkimi spinningami spinningowal (wzglednie tak krotkimi castingowymi kijami)?

jesli tak, to w jakich okolicznosciach sie sprawdzaja

tylko tyle

sebastian

Kolega używa 7' 1,5-7gr. Typowa zabawka na okonia jak to określił - zalety to to że świetnie się rzuca paprochami. Wędeczka pod okoniem 20cm pracuje po dolnik - spadów zero. Nie jest to chrust tylko klasowy kij, pełna szczytówka. To, o co pytasz, to już naprawdę XXUL.

Pozdrawiam

Paweł