Skocz do zawartości

Kanał Żerański

Patrinho

Rekomendowane odpowiedzi

Na moście prze Białołęckiej padło kilka czterdziestaków w zeszłym tygodniu. Piszę, o tym bez obawy, że ktoś je wyłowi, ponieważ już ich nie ma. Wszystkie wylądowały w siatach. Wyłowione na boczniaka z żywcem. (dzisiaj się o tej metodzie dowiedziałem).

I nie ma co lamentować, prawdziwy armagedon dopiero nadejdzie zimą, gdy wody skuje lód. Wtedy padają prawdziwe rekordy, reklamówy pełne okonia.

W mojej ocenie, jeżeli nie doprowadzimy do utworzenia kilku miejsc w okolicach Warszawy typu no kill, to ... nie połowimy w przyszłości. Ryby niestety jest coraz mniej. Nie chcę myśleć, co będzie w przyszłym roku, za dwa, trzy lata.

W pierwszej kolejności zakaz wędkowania na ZZ przez okres 4-5 lat pod warunkiem ze przez ten czas nie będzie Sieci!!!!

Wczoraj wpadłem na kanał, 14:00-16:15, Nieporęt, okolice niebieskiej kładki. Okonie nie brały, może z jedno puknięcie. A holowałem leszcza-mordercę, który spadł przed nogami, i dobrze.

Po 16 zrobiło się ciemno i młodzież w wieku szkolnym się pojawiła.

Z tego co wiem BT z żywcem jest zabroniony.

Nie tylko BT. Obecnie jest całkowity zakaz spiningowania przynętami pochodzenia naturalnego.

6. ŁOWIENIE RYB DRAPIEŻNYCH § 5 1. Łowienie ryb drapieżnych, na przynęty naturalne, dozwolone jest równocześnie na dwie wędki. 2. Łowiąc ryby metodą spinningową lub trollingową wolno używać jednej wędki, uzbrojonej w jedną przynętę sztuczną. 3. Łowiąc ryby drapieżne na przynęty sztuczne lub sztuczną muchę obowiązuje zachowanie następujących odległości pomiędzy wędkującymi: a/ łowiąc z brzegu - 30 m b/ łowiąc z łodzi lub brodząc - 50 m

Niektórzy mają w d... e przepisy. Brak kontroli i niskie kary, plus krótkowzroczność. Można by jeszcze wiele wymieniać. Na KŻ co większe dostają w palnik. Aleksandrów, Kobialka. Mekka siatkarzy... plus siaty od ZZ.

• Like 1

Nie tylko BT. Obecnie jest całkowity zakaz spiningowania przynętami pochodzenia naturalnego.

6. ŁOWIENIE RYB DRAPIEŻNYCH § 5 1. Łowienie ryb drapieżnych, na przynęty naturalne, dozwolone jest równocześnie na dwie wędki. 2. Łowiąc ryby metodą spinningową lub trollingową wolno używać jednej wędki, uzbrojonej w jedną przynętę sztuczną. 3. Łowiąc ryby drapieżne na przynęty sztuczne lub sztuczną muchę obowiązuje zachowanie następujących odległości pomiędzy wędkującymi: a/ łowiąc z brzegu - 30 m b/ łowiąc z łodzi lub brodząc - 50 m

W zasadzie tak, ale przepis jest jednoznaczny jak będziesz rzucał i ściągał. Jak ktoś weźmie teleskop z zestawem typu boczny trok a na haku żywiec zamiast sztucznej przynęty to już gruntówka. A że co 2-3 minuty przesuwa zestaw i łowi na gruntówkę z ręki ...  takie jego prawo. Żywca nie trzeba prowadzić na zwijanego żeby pracował. Czyli właściwie można by na dwa takie zestawy i nic komu do tego.

Edytowane przez psulek

Pojechałem na 1,5 h nad wodę . Trochę siąpiło :(  , ale było warto :) . Złowiłem dwa szczupaczki takie około +50 i kilka okonków.

Z drugim szczupaczkiem, to tak trochę było śmiesznie . Znalazłem w trawie obrotówkę , założyłem na agrafkę i w pierwszym rzucie usiadł szczupły. :D

Jeden okonek był fotogeniczny.

post-52308-0-26623500-1510934948_thumb.jpg

Edytowane przez pisarz
  • Like 7

W zasadzie tak, ale przepis jest jednoznaczny jak będziesz rzucał i ściągał. Jak ktoś weźmie teleskop z zestawem typu boczny trok a na haku żywiec zamiast sztucznej przynęty to już gruntówka. A że co 2-3 minuty przesuwa zestaw i łowi na gruntówkę z ręki ... takie jego prawo. Żywca nie trzeba prowadzić na zwijanego żeby pracował. Czyli właściwie można by na dwa takie zestawy i nic komu do tego.

Choć jest to trudne do udowodnienia, to podciąganie, przesuwanie zestawu z żywcem jest również niedozwolone. Chyba, że łowią statycznie zestawem typu pater noster.

Choć jest to trudne do udowodnienia, to podciąganie, przesuwanie zestawu z żywcem jest również niedozwolone. Chyba, że łowią statycznie zestawem typu pater noster.

Podciąganie np. O 1m co 2-3 minuty? Wskaż podstawę prawną. Idąc dalej tą logiką, to przestawianie zestawu żywcowego ze spławikiem będzie wykroczeniem podwójnym - raz że spinning żywą przynętą, to jeszcze z sygnalizatorem :)

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 2

W zasadzie tak, ale przepis jest jednoznaczny jak będziesz rzucał i ściągał. Jak ktoś weźmie teleskop z zestawem typu boczny trok a na haku żywiec zamiast sztucznej przynęty to już gruntówka. A że co 2-3 minuty przesuwa zestaw i łowi na gruntówkę z ręki ...  takie jego prawo. Żywca nie trzeba prowadzić na zwijanego żeby pracował. Czyli właściwie można by na dwa takie zestawy i nic komu do tego.

Gdyby, ktoś chciał się tej "techniki" nauczyć to pewnie jutro od rana będą pod mostem urzędować "fachowcy". Nie wiem tylko czy dadzą popatrzeć:-)

Rano jadę nad Wisłę, tam ostatnio mniejszy ruch w weekendy.

• Like 1

Podciąganie np. O 1m co 2-3 minuty? Wskaż podstawę prawną. Idąc dalej tą logiką, to przestawianie zestawu żywcowego ze spławikiem będzie wykroczeniem podwójnym - raz że spinning żywą przynętą, to jeszcze z sygnalizatorem :)

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Masz rację, obecnie nie ma żadnego zapisu na temat łowienia "aktywną" gruntówķą czy splawikówką z żywcem lub martwą rybką. Kiedyś podobny zapis funkcjonował. Temat był kiedyś poruszany na forum. Postaram się poszukać i podrzucić informację.

Mateusz Ty zawsze połowisz i tym razem musiałeś w...rwić zawodników...ale taki los...

...niedługo się może jednak to zmieni bo powoli wszędzie wchodzi na zawodach zasada 15 ryb i ludzie zaczynają szukać grubego zwierza...widać to po przynętach, łowionych rybach a w tym sporych okoni, mniej "bocznotrokowców" i "uelkowców"...

...jeżeli taki będzie standard to okoń niestety stanie się znowu chwastem bo będzie podgryzał i przeszkadzał w polowaniu na tego zwierza a punktów da mało...obserwuję cały czas tą zmianę i bacznie czekam jaki nowy krajobraz przyniesie...

...przynęty się zmieniają, ryby się uczą a i nawet z wiślanego szarpakowca można zrobić dobrego zawodnika C&R (no to na plus)...

• Like 1

Wymiarowych było więcej, wygrał szczupak z okoniem, ale generalnie słabo reagowały ...

Nie dokonca jasno się wyraziłem. Chodziło mi o to ze byly 3 osoby z rybami. Ja miałem 4 okonie 30+ a największy 32cm. Trochę brakuje żeby przebić szczupaka 58cm i okonia..

Edytowane przez JunakFlyFishing

Nie do końca jasno się wyraziłem. Chodziło mi o to ze były 3 osoby z rybami. Ja miałem 4 okonie 30+ a największy 32cm. Trochę brakuje żeby przebić szczupaka 58cm i okonia..

Z resztę to nie były jedyne zawody na kanale. Na odcinku Aleksandrów-Rembelszczyzna-Michałow ruch jak na Marszałkowskiej.

Edytowane przez vako

To jest propozycja? Tak jest napisane w tym piśmie ale wiem, że decyzja o tym już zapadła tylko nie było nigdzie info na jakich zasadach. W stosunku do poprzedniego zakazu znacznie wydłużono odcinek no i wreszcie jest całoroczny a nie okresowy.

Już wszystko pewne. Rozmawiałem przed chwilą z kolegą z koła. Najważniejsze że obowiązuje zakaz całoroczny.

• Like 1