elpojo Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Mam kłopot, Team Daiwa SOL podczas nawijania tworzy odwrócony stożek z plecionki tzn. w górnej części szpuli jest jej więcej, w dolnej mniej. W dotychczasowych młynkach (Shimano, Ryobi) niwelowałem to podkładką/ami, tu natrafiłem na barierę konstrukcyjną /zdjęcia/. Po 1 nie mam oryginalnych podkładek do tego młynka, po 2 nie wiem gdzie i w jaki sposób je podłożyć. Posadowienie szpuli jest inne niż w dotychczas znanych mi kołowrotkach. Za wszelką pomoc będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 ...w Team Daiwach( Emblemach itp) to norma, to tzw. ABS ( Anti Backlash System - odwrotny stożek). System ma pomóc uzyskiwać większe odległości rzutowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Zdaje się, one tak mają. Konstrukcyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 19 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Zdaje się, one tak mają. Konstrukcyjnie Gdyby mój reel nawinął choćby podobnie do twojego nie biłbym piany. U mnie stożek jest zdecydowanie bardziej zbieżny. Góra jest już pełna u dołu jest pół szuli wolnej, co najmniej kilka mm na stronę. Szkoda że zwinąłem plecionkę, pochwaliłbym się zdjęciem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasyl Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Jedną podkładkę widzę (na foto strzałka) i tam nakłada się nastepne jedna na drugą.Jak potrzeba to daj na priv swój adres to podeśle jedną lub dwie podkładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Szpula z żyłką 0,25 (w załączniku)Konstrukcyjnie, rozwiązanie z osadzeniem szpuli, jest identyczne w moim młynku jak w Twoim. Jest chyba możliwość podłożenia podkładki. Musisz tylko wyjąć zabezpieczenie (strzałka) UWAGA!!! drucik zabezpieczenia jest bardzo cieniutki!!! Gorzej, że jak już coś podłożysz pod łożysko na osi, tego zabezpieczenia być może już nie uda się zapiąć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasyl Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Nic z tych żeczy.Tego się nie zdejmuje.Nie ma takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasyl Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Zapomniałem załadować zdjęcie co poniższym czynię.Bez tytułu.bmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Nic z tych żeczy.Tego się nie zdejmuje.Nie ma takiej potrzeby.Cóż, pewnie masz rację, że tego zabezpieczenia nie trzeba ruszać. Obejrzałem to u siebie. Wcześniej sądziłem, że szpula opiera się na łożysku, które znajduje się bezpośrednio pod tym zabezpieczeniem. Teraz już nie jestem tego taki pewien. PS Obejrzałem Twój rysunek. Czy sugeruje , że szpula opiera się na tym białym pierścieniu podkładki? Jeśli tak uważasz - to teraz ja twierdzę-NIC Z TYCH RZECZY. Ta podkładka nie wpływa na wysokość położenia szpulki a dołożenie kolejnych wyłączy zapewne skutecznie sprzęgło kołowrotka..Nadal twierdzę, że należy znaleźć sposób na podniesienie łożyska pod szpulką lub wykonanie nakładki właśnie na to łożysko.Skąd taki wniosek?Ano stąd, że wskazana przez Ciebie, biała podkładka, swobodnie spoczywa w dnie tego dziwnego gniazda. Gniazdo zaś jest nieuchome. Jeśli więc położysz na nią kolejną to zablokowany zostanie obrót szpuli.Tak przynajmniej ja to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasyl Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Popper dokładnie tak.Szpula opiera się o podkładkę i to nimi się reguluje wysokość szpuli.To starszy rodzaj łoża i w szpuli nie ma zamocowanego łożyska.Jako ciekawostkę dodam że łożysko wpija się w tarcze cierną w szpuli i co ty na to? PS: w tym przypadku na zdjęciu widać że jedno łożysko jest zastąpione aluminiową pdkładką/dystansem (który radzę wymienić na łożysko,bo firma tu zaoszczędziła i nic więcej) co mogło wprowadzić Cię w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 widać że jedno łożysko jest zastąpione aluminiową pdkładką/dystansem (który radzę wymienić na łożysko,bo firma tu zaoszczędziła i nic więcej) co mogło wprowadzić Cię w błąd.Z tym już nie polemizuję ale, czy dodanie podkladki nie będzie dodatkowo hamowało szpuli. Ten hamulczyk jest bardzo precyzyjny i byłaby to ogromna strata na jego jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 ta biała to podkładka.mam takie 3 w certate Hyper custom.po nałozeniu 3 szt nawoj jest idealnie rowny.2 lekko odwococy sozek,1 bartdzo odwrocony.a jak sa 4 szt to storzek niejest odwocony jak niemasz orginalnych to zrob sobie z jakiejsc foli po butli od napoju lib poloweglany.ja tak tobiłem juz od lat w shimaniakach od starych Twin powerów po fa .tam były juz podkłądki. to polega na tym ze im wyzej podniesiesz szpulę tym wodzik inaczej nawinie linkę.kwestia dobrania wysokosci.na jaka uniesie sie szpula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasyl Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Z tym już nie polemizuję ale, czy dodanie podkladki nie będzie dodatkowo hamowało szpuli. Ten hamulczyk jest bardzo precyzyjny i byłaby to ogromna strata na jego jakości. Podkładki zrobione są z jakiegos bardzo slizkiego materiału (podobny do ślizgaczy w myszczce,jakby teflonowy)więc opór jest znikomy.Ja dodatkowo daję tam smaru do kołowrotków.Ale i bez tego zabiegu wszystko działa poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 od regulowania nawoju sa podkladki, wprawdzie nowe daiwy maja troche niecodzienny wyglad, ale to dotyczy takze ich, poza tym vasyl ma racje, zostawcie mechanizm hamulca w spokoju, bo mozna duzo zepsuc! http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info.php?cPath=22 _81_82_896&products_id=3203 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 20 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Dziękuję za rady, moje podejrzenia kierowałem w dobrą stronę Special THX 4 Vasyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Team Daiwa Sol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kksm Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2012 A ja się tak po chamsku podłączę pod ten temacik i zapytam. A co jeśli stożek tworzy się w drugą stronę - dużo na dole, mało na górze, a podkładek nie ma żadnych? Mam jeden taki w sumie ciekawy kręcioł Mikado z takim problemem, a różnica nawoju na górze i na dole to jakiś centymetr niecały Co z takim fantem począć? Nada się to do czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi