Skocz do zawartości
  • 0

Zestaw gum dla młodziaka :)

baryl

Pytanie

Witam

Jestem świeży w temacie spinningu ,a jeśli chodzi o gumy to już całkowicie bez pojęcia . Miałbym taką prośbę do was czy moglibyście podać nazwy , wymiary , kolory gum i do tego wielkości główek , chciałbym kupić od razu taki zestawik od którego zacząłbym łowienie i zbieranie , myśle że macie wyobrażenie o takim obowiązkowym pudełeczku :D

W dni powszednie łowię na Odrze ,a w weekendy w zbiornikach , wędka do 28g wyrzutu , nie wiem czy to ważne :mellow:

Pozdrawiam

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Temat, że można w nim utonąć :wacko:

Gumy.

Proponuję zacząć od 3 zestawów gum. Bedą to rippery (np.Manns, Mister-Twister), twistery i kopyta (np.Relax, Konger, itp.).

Jako, że już jesień, więc na początek długości 2, 3 i 4 cale.

Kolorystyka uniwerslana, czyli naturalne barwy, seledyn, żółty...

Haki

Dobór haków, to wielkość 4/0 i 5/0, na głowkach w gramaturze 7-10-12(15)g.

Na środkową Odrę i dobry początek wystarczy :D

• 0

Niestety wiem że to temat rzeka :D

Myślę jednak że jest kilka gumek które powinno się mieć :D i właśnie o nie mi chodzi :D

Co do haków , nie mam pojęcia jakie wielkości sie dobiera do jakich gum , bo jeżeli chodzi o ciężar to jest to dla mnie zrozumiałe ;)

Dzięki za odpowiedz :mellow:

PS.

Jako, że już jesień, więc na początek długości 2, 3 i 4 cale.

A na wiosnę jakie rozmiary ?

• 0

@baryl

Przede wszystkim jakie rybki chcesz łowić??

Ja stosuję jedną zasadę. Na jeziorach przeważnie stosuję gumy o rozmiar (1 cal czyli około 2,5 cm) większy niż na rzece.

Jeśli miałbym Ci polecić bardzo ograniczona ilościowo kolekcję to:

- rippery Manns'a w rozmiarze 3 i 4 cale (7,5 i 10 cm). Zwłaszcza ten drugi rozmiar jest bardzo uniwersalny. Szczególnie jeśli chodzi o szczupłego.

- kopyta Relaxa lub zamiennie Predatory Manns'a, rozmiar 6,2 cm lub 7,5 cm. Przynęty te są bardzo dobre zarówno jeśli chodzi o połów szczupaka jak i sandaczy

- twistery. Tu firma obojętna, ważne co by ogonek pracował nawet podczas wolnego prowadzenia (tu też Manns'y spokojnie dają radę)

Kolory obowiązkowe:

- perła, dobra np z niebieskim grzbietem

- żółty z czerwonym grzbietem

- seledyn z czarnym grzbietem

- motoroil

Gramatura główek zależy od wielu czynników ale taka podstawowa rozpiętość to od 7 do 15 gr. Poniżej tej granicy na bardzo płytkie miejscówki bądź też bardzo flegmatyczne prowadzenie. Powyżej na głębokie bądź też z dużym uciągiem (nurtem) i do agresywnego prowadzenia, zwłaszcza na sandacza.

Wielkość haków- tu najprostsza zasada to taka aby łuk kolankowy przy przystawienie jiga do gumy był na końcu (licząc od głowy) tłoczonego napisu na przynęcie. Numeracja niewiele daje, bo w zależności od producenta wielkość haków bywa różna.

• 0

Przede wszystkim jakie rybki chcesz łowić??

Narazie łowie co sie złapie ,choć ostatnio przez tydzień chodziłem tylko na Okonie i nawet wychdziło :mellow: znowu jak chciałem złapać szczupaka to złapałem bolenia(75cm mój życiowy rekord :lol: )

W każdym razie wiem że napewno na tych wodach co łapie jest okoń , szczupak i boleń ,bo to udało mi się złapać na obrotówki :D co jest jeszcze nie mam pojęcia .

Każda rada jest dla mnie na wagę złota ,Dzięki B)

• 0

Moje absolutne minimum to:

biały twister 2 i 3 cale;

żółty twister 2 i 3 cale;

motoroil twister 2 cale;

perłowy twister 2 i 3 cale;

biały ripper z czarnym grzbietem od 5 do 8 cm

żółty ripper z czarnym grzbietem od 5 do 8 cm

białe kopyto z czarnym grzbietem - od 3 do 8 cm

główki - od 4 do 15 g na hakach od 4 do 4.0

Taki zestaw uważam za uniwersał i wyposażenie obowiązkowe.