rd1_68 Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Piękne wabiki -gratulacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Proszę zapisać mnie w kolejce i dać znać jak coś będzie do odsprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Robiąc drugą serie jerków zrobiłem kilka specjalnie chudszych o 2-3 mm, chcą sprawdzić czy zauważalnie wpłynie to na ich pracę. I muszę przyznać, że wpłynęło. Chudsze jerki są mniej stabilne, odskakują bardziej nieregularne i ogólnie wymagają większej wprawy w ich prowadzenie. Dla niektórych oczywiście może być to fajne, ale dla niektórych już niekoniecznie. Cóż, przed testami miałem plan wystawić je na giełdę twórców, ale teraz myślę, że lepiej będzie dorzucić je komuś do paczki, niech przetestuje, bo może ja się mylę I zmieniłem też troszkę barwy tego a'la bassika na naszego okonia 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Jak zrobiłeś chudsze o 2-3mm? Bo ja nie mam pomysłu? Dobra robota!! Edytowane 2 Czerwca 2014 przez Melanzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Jak zrobiłeś chudsze o 2-3mm? Bo ja nie mam pomysłu? Dobra robota!! No Melek, ściskasz mocniej formę Nie używasz niczego do usztywnienia formy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Kolory świetne ,z chęcią przetestuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 No w sumie tak. Myślałem ze po takim zabiegu kształt ulegnie zmianie. Jak chcesz możesz mi wysłać całą serię tych "zepsutych" jerkow :D taka nieregularna praca może sie okazać kluczem do sukcesu któregoś dnia. Nie zawsze szczupaki walą w przynety odskakujace na boki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Kolory świetne ,z chęcią przetestuję. Właśnie go spakowałem No w sumie tak. Myślałem ze po takim zabiegu kształt ulegnie zmianie. Jak chcesz możesz mi wysłać całą serię tych "zepsutych" jerkow :D taka nieregularna praca może sie okazać kluczem do sukcesu któregoś dnia. Nie zawsze szczupaki walą w przynety odskakujace na boki. Tak tak, wiem o tym. Natomiast chce, aby ten model był już o tej konkretniej pracy. Ale cały czas mi chodzi po głowie model w stylu deadfisha u którego nieregularne praca będzie czymś normalnym i pożądanym. A co do tych "zepsutych" to z chęcią będę je wrzucał przy jakiejś paczce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Tego" zepsutego" tez mogę przetestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Tego" zepsutego" tez mogę przetestować. Chodziło mi właśnie o to, że tego chudziaczka też spakowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 6 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Dziś wieczorem wystawię ze 3-4 jerki na giełdę twórców. Muszę tylko znaleźć chwilę na zrzucenie zdjęć z aparatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Dobra, coś tam na giełdę zostało rzucone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 7 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Moje Roniny są szczupłe i przez to ich praca odbiega od powszechnej mody. Nie zamierzam ich pogrubiać, bo wszyscy są zadowoleni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 Moje też ogólnie są chude, ale widocznie przekroczyłem tę magiczną granicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artmio Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zelldo ogladalem ten watek I przyznaje jerki na bardzo dobrym poziomie gratuluje chcialbym kiedys majsterkowac cos na tym poziomie ale jak na chwile obecna napotykam na rozne problemy na pewno to znasz kiedy zaczynales w obecnej chwili praktykuje z zywica moze masz jakies wskazowki jakiej zywicy najlepiej uzyc bo twoje wyroby jesli dobrze widze to wlasnie zywica jesli masz jakies sugestie bede wdzieczny,a tak z innej beczki ile razy malujesz enviroteksem I w jakich proporcjach zeby byl naprawde twardy mieszalem 1:1 I nie zawsze byl odpowiednio twardy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Dzięki Używam żywicy FC-52, chyba jak większość osób na tym forum. Zależnie od modelu nakładam średnio 2-3 grube warstwy envirotexu. W idealnych proporcjach 1:1, tak jak zaleca producent. Jeśli mieszasz je dokładnie, to mieszaj jeszcze dokładniej. Lepiej mieć trochę więcej bąbli niż żelkę. Envirotex w odróżnieniu od lakierów nie wysycha szybciej w wyższych temperaturach. Zalecane są temperatury pokojowe maksymalnie do 80oF, czyli 26oC, ale jeśli masz możliwość to najlepiej susz je w temperaturze ok. 17oC. A tak z innej beczki właśnie zaczynam tworzyć formę do skończonego już modelu - 13,5cm jerka z ogonkiem. Więc pewnie w sobotę pierwsze fotki Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Zelldo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zeldo ale jak w 17st? jestes tego pewien? To po co ja obudowe z halogenami do mojej suszarki budowałem? Zelldo ogladalem ten watek I przyznaje jerki na bardzo dobrym poziomie gratuluje chcialbym kiedys majsterkowac cos na tym poziomie ale jak na chwile obecna napotykam na rozne problemy na pewno to znasz kiedy zaczynalesw obecnej chwili praktykuje z zywica moze masz jakies wskazowki jakiej zywicy najlepiej uzyc bo twoje wyroby jesli dobrze widze to wlasnie zywica jesli masz jakies sugestie bede wdzieczny,a tak z innej beczki ile razy malujesz enviroteksem I w jakich proporcjach zeby byl naprawde twardy mieszalem 1:1 I nie zawsze byl odpowiednio twardy Artmio ja mam podobny problem. Mam fajną twarda powłokę, ale nie jest kamień a ponoć ma być.Ja mieszam małe porcje bo niewiele przynet na raz lakieruje. Srednio mieszam po 5g part A i B na jedno lakierowanie.Ostatnio mi przyszła dokładna waga i powazyłem wszystko co i jak. Jedną z 5g porcji przelałem do drugiej wymieszałem i polakierowałem.Później zwazyłem kubeczek raz jeszcze i okazało się, że na ściankach mimo, że starałem sie zebrać wszystko zostało aż 0,9g składnika. Czyli na dobrą sprawę wymieszałem 5g z 4,1g a to duża różnica. przy kolejnym lakierowaniu zrobie idealnie rowno i zobacze czy będzie kamień!!To może być Twój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Właśnie przed chwilą dostałem wiadomość, że jeden z moderatorów Lure Parts udostępnił zdjęcie mojego jerka na ich oficjalnym fanpage'u! Nie ukrywam, że strasznie się cieszę i że to całkiem spora niespodzianka być tak szybko wśród tylu zacnych lurebuildingerów z całego globu. A to tak naprawdę jeden z pierwszych modeli.Cóż, to pewno duży kopniak motywacji i spore wynagrodzenie za setki godzin czasem świetnej a niekiedy ogromnie frustrującej pracy Edytowane 12 Czerwca 2014 przez Zelldo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Melanżyk, waga Ci nie potrzebna. Używaj strzykawek Co do temperatury, to tak. Sądzę, że gdybyś suszył woblery w 50C, to suszyłyby się ze 3 dni z miernym efektem. Aby powłoka envirotexu była twarda muszą być spełnione te trzy warunki: 1. Odpowiednie proporcje składnika A i B. 2. Suche powietrze (im mniejsza wilgotność powietrza tym lepiej).3. Pokojowa temperatura 17-23oC Możecie jeszcze wciągnąć @Pitta do rozmowy, który z envirotexu korzystał już wiele lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Ja mam w mojej suszarce około 45st i woblery po paru godzinach są suche jak pieprz.Na kolejne lakierowanie nie włącze ogrzewania i zobaczę co i jak. Z wagą chyba jest wygodniej na moje oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 To już jak kto lubi I trzeba też pamiętać, że proporcja envirotexu 1:1 to proporcja objętościowa. Chociaż nie wiem czy jest jakakolwiek różnica wagowa między składnikiem A i B. Ale warto mieć to na uwadze mieszając większe ilości. A pęcherzyki usuwasz palnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Zaraz po nałożeniu, tz przez jakieś 2 godziny, nie ma co podbijać temperatury. Wysoka temperatura tylko przyspiesza start reakcji i może ją trochę skraca. Toteż lepiej, żeby przynęty pokręciły się z "lejącą się" żywicą, niż już mocno zżelowaną. Będzie gładsza pow. Zdecydowanie lepiej używać do odgazowywania płuc, ostatecznie palnika spirytusowego - chodzi o CO2. Opalarką, zazwyczaj przy odgazowywaniu miejscowo mocno podgrzejemy żywicę i potrafi się przez to nieładnie rozlać (robią się fałdy).Kluczem do utwardzenie są proporcje i wilgotność. No i tak naprawę żywica twarda się robi po jakiś 7 dniach w okolicach grzejników zimą (wilgotność). Latem nigdy całkowicie twarda się mi nie zrobiła.Wmieszałem już tego z 1,5 litra i obecnie stosuję tylko do wyrównywania po oklejeniu tkaniną lub folią. Na wierzch zawsze jakiś parkietowy. Dodam jeszcze jedno spostrzeżenie. E-tex kiepsko trzyma się folii alu. Jeżeli damy za mało warstw (za cienko), to może zacząć odchodzić. Trzeba tego nakładać grubo (dlatego jest kiepski do małych przynęt). Każdy, kto już się wpakował w żywice nakłada tego dużo i chwali się dużą głębią łuski, kolorów itp, a to moim zdaniem jest niejako przy okazji uzyskane. Przy kiepsko utwardzonej balsie nawet grubo nie pomoże. Po naciśnięciu którym balsa minimalnie się ugnie powstaje często "odbicie" - identyczne, jak za młodu powstawały na grubo lakierowanych ławach po walnięciu łyżeczka do herbaty Edytowane 12 Czerwca 2014 przez krzychun 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 "Lejąca" się żywica to nic złego, więc racja - nie ma co tego przyśpieszać. Niech się wygładzi Do odgazowania płuc? Czyli, że dmuchasz przez słomkę lub coś takiego? Stosowałem różne metody, i z manualnych najlepiej radzi sobie dobrze ustawiony palnik. Chociaż powoli buduję pompę próżniową. Oczywiście, każda żywica, lakier czy cokolwiek innego będzie podatne na odkształcenia jeśli sam model będzie wykonany z miękkiego materiału Ale to co lubię w envirotexie, to to, że ma pewną elastyczność. Dzięki czemu nie odpryska w żaden sposób przy drucianych oczkach nawet podczas ekstremalnych przestawień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Jasne, że każdy materiał będzie się odkształcał. Problem tylko który jak bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artmio Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Dzieki Zelldo za symbol zywicy,ale pytanie czy ta zywica plywa po zmieszaniu skladnikow czy trzeba do niej cos jeszcze dosypac np glass baloon czy moze jeszcze cos innego i wtedy zaczyna plywac to odnosnie zywicy.Co E-tex i pompy prozniowej ktora budujesz tez tak myslalem skoro podczas wysychania powtaja bable to pompa prozniowa zalatwi temat,a ja bede mogl byc pewien ze za kazdym raze uzyskam fantastyczny efek w postaci blysku bez babli i tutaj moje zdziwienie ale NIEProbowalem odpowietrzyc prozniowo kazdy ze skladnikow oddzielnie a nastepnie powoli wymieszac rowniez w prozni nie dalo to zadnego efektu bable podczas wysychania i tak powstawaly pomyslalem moze wymieszac obydwa skladniki i wtedy odpowietrzenie prozniowe rowniez nic E-Tex reagowal na jerku w postaci babli powietrza no to poszedlem troche dalej i pomalowanego jerka spora iloscia E-tex wlozylem do prozni bale zaczely sie pojawiac w takiej ilosci,ze jerk zaczal przyjmaowac postac artystyczna,podejmowalem jeszcze wiele roznych prob z proznia ale bez skutku na jaki czekalem.Twoja rada odnosnie temperatury 17C moze byc calkiem dobra w prktyce poniewaz E-tex moze sieciowac wolniej przez co gaz nie wydostaje sie na zewnatrz tworzac bable.sprobuje moze to wplywac na lepszy efekt koncowy.Nie mam w tej chwili czasu ale moze metoda zanurzeniowa okazac sie najlepsza jesli chodzi o efekt koncowy jak to zrobie to opisze spostrzezenia.Melanrzyk jesli chodzi o proporcje to probowalem dzielic bardzo doklanie odmierzajac i wage 1:1 i strzykawka objetosc np po 5ml jednego i dugiego skladnika i efekt koncowy ten sam piekne lustro ale przy silnym nacisnieciu paznokciem pozostaje rysa E-tex jest suchy ale jakby caly czas nie na tyle twardy np jak po Devkon 2ton lub chocby po zwyklym epidianie.Zelldo probowalem palnika rowniez ale z tym bywa roznie lekkie zblizenie do przynety powoduje nieodwracalnie skutki w postaci nazwe to ,,fal lub zmarszczen,, dlatego poszukuje metody nazwe to naturalnejto tak bardzo krociutko o moich doswiadczeniach z E-texZelldo a czy twoje jerki po wyschnieciu sa na tyle twarde ze przy monym przycisnieciu paznokciem nie pozostaje wgniecenie napisz cos i czy wygrzewasz je w jakis sposob? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi