Skocz do zawartości

Rzeka Wełna okolice Obornik Wlkp.

drag

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Już od kilku lat planuję odnowić znajomość z tą piękną rzeką,mam nadzieję w tym sezonie to zrobić.Dla jasności,głównym moim celem będzie kleń.Nie pytam o konkretne przynęty,techniki czy miejscówki,to planuję rozpracować sam :) .Jeśli macie jakieś doświadczenia,cokolwiek do napisania na temat Wełny, wszystko będzie mile widziane.Swoje własne wrażenia z pobytów nad rzeką(gdy już się pojawią :) )także na pewno tu umieszczę.

Pozdrawiam

W Wełnie kleni jest naprawde sporo, można by rzec że kleniem ta rzeka stoi. O tej porze roku najlepsze wyniki miałem na prostkach z wolniejszym nurtem, na spore agresywnie pracujące woblery 4-6 cm. Jak już jednego trafisz to zazwyczaj stoi ich w pobliżu więcej.

Rzeka piękna i na pewno warto ją odwiedzić. Przyujściowy odcinek - od elektrowni wodnej w Obornikach do ujścia do Warty jest wyłączony z łowienia (ok 1 km - rezerwat Słonawy). Jazie też są.

post-50598-0-31958100-1396251544_thumb.jpg

post-50598-0-03239500-1396251573_thumb.jpg

post-50598-0-03727600-1396251565_thumb.jpg

post-50598-0-35640800-1396251555_thumb.jpg

post-50598-0-02707600-1396251583_thumb.jpg

Edytowane przez trinited
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Ja łowię w miejscu gdzie Wełna rozpoczyna swój bieg , a mianowicie na wylocie z j. Piotrowo , mimo że Wełna swój bieg zaczyna tak na prawdę już przed j. Wierzbiczany , gdzie wypływa ze źródła w miejscowości Osiniec , to uznaje się że właśnie na wylocie z Piotrowa oficjalnie się zaczyna i płynie przez łąkę w nadleśnictwie Brody. Jak kolega @Jano napisał - kapryśna ale urokliwa. Jak po zejściu lodu woda na rzeczce jest krystalicznie czysta to można zaobserwować w.w jazie i klenie - są spore :) Gdy woda przybrudzi się lekko wkraczają spławikowcy i poławiają płocie , leszcze , liny i węgorze. Normą jest karp który wpływa z jezior przez które wełna przepływa. 

Mam takie same plany jak kol drag ale niestety na planach sie konczy.

Moze w tym roku bedzie lepiej wszak w maju urlop tacierzynski......

A koledze drag sukcesó zycze.... ;)

Dzięki za życzenia,jak na razie fajnie by było znaleźć w ogóle czas aby dotrzeć nad wode.Jak na razie minął kolejny weekend w którym praca pokrzyżowała plany :( .A jeśli nie połowic to chociaż połazić,troszkę fotek porobić,rzekę po prostu odwiedzić chciałem...No nic,może za tydzień?

Panowie zapraszamy w szeregi TPRW!

Witaj.Napisz coś więcej jeśli możesz.Jak do Was dołączyć,z kim się ewentualnie skontaktować itd.

Pozdrawiam :)

Edit:doczytałem,deklaracja członkowska jest na stronie.Mimo tego podtrzymuję powyższe :)

Edytowane przez drag

Panowie zapraszamy w szeregi TPRW!

Witaj.Napisz coś więcej jeśli możesz.Jak do Was dołączyć,z kim się ewentualnie skontaktować itd.

Pozdrawiam :)

Edit:doczytałem,deklaracja członkowska jest na stronie.Mimo tego podtrzymuję powyższe :)

No właśnie, napiszcie coś więcej...

mam wrażenie, że ostatnio mniej się dzieje w TPRW... chyba nie było sprzątania Wełny w tym roku, sporadycznie aktualizowowana strona www... szkoda :(

Edytowane przez Jano