Skocz do zawartości

Kij niedrogi i dobry??

Patrinho

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też dobrze wspominam rozemeijera. Rzucałem nim nawet Fatso 14s. Można było rzucić ale ... mocy do zacięcia brakowało. Jackiem rzucisz bez problemu. Kijki na prawdę godne polecenia. Szczerze? Chętnie pomachałbym sobie nowymi rozemeijerami i je poznał. Ja stanąłem niestety na 3 serii. Później widziałem tylko te najnowsze w sklepie i ... były na prawdę fajne.

Używam kijków Rozemeijera zarówno z serii Qualifier do 60gr, jak mocniejszego kija z serii 2-it - 2jerk it do 120 gr.

Oba kije rewelacyjne jeśli chodzi stosunek jakość-cena.

Lżejszy kijek spokojnie operuje przynętami do 80-90 gram. Choć użytkowo najbardziej pasuje mi pod tonące Fatso 10 i tonącego slidka 10. łowiłem nim jednak równie efektywnie jackiem. Hol i trzymanie ryby bez najmniejszych zarzutów. Mimo pozornej lekkości, metrówki holuje się z pełnym spokojem.

Cięższy kij - (2-jerk-it) to już potęga i w ofercie rodzimych prodcentów nie ma przynęty, której by nie podołał. Podobnie jak ryby. W tym roku z braku odpowiedniejszego kija trollowałem nim za sumem i kilkunasto kilugromową rybkę wyciąga się z dużą swobodą.

Generalnie polecam.

Miałem też w łapie (cały ubiegłoroczny wyjazd do Szwecji) wspomniane Millenium Dragona i jak tylko potrzymałem Rozemeijera (owocny wypad na Drużno) tydzień później zamówiłem kijek z serii Qualifire. Żeby było weselej dodam, że kija pokazał mi Ewaryst i w czasie przerwy na herbatkę wykonałem jego wówczas kijkiem kilka rzutów. W bodaj trzecim zaciąłem i w ciągu kilku chwil, bez najmniejszego jęknięcia wędki, wyholowałem wyjątkowo grubą, jesienną 97cm mamę i już wiedziałem, któy kijek sprawię sobie pod choinkę.

Także nie ma co się zastanawiać i za te pieniądze brać Rozemeijera. Poza tym jeśli dobrze pamiętam, to millenium jest cięższy, a już z całą pewnością nieco gorzej wyważony. Po całym dniu łowienia i jerkowania ma to duuuuuuże znaczenie.