Skocz do zawartości

Zelldo Lures

Skin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Pamiętam jak kilka dobrych lat temu zaczynałem swoją zabawę z woblerami. Wszystko w trocinach, pokaleczone dłonie, lekkie smrodki lakieru... piękne czasy ;) Ale niestety w życiu było coraz więcej priorytetów a dobie nie przybywało dodatkowych godzin. Dlatego wszystko poszło w kąt, ale od pewnego czasu powróciłem do dawnej pasji. Głównie z powodu braku satysfakcji z woblerów większości producentów, gdzie cena jest niewspółmierna do ich jakości. No i nie oszukujmy się - radość z holu pięknego szczupona na własnego glidera jest bezcenna  ;)

I bardzo cieszy mnie to, że ten dział jest tak aktywny i jest już tak wiele osób, które pasjonują się lurebuildingiem i chętnie wymieniają się nabytą wiedzą. 

Korzystając dzisiaj z naprawdę ładnego światła zrobiłem wreszcie małą sesję. 

d642.jpg
mtiw.jpg
gv9t.jpg
fflj.jpg
kz0q.jpg
b3ac.jpg

Jeśli macie jakieś pytania - walcie śmiało  ;)

Edytowane przez Zelldo
  • Like 21

Wszystkie mają 12 cm i równe 39 gramów z kotwiczkami. Bardzo lubię wolno tonące jerki i takie właśnie też są. I szczerze mówiąc poszło sporo żywicy zanim udało się uzyskać wolny, lusterkujący opad. 

A dziękuję, sam jestem całkiem zadowolony z malowania  ;)  Chociaż po głowie chodzą mi już jakieś wymyślne rzeczy. Myślisz, że lepiej pójść w stronę jak najbardziej naturalnych kolorów czy lepiej się nie ograniczać? 

Żywica. Dla mnie temat nieznany poza tym co czytam. Rozmyślam póki co, czy iść w tą stronę. Starannie zrobiłeś korpusy.

To nie ważne co myślę. Ważne co ty chcesz na teraz i jaką widzisz dla siebie przyszłość. 

Łowność przynęty nie leży w szczegółach odwzorowania linii łusek, sam wiesz ;) Osobiście jestem fanem pięknych przynęt i każdemu kto ciągnie z tym w górę kibicuję mocniej.

To co teraz pokazałeś, jest świetne moim skromnym zdaniem.

:)

(...)

A dziękuję, sam jestem całkiem zadowolony z malowania  ;)  Chociaż po głowie chodzą mi już jakieś wymyślne rzeczy. Myślisz, że lepiej pójść w stronę jak najbardziej naturalnych kolorów czy lepiej się nie ograniczać? 

Wolno piszę, więc Joker zdążył odpowiedzieć za siebie :)

Moja odpowiedź brzmi - wszystko zależy, jaki jest ostateczny cel. Złowienie wielu ryb? Czy zabawa. Jeśli zabawa, to niczym się nie ograniczaj :D Wyjęcie każdej ryby na oryginalnie ubarwioną przynętę będzie dodatkowym bonusem, dodatkiem do frajdy jaką jest łowienie na własnoręcznie zrobione (pomalowane) przynęty.

Witaj :)

• Like 1

Żywica. Dla mnie temat nieznany poza tym co czytam. Rozmyślam póki co, czy iść w tą stronę. Starannie zrobiłeś korpusy.

To nie ważne co myślę. Ważne co ty chcesz na teraz i jaką widzisz dla siebie przyszłość. 

Łowność przynęty nie leży w szczegółach odwzorowania linii łusek, sam wiesz  ;) Osobiście jestem fanem pięknych przynęt i każdemu kto ciągnie z tym w górę kibicuję mocniej.

To co teraz pokazałeś, jest świetne moim skromnym zdaniem.

:)

Dziękuję :) 

Sam żywicą bawię się od kilku miesięcy i to co mogę powiedzieć, to jeśli się z nią odpowiednio zaprzyjaźnisz to ma naprawdę, naprawdę duże możliwości i mi się z nią pracuje świetnie. 

Wykonanie modelu matki to dla mnie dobre kilka-kilkanaście dni i wykorzystuję różne materiały w tym celu, a potem wszystko "sczepiam". Ten model jest akurat takim jednym z pierwszych. Gdyby nie fakt, że mam remont w całym mieszkaniu to pewnie malowałbym już model całkiem miłego pstrąga z którym bawię się już dłuższy czas.  

Witaj  ;)

Witaj ;) Tak, masz rację. Myślę, że najlepiej się nie ograniczać a zarazem dopracować jak najlepiej pewne elementy

• Like 1

Witam.

W tym co pokazałeś widać że masz do czynienia z lurebuldingiem nie od dziś.

Twoje woblery pokazują że przeszedłeś długą drogę począwszy od strugania, budowę form i zabawę z żywicami, do (świetnej) pracy aerografem.

Widać że masz talent.

Będę śledził twój wątek z całą pewnością.

Jeśli chodzi o to w którą stronę masz iść czy w naturalne czy bardziej wymyślne to dam Ci jedną radę.

Staraj się nie ograniczać, bo standardowych przynęt jest już dużo.

Edytowane przez lesiewicz
  • Like 2

Dobre słowa wynagradzają w pełni cały włożony trud i za to dziękuję ;) 

O dziwo maluje zwykłym chińczykiem, kupionym kilka lat temu z dyszą 0,2mm. Chociaż mam zamiar przesiąść się na Evolution H&S, ale nie wiem czy za tę kwotę nie lepiej kupić dwóch Ultra tej samej firmy. Dostęp do kilku kolorów chyba cenię sobie najbardziej.

Tak, macie rację - nie ma się co ograniczać. Biorąc pod uwagę tak wielką dostępność kolorów i materiałów ;) 

• Like 1

Jeśli ktoś ma talent to zwykłym chińskim aero też zrobi arcydzieło.

Droższe aerografy a raczej klasowe dają spokój podczas malowania większej ilości woblerów.Nie mają tendencji do zapychania się i łatwiej się je konserwuje.Oczywiście zależy jakich farb i lakierów się używa.

• Like 3

Aktualnie testuje farby chyba 4-5 różnych producentów. Sporo wiedzy można zaczerpnąć z for modelarskich na ten temat.  

A co do aerografów to prawda. Nawet tym tanim da się jako tako pomalować. Natomiast jeśli chodzi o kompresor (jeśli ktoś maluje sporo) to nie warto iść w półśrodki - 10 litrów, cicha praca, czyste, suche powietrze dużo lepiej przełożą się na jakość i wygodę pracy  ;)

Aktualnie testuje farby chyba 4-5 różnych producentów. Sporo wiedzy można zaczerpnąć z for modelarskich na ten temat.  

A co do aerografów to prawda. Nawet tym tanim da się jako tako pomalować. Natomiast jeśli chodzi o kompresor (jeśli ktoś maluje sporo) to nie warto iść w półśrodki - 10 litrów, cicha praca, czyste, suche powietrze dużo lepiej przełożą się na jakość i wygodę pracy  ;)

Jeśli chodzi o wiedzę na tematy nas interesujące to wystarczy poświęcić trochę czasu żeby zdobyć teorię.

Czasami spędzałem kilka godzin żeby dokopać się do potrzebnych informacji a czasem kilka dni.

Dzisiaj wszyscy chcą mieć podane na tacy, dlatego pytania na niektóre tematy powtarzają się po set razy.

W twoich woblerach widać że przyłożyłeś się do zebrania wiedzy teoretycznej i świetnie przełożyłeś ją na praktykę.

• Like 1

Dla mnie farby modelarskie są tragiczne, ja maluję akryli samochodowych wodnych, spróbuj.

Jakiego używasz komresora?

Jeśli chodzi o wiedzę na tematy nas interesujące to wystarczy poświęcić trochę czasu żeby zdobyć teorię.

Czasami spędzałem kilka godzin żeby dokopać się do potrzebnych informacji a czasem kilka dni.

Dzisiaj wszyscy chcą mieć podane na tacy, dlatego pytania na niektóre tematy powtarzają się po set razy.

W twoich woblerach widać że przyłożyłeś się do zebrania wiedzy teoretycznej i świetnie przełożyłeś ją na praktykę.

Dokładnie, czasem nawet mając wszystko na tacy nie pójdziemy nawet o krok dalej. Trzeba swoje nabrudzić i wykombinować. Jerkbait.pl był i jest dla mnie świetnym źródłem wiedzy i naprawdę dużo stąd wyniosłem, dlatego chce spłacić "długi" i dzielić się tym co udało mi się nabyć. ;) 

Jerki BAJKA  az strach pomyśleć co by było gdyby wszedł w zaczep, wtedy pozostaje tylko wejscie do wody. :)) pozdrawiam i gratuluję talentu

Wtedy wracamy do warsztatu i robimy nowego cukierka. A wiadomo, że do jednego nie opłaca się siadać, więc robimy kilka i w ten sposób po pewnym czasie musimy siadać na walizce, aby ją zamknąć  :D

• Like 2

Dla mnie farby modelarskie są tragiczne, ja maluję akryli samochodowych wodnych, spróbuj.

Jakiego używasz komresora?

Mi się ładnie spisują, ale nie mam porównania z akrylami samochodowymi. Podrzucisz jakiś link? Z chęcią przybliżę sobie temat ;)

Tak, kompresor był dosyć długą historią. Wiedziałem, że nie chce żadnych grzejących się chińczyków z allegro. Chciałem kupić porządniejszy sprzęt i możliwie jak najcichszy. Ale profesjonalny sprzęt to wydatek ok. 1500 zł (całkiem sporo). Stwierdziłem, że zrobię porządnego lodówkowca i w dodatku dobiorę części i parametry takie jakie chce. I zrobiłem - butla dentystyczna, nowy agregat, włoskie podzespoły.. i chodzi świetnie :) butla 10 l do 5 atmosfer nabija się szybciutko, cichy, czyste powietrze, nie grzeje się praktycznie wcale i ładnie wygląda. A zamknąłem się w jakiś 600 zł (teraz pewnie wyszłoby mi to taniej). Polecam takie rozwiązanie.

Witaj. Na prawdę piękne jerki, mało takich tu na forum. Z jakiej żywicy są te odlewy ?

Cześć. Dziękuję ;) Żywica poliestrowa od huntsmana

Edytowane przez Zelldo
  • Like 1

Mi się ładnie spisują, ale nie mam porównania z akrylami samochodowymi. Podrzucisz jakiś link? Z chęcią przybliżę sobie temat ;)

Tak, kompresor był dosyć długą historią. Wiedziałem, że nie chce żadnych grzejących się chińczyków z allegro. Chciałem kupić porządniejszy sprzęt i możliwie jak najcichszy. Ale profesjonalny sprzęt to wydatek ok. 1500 zł (całkiem sporo). Stwierdziłem, że zrobię porządnego lodówkowca i w dodatku dobiorę części i parametry takie jakie chce. I zrobiłem - butla dentystyczna, nowy agregat, włoskie podzespoły.. i chodzi świetnie :) butla 10 l do 5 atmosfer nabija się szybciutko, cichy, czyste powietrze, nie grzeje się praktycznie wcale i ładnie wygląda. A zamknąłem się w jakiś 600 zł (teraz pewnie wyszłoby mi to taniej). Polecam takie rozwiązanie.

Cześć. Dziękuję ;) Żywica poliestrowa od huntsmana

Linka nie mam bo ja z tyrki sobie lakiery biorę. Malowałem modele dość długo i farby modelarskie nie mają polotu do samochodówek.

• Like 1

Linka nie mam bo ja z tyrki sobie lakiery biorę. Malowałem modele dość długo i farby modelarskie nie mają polotu do samochodówek.

Mam osoby w rodzinie, które mają świetne mieszalnie farb, tyle że dekoracyjnych (crown) i nawet miałem okazje testować kilka kolorów i szły całkiem nieźle. Myślisz, aby lepiej się przerzucić na nie?

Właśnie robię ostatnie poprawki w nowym modelu imitującym pstrążka. 

Przy początkowym założeniu miał być kolejnym bezsterowcem, ale zastanawiam się czy to dobre rozwiązanie i czy nie lepiej zastosować steru. Więc nie mam też pomysłu jaką nadać mu pracę i na jakich wodach najlepiej by się spisywał. Macie jakieś pomysły? Jeśli kto podrzuci najbardziej pomocną radę to może oczekiwać paczki niespodzianki, kiedy skończę pierwszą serię ;) 

wlyt.jpg

zf3j.jpg

• Like 5