Skocz do zawartości

Boczny trok w wydaniu castingowym

MRTNZ

Rekomendowane odpowiedzi

Team dragon 3-14g, 2,4m pod multik. Delikatny szczyt, od 3-4g rzuca na wystarczającą odległość, czuły blank. Z seryjnych które używałem jedynie to przychodzi mi do głowy. W zasadzie jeśli chodzi o lighty to żadnego wyboru nie ma.

no to Ci kolega pomógł, ale post zaliczony ;)

Nigdy nie interesowało mnie "zaliczanie" postów, bo niby czemu miało by to służyć? Ale może czegoś nie wiem?

Wspomniałem o moich doświadczeniach z "bocznym trokiem" na ciężko, bo czasem mimo konkretnego zapytania pojawiają się wątki odpryskowe.

Team dragon 3-14g, 2,4m pod multik. Delikatny szczyt, od 3-4g rzuca na wystarczającą odległość, czuły blank. Z seryjnych które używałem jedynie to przychodzi mi do głowy. W zasadzie jeśli chodzi o lighty to żadnego wyboru nie ma.

Ok, dzięki - sprawdzę jak to wygląda. I właśnie dlatego pytam, bo wybór rzeczywiście marny.

chyba wszystko zalezy od jednego parameteu kija - tzn dlugosci - dla mnie bocznym trokiem lowi sie wygodniej dlugimi kijami a takie odrzucam w castingu. Jezeli mialbym Ci doradzic szukal bym kija do shaky head -a typ avid mlfx czy sakura neo trinis 3,5 - 10gram - kije z mocnym szybkim dolnikiem i mieciutka szczytowka na ktorej bedziesz widzial wszystko.

Ale jak mowilem wyzej dla mnie boczny trok to raczej kij 270cm ;)

• Like 1

ja Ci już pisałem, że seryjne casty nawet te opisywane do 5g mają za mocne dolniki, bardziej na sandacze niż okonie

przykład, dzięki uprzejmości Grega ikona BFS : TKDC-66MLBF-Pro 10lb, 3/16oz

obciążenie 250g !

post-50364-0-10910400-1396216570_thumb.jpg

niestety w tej klasie i pyskach naszych okoni moim zdaniem trzeba się uśmiechnąć do rodbuilderów, a i tu wcale wesoło w blankach pod cast nie jest

z fabrycznych jednyne co mi przychodzi do głowy to :

- Major Craft MS-X "podseria" BF o kacji Reg-Fast

na dole strony

http://www.majorcraft.co.jp/catalogue/brand.jsp?mode=cover/msx

55s

Edytowane przez bazyloss

Generalnie innego kija potrzeba do łowienia okonków a innego do łowienia okoni, innego do łowiska po kolana a innego na 6m, pyski okoni łowionych na boczny trok nie różnią się zbytnio od pysków okoni łowionych inną metodą. Coś mi się zdaje, że przerost formy nad treścią zaowocuje 184-oma stronami bicia piany ;)

• Like 1

Eee tam, przy bocznym troku martwiłbym się bardziej niż o spady jak wydobyć przynętę z okolic odbytu. Na okoniach i na kleniach używam 2m przyponu strzałowego z cienkiego fc lub żyłki, nie ma problemu ze spadami a i rzuca się lepiej małymi pierdołkami.

Edytowane przez Sławek.Sobolewski

seria, zbrojenie pod boczny nie zdaje mi się - przynajmniej dla mnie na ten moment - niezbędne.

Zależy ile chcesz wydać, jakiej klasy sprzęt mieć. Pojawiły już się opcje kupowania wędziska w krajach dalekich, skąd koszt przesyłki+cło zaczyna już mieć istotny wpływ na koszt. Jeśli nie znajdziesz czegoś gotowego w Polsce, to może jednak się okazać, że przezbrojenie spiningu pod casta, lub zbudowanie nowego wędziska na zamówienie, wyjdzie korzystnie cenowo.

• 2 tygodnie później...

Ja na troka łowiłem Morethanem Branzlino 2,9 m 5-27gram sparowanym z Zillionem  specjal edition i grało.Plećka była Warivasa 20lb a trok zrobiony z Fluorocarbonu 0,28mm.Ciężarek 15-20gram.Ciągło okrutnie z tego 50metrów to z palcem w nosie.Łowisko wymagało dalekich rzutów.

post-46714-0-05074700-1397260550_thumb.jpg

Oczywiście lżej też próbowałem ale zasięg był za cienki.Eweregreen Combat Stick i Steez.

post-46714-0-92445800-1397260774_thumb.jpg

Najgorzej przy tej metodzie łowiło się szklakiem Shiryu Tomahawk.

post-46714-0-09134200-1397260855_thumb.jpg

Do troka lepszym wyborem będzie długi patyk.Krótkim nie za fajnie się rzuca z trokiem.Jak z pracowni to Blaas XF 2,70m 2-12g powinien zdać egzamin i pewnie wiele innych ale innych ja nie znam no to się nie wypowiem.

Edytowane przez Tomy

Nawet jesli odłożyć obiegowe opinie , to wybierać / przebierać jest w czym - do bólu . Albo jak kto woli swojski styl PBK - do bulu .  Blanki albo kije do  drop shota , jig&rig , jig&worm , niektóre lżejsze poppingi , finnesse albo plastics są ogromnym zbiorem , temu właśnie rodzajowi łowienia dedykowanym .. A jak ścigant z pajęczyną , to panfish :)

A Dragon - co to jest ? :o

ja Ci już pisałem, że seryjne casty nawet te opisywane do 5g mają za mocne dolniki, bardziej na sandacze niż okonie

przykład, dzięki uprzejmości Grega ikona BFS : TKDC-66MLBF-Pro 10lb, 3/16oz

obciążenie 250g !

attachicon.gifphoto 6.JPG

Do czego to dochodzi, że megabassy robią za obciążenie.

• Like 1