MRTNZ Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Panowie, Macie jakies doswiadczenia z bocznym trokiem w castingowym wydaniu? Chodzi mi glownie o dobor kija. Z gory dzieki za podzielenie sie doswiadczeniami. Lekko, max 7'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Niestety nie mam doświadczeń "na lekko". Łowię czasem w rzekach na tzw. pałeczke tyrolską. Jednak to nie ja wlokę ciężarek po dnie, a prąd wody. No i ciężarek jest sporo cięższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 no to Ci kolega pomógł, ale post zaliczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 no to Ci kolega pomógł, ale post zaliczony I co, nikt? Nigdy? Czy wszyscy na rybach przez weekend? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Ale o co chodzi? Kij taki jak lubisz do bocznego troka będzie najlepszy, wleczenie po dnie nie determinuje niczego szczególnego, a to że inaczej wygląda zwijadełko na dole to nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Sławek wszystko świetnie rozumiem, pytam o dobór kija, konkretnie - z pazurem, którego nie przykleję sobie na kropelkę do tego co na boczny mam i używam. Zwijadełko determinuje trochę jednak dobór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Pytasz o dobór ponieważ chcesz zamówić uzbrojony u rodmejkera czy o seryjny patyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 seria, zbrojenie pod boczny nie zdaje mi się - przynajmniej dla mnie na ten moment - niezbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Team dragon 3-14g, 2,4m pod multik. Delikatny szczyt, od 3-4g rzuca na wystarczającą odległość, czuły blank. Z seryjnych które używałem jedynie to przychodzi mi do głowy. W zasadzie jeśli chodzi o lighty to żadnego wyboru nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 no to Ci kolega pomógł, ale post zaliczony Nigdy nie interesowało mnie "zaliczanie" postów, bo niby czemu miało by to służyć? Ale może czegoś nie wiem?Wspomniałem o moich doświadczeniach z "bocznym trokiem" na ciężko, bo czasem mimo konkretnego zapytania pojawiają się wątki odpryskowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Team dragon 3-14g, 2,4m pod multik. Delikatny szczyt, od 3-4g rzuca na wystarczającą odległość, czuły blank. Z seryjnych które używałem jedynie to przychodzi mi do głowy. W zasadzie jeśli chodzi o lighty to żadnego wyboru nie ma. Ok, dzięki - sprawdzę jak to wygląda. I właśnie dlatego pytam, bo wybór rzeczywiście marny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 chyba wszystko zalezy od jednego parameteu kija - tzn dlugosci - dla mnie bocznym trokiem lowi sie wygodniej dlugimi kijami a takie odrzucam w castingu. Jezeli mialbym Ci doradzic szukal bym kija do shaky head -a typ avid mlfx czy sakura neo trinis 3,5 - 10gram - kije z mocnym szybkim dolnikiem i mieciutka szczytowka na ktorej bedziesz widzial wszystko. Ale jak mowilem wyzej dla mnie boczny trok to raczej kij 270cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Ja mam z kolei alergię na długość, dlatego pisałem o 7 stopach na początku. Dzięki za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) ja Ci już pisałem, że seryjne casty nawet te opisywane do 5g mają za mocne dolniki, bardziej na sandacze niż okonie przykład, dzięki uprzejmości Grega ikona BFS : TKDC-66MLBF-Pro 10lb, 3/16oz obciążenie 250g ! niestety w tej klasie i pyskach naszych okoni moim zdaniem trzeba się uśmiechnąć do rodbuilderów, a i tu wcale wesoło w blankach pod cast nie jest z fabrycznych jednyne co mi przychodzi do głowy to : - Major Craft MS-X "podseria" BF o kacji Reg-Fast na dole strony http://www.majorcraft.co.jp/catalogue/brand.jsp?mode=cover/msx 55s Edytowane 30 Marca 2014 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Generalnie innego kija potrzeba do łowienia okonków a innego do łowienia okoni, innego do łowiska po kolana a innego na 6m, pyski okoni łowionych na boczny trok nie różnią się zbytnio od pysków okoni łowionych inną metodą. Coś mi się zdaje, że przerost formy nad treścią zaowocuje 184-oma stronami bicia piany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) no mi jakoś okonie spadają z wędek z kołkowatym dolnikiem, ale może są jakieś inne (pomijam duże sztuki które zażarły 4" gumę ) Edytowane 30 Marca 2014 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) Eee tam, przy bocznym troku martwiłbym się bardziej niż o spady jak wydobyć przynętę z okolic odbytu. Na okoniach i na kleniach używam 2m przyponu strzałowego z cienkiego fc lub żyłki, nie ma problemu ze spadami a i rzuca się lepiej małymi pierdołkami. Edytowane 30 Marca 2014 przez Sławek.Sobolewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 w sumie to chyba masz rację Marcin w tej chili jest kilka licytacji TKDC-66MLBF-Pro w doskonałym stanie http://auctions.search.yahoo.co.jp/search?p=TKDC-66&auccat=2084064367&aq=-1&oq=&ei=UTF-8&slider=0&n=100&tab_ex=commerce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 seria, zbrojenie pod boczny nie zdaje mi się - przynajmniej dla mnie na ten moment - niezbędne.Zależy ile chcesz wydać, jakiej klasy sprzęt mieć. Pojawiły już się opcje kupowania wędziska w krajach dalekich, skąd koszt przesyłki+cło zaczyna już mieć istotny wpływ na koszt. Jeśli nie znajdziesz czegoś gotowego w Polsce, to może jednak się okazać, że przezbrojenie spiningu pod casta, lub zbudowanie nowego wędziska na zamówienie, wyjdzie korzystnie cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja na troka łowiłem Morethanem Branzlino 2,9 m 5-27gram sparowanym z Zillionem specjal edition i grało.Plećka była Warivasa 20lb a trok zrobiony z Fluorocarbonu 0,28mm.Ciężarek 15-20gram.Ciągło okrutnie z tego 50metrów to z palcem w nosie.Łowisko wymagało dalekich rzutów. Oczywiście lżej też próbowałem ale zasięg był za cienki.Eweregreen Combat Stick i Steez. Najgorzej przy tej metodzie łowiło się szklakiem Shiryu Tomahawk. Do troka lepszym wyborem będzie długi patyk.Krótkim nie za fajnie się rzuca z trokiem.Jak z pracowni to Blaas XF 2,70m 2-12g powinien zdać egzamin i pewnie wiele innych ale innych ja nie znam no to się nie wypowiem. Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Nawet jesli odłożyć obiegowe opinie , to wybierać / przebierać jest w czym - do bólu . Albo jak kto woli swojski styl PBK - do bulu . Blanki albo kije do drop shota , jig&rig , jig&worm , niektóre lżejsze poppingi , finnesse albo plastics są ogromnym zbiorem , temu właśnie rodzajowi łowienia dedykowanym .. A jak ścigant z pajęczyną , to panfish A Dragon - co to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Leci już do mnie TKDC-66MLBF-Pro, więc zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 zbroisz sie ladnie.. raczej nie bedzie Ci wygodnie rzucac tak krotkim kijem ale bedziesz mial zajebistego lighta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 ja Ci już pisałem, że seryjne casty nawet te opisywane do 5g mają za mocne dolniki, bardziej na sandacze niż okonie przykład, dzięki uprzejmości Grega ikona BFS : TKDC-66MLBF-Pro 10lb, 3/16oz obciążenie 250g ! photo 6.JPG Do czego to dochodzi, że megabassy robią za obciążenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Mam tego Dragona o którym wspominał mój imiennik. Stosowałem go do gumek i do bocznego troka. Byłem zadowolony ale nieczęsto tak łowię. Dlatego można się do mnie czepiać że nie mam racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi