Skocz do zawartości
  • 0

Trociowe ABC - nowy artykuł

admin

Pytanie

Cześć,

Wielu z nas szuka odpowiedzi na pytania jakie przynęty, jaką wędkę, kołowrotek oraz jak się ubrać podczas zimowych wypraw na pomorskie trocie. Nasz forumowicz Robert (Komancz) bazując na swoich wieloletnich doświadczeniach w poszukiwaniu rekordowej troci postanowił przedstawić zasady doboru przynęt oraz sprzętu. Tym samym jest to pierwszy artykuł z serii “dla początkujących”.

Zapraszam serdecznie do dyskusji. Komancz dziękuję za kolejny świetny artykuł.

Tym samym zapraszam wszystkich forumowiczów do publikacji swoich artykułów, relacji, opisu sprzętu. Zapraszam do współtworzenia strony miłośników spinningu, castingu, jerkingu i trollingu.

Pozdrawiam serdecznie

Remek

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

bardzo fajny tekst, dopiero dzis mialem czas, zeby go dokladnie przeczytac i sie fotkami nacieszyc ... fotkami wspanialych przynet

piekne wahadlowki i obrotowki, w naturalnych kolorach o fascynujacej ornamentyce, uwielbiam tak wspaniale rekodzielo, szkoda, ze u mnie, nie mozna kupic takich cacek ...

mialbym czym zaspokajac moj prywatny fetysz ;) :mellow:

• 0

@pitt

dzisiaj na targach specjalnie zwracalem uwage na wahadlowki - wiesz

Niestety wsztsko wykonywane jest na jedna modle - z jakiegos blizej nieokreslonego stopu, na ktory idzie powloka galwaniczna. Pol biedy, jak powloka jest matowa (chociaz najczesciej jest nietrwala). Najczesciej powloka swieci sie jak psu jajca :(

Ja pamietam, jak blisko cwierc wieku temu znalazlem nad rzeka gnoma 3 od SUMA. Takiego z miedzi czy tez z mosiadzu. Juz patynowanego zebem czasu. Gruba, ciezka blacha, wazyla te swoje 33 gramy. Minelo pare lat kiedy moglem na nia lowic. Byla to moja pierwsza przyneta spinningowa. I jak na to szczupaczki siadaly! )(wtedy wydawaly mi sie wielkimi szczupakami). Teraz tzw. gnom w tym rozmiarze, nawet podobnej grubosci, wazy jakies 10 gram mniej. I wydaje mi sie ze troche inaczej pracuje, no bo skoro zmienila sie gramatura materialu, a forma nie, to blacha chyba musi inaczej pracowac?

Duzo bym dal, zeby gdzies dostac blachy w starych wzorach takich jak Gnom czy Alga, ale wykonywane rowniez z materialow dla jakich byly ongis projektowane...

pozdrawiam

• 0

@shad

dzieki za info, rzeczywiscie wyadja sie porzadne.

Te blachy sa do dostania w opisywanym w artykule Warszawski rynek castingowy salonie WMH, w niezlym wyborze. Typowe trociowki, tzn. gleboko krepowane + szerokie. Takie blachy maja tendencje do wpadania w ruch obrotowy, czego sobiscie nie lubie. Moze na trociach sie to sprawdza ale na nizinach... nie mam przekonania. Szukam czegos takiego wlasnie (miedz, mosiadz) ale w klasycznych wzorach: alga, gnom.

pozdrawiam

@pitt

a do tych gnomikow Twoich co je Gadda blacha Pitta ochrzcil dostep jeszcze masz? Takich nitowanych z 2 blach?