Skocz do zawartości

Kanał Żerański

Patrinho

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiosną poszła większość do reklamówek, to teraz No kill? Nic by się nie stało, gdyby cały kanał był No kill. To dużo jak na mazowieckie? Dzisiaj rozmawiałem z miejscowym, tzw reklamówkarzem i co ciekawe też byłby za No kill, gdyby to się dotyczyło wszystkich, a "tak to zabiera bo głupszy nie będzie."Co ciekawe sam zagaił temat. Jednak coś się zmienia. Nadzieja umiera ostatnia.

• Like 1

Zakazy zakazami i może być ich miliony.. Potrzeba ludzi, którzy będą stać na straży, czy faktycznie jest ryba wypuszcana bo patologia była jest i będzie. O wymiarach i ilościach na normalnej wodzie nie wspominając.

Niemniej jednak jak był no kill to od mostu na kanale było luźno. Czyli zakaz robi różnicę. Znajdą się tacy co będą go łamać, jasne, mimo wszystko dobrze jakby był.

Trochę to nie poważne. Ustanawiają zakaz na rok, potem go znoszą aby na nowo wprowadzić. 90% poławianych na tym odcniku ryb w okresie zakazu zabierania to białoryb. Równocześnie w corocznych odpowiedziach na pytania z kół OMPZW argumentuje, że nie należy chronić karpiowatych bo w Zalewie jest go za dużo. Stąd stawiane tam siatki pod takim pretekstem. Podejmowane są więc dwa sprzeczne działania równocześnie. 

Dziś od 8-13g, Nieporęt, 4 pstrykniecia z opadu i to było by na tyle odnośnie okoniowania :( Na koniec założyłem nowa cykadę i w 3 rzucie miałem mega rybę, na szczupłego mi to nie wyglądało, bardzo miękko siadła. Po podholowaniu na 10m od brzegu , ryba zmieniła zdanie, odpłyneła w zawadę i stanęła splątana w trcinie. Na napięte źyłce jeszcze parę razy poczułem jak się szarpie i nagle pyk odpieła się :(

PS. Jak wy te okonie gnebicie ? Przerzuciłem całe pudełko i nic :(

Niemniej jednak jak był no kill to od mostu na kanale było luźno. Czyli zakaz robi różnicę. Znajdą się tacy co będą go łamać, jasne, mimo wszystko dobrze jakby był.

Skoro ten odcinek KŻ do Aleksandrowa jest taką kością niezgody :(  , to może lepiej zrobić odwrotnie omg.gif.Niech na tym odcinku używają sobie mięsiarzewrrr.gif , a reszta kanały "no Kill".  :)

Zwłaszcza że ładne okonie można łowić nie tylko w sektorze "Aleksandrów"

post-52308-0-11237800-1507397394_thumb.jpg

• Like 3

Ja też za dużo nie połowiłem. Ale za to spotkałem kolegę @gutekjelonki

Czyli nic się później nie działo po "drugiej" stronie?

Ja miałem kilka średniaków, ale jak na drugi wypad przed zimowy na kanał to i tak się cieszę że można się pobawić z pasiakami wszędzie. To prawda, że połowić można na każdym odcinku bez wstydu. Nie rozumiem skąd ta presja akurat na Nieporęt :)

• Like 2

W nieporecie można niesamowicie ilościowo polowic. Jak był no kill to ludzi było bardzo malo :) Teraz też jakiejs tragedii nie ma ale chwilowo tylko.. Ja niedawno trafilem pasiaka 34cm ale myślę ze jeszcze trochę i padnie większy. Chyba dzisiaj cię widziałem Marcin jak autobusem wracalem. Lowiles tam gdzie wiosną chodziliśmy w tamtym roku? ;)

Czyli nic się później nie działo po "drugiej" stronie?

Ja miałem kilka średniaków, ale jak na drugi wypad przed zimowy na kanał to i tak się cieszę że można się pobawić z pasiakami wszędzie. To prawda, że połowić można na każdym odcinku bez wstydu. Nie rozumiem skąd ta presja akurat na Nieporęt :)

2 szt. miałem takie około 25cm z kilometr dalej niż się rozstaliśmy, ale ja zacząłem dopiero o 9:30. To płynące zielsko jest trochę irytujące.

Jutro mam w planach nie zaspać :)

• 2 tygodnie później...

My się zastanawiamy i dyskutujemy , co zrobić żeby poprawić rybostan KŻ :) .

A inni w sposób prosty, szybki i logiczny :lol:, rozwiązują dylematy .  Okazuje się że  jest za dużo drzew nad KŻ , a brakuje ogólnodostępnych prezerwatyw. :(

Trochę brak w tym logiki ^_^ . Bo jak nie będzie drzew , to i nie będzie zapotrzebowania na prezerwatywy. :D

Mądry człowiek tego nie wymyślił !? facepalm.gif

http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,22527435,kanal-zeranski-gaz-system-w-miejscu-drzew-proponuje-automaty.html

• Like 1

Dziesiaj mój nowy rekord kanałowy :) 31cm, grubaśny i pięknie wygarbiony.
Ogólnie bardzo udany wypad ( jak na moje zdolności ) 11 sztuk, wszystko wymiarowe plus drugie tyle spadów, zerwań gumki itp, a i jedno ucięcie ogonka :(

Edytowane przez Jano

• 2 tygodnie później...

Taka cisza w tym wątku , już pomyślałem że z Kanału wodę spuścili ! :D

Pojechałem żeby sprawdzić i woda jest , a i rybki gryzły. Złowiłem szczupłego +50 i kilkanaście okonków . Kilka okoni przyzwoitych , ale do minimum minimum zabrakło :( . Byłem  w godzinach 13-16 na odcinku mniej popularnym i uczęszczanym ;) .

• Like 4

Dziwny rok. Coś zawsze idzie mi nie tak jak zaplanowałem.[emoji34] Na kanale też nie mogę się w strzelić, nie idzie o maluchy bo takich przynęt nie wrzucam do wody[emoji53]

Pierwszy przyzwoity 30 ze sporym plusemd9129e8a65a90c93a2e119ae37a61332.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Like 8

No ciężko te okonie namierzyć w tym roku. Początek października był ekstra a teraz lipa.. Myślałem że w tym roku uda się przebić 100szt ale chyba będzie ciężko. W tamtym roku było bardzo blisko :D Wyjechało wyjątkowo dużo ryb 30+ ale ilościowo wyniki w porównaniu z tamtym rokiem dramat.

Edytowane przez JunakFlyFishing
  • Like 1