kamildarbanski Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Z tego co wiem BT z żywcem jest zabroniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dziki1916 Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Na moście prze Białołęckiej padło kilka czterdziestaków w zeszłym tygodniu. Piszę, o tym bez obawy, że ktoś je wyłowi, ponieważ już ich nie ma. Wszystkie wylądowały w siatach. Wyłowione na boczniaka z żywcem. (dzisiaj się o tej metodzie dowiedziałem).I nie ma co lamentować, prawdziwy armagedon dopiero nadejdzie zimą, gdy wody skuje lód. Wtedy padają prawdziwe rekordy, reklamówy pełne okonia. W mojej ocenie, jeżeli nie doprowadzimy do utworzenia kilku miejsc w okolicach Warszawy typu no kill, to ... nie połowimy w przyszłości. Ryby niestety jest coraz mniej. Nie chcę myśleć, co będzie w przyszłym roku, za dwa, trzy lata.W pierwszej kolejności zakaz wędkowania na ZZ przez okres 4-5 lat pod warunkiem ze przez ten czas nie będzie Sieci!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RulleZ Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Wczoraj wpadłem na kanał, 14:00-16:15, Nieporęt, okolice niebieskiej kładki. Okonie nie brały, może z jedno puknięcie. A holowałem leszcza-mordercę, który spadł przed nogami, i dobrze. Po 16 zrobiło się ciemno i młodzież w wieku szkolnym się pojawiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Z tego co wiem BT z żywcem jest zabroniony. Nie tylko BT. Obecnie jest całkowity zakaz spiningowania przynętami pochodzenia naturalnego. 6. ŁOWIENIE RYB DRAPIEŻNYCH § 5 1. Łowienie ryb drapieżnych, na przynęty naturalne, dozwolone jest równocześnie na dwie wędki. 2. Łowiąc ryby metodą spinningową lub trollingową wolno używać jednej wędki, uzbrojonej w jedną przynętę sztuczną. 3. Łowiąc ryby drapieżne na przynęty sztuczne lub sztuczną muchę obowiązuje zachowanie następujących odległości pomiędzy wędkującymi: a/ łowiąc z brzegu - 30 m b/ łowiąc z łodzi lub brodząc - 50 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Niektórzy mają w d... e przepisy. Brak kontroli i niskie kary, plus krótkowzroczność. Można by jeszcze wiele wymieniać. Na KŻ co większe dostają w palnik. Aleksandrów, Kobialka. Mekka siatkarzy... plus siaty od ZZ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Nie tylko BT. Obecnie jest całkowity zakaz spiningowania przynętami pochodzenia naturalnego. 6. ŁOWIENIE RYB DRAPIEŻNYCH § 5 1. Łowienie ryb drapieżnych, na przynęty naturalne, dozwolone jest równocześnie na dwie wędki. 2. Łowiąc ryby metodą spinningową lub trollingową wolno używać jednej wędki, uzbrojonej w jedną przynętę sztuczną. 3. Łowiąc ryby drapieżne na przynęty sztuczne lub sztuczną muchę obowiązuje zachowanie następujących odległości pomiędzy wędkującymi: a/ łowiąc z brzegu - 30 m b/ łowiąc z łodzi lub brodząc - 50 m W zasadzie tak, ale przepis jest jednoznaczny jak będziesz rzucał i ściągał. Jak ktoś weźmie teleskop z zestawem typu boczny trok a na haku żywiec zamiast sztucznej przynęty to już gruntówka. A że co 2-3 minuty przesuwa zestaw i łowi na gruntówkę z ręki ... takie jego prawo. Żywca nie trzeba prowadzić na zwijanego żeby pracował. Czyli właściwie można by na dwa takie zestawy i nic komu do tego. Edytowane 17 Listopada 2017 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Pojechałem na 1,5 h nad wodę . Trochę siąpiło , ale było warto . Złowiłem dwa szczupaczki takie około +50 i kilka okonków.Z drugim szczupaczkiem, to tak trochę było śmiesznie . Znalazłem w trawie obrotówkę , założyłem na agrafkę i w pierwszym rzucie usiadł szczupły. Jeden okonek był fotogeniczny. Edytowane 17 Listopada 2017 przez pisarz 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 A ja kontrolę PSR co bardzo cieszy gdyż to już 2 w tym miesiącu ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 W zasadzie tak, ale przepis jest jednoznaczny jak będziesz rzucał i ściągał. Jak ktoś weźmie teleskop z zestawem typu boczny trok a na haku żywiec zamiast sztucznej przynęty to już gruntówka. A że co 2-3 minuty przesuwa zestaw i łowi na gruntówkę z ręki ... takie jego prawo. Żywca nie trzeba prowadzić na zwijanego żeby pracował. Czyli właściwie można by na dwa takie zestawy i nic komu do tego. Choć jest to trudne do udowodnienia, to podciąganie, przesuwanie zestawu z żywcem jest również niedozwolone. Chyba, że łowią statycznie zestawem typu pater noster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Choć jest to trudne do udowodnienia, to podciąganie, przesuwanie zestawu z żywcem jest również niedozwolone. Chyba, że łowią statycznie zestawem typu pater noster.Podciąganie np. O 1m co 2-3 minuty? Wskaż podstawę prawną. Idąc dalej tą logiką, to przestawianie zestawu żywcowego ze spławikiem będzie wykroczeniem podwójnym - raz że spinning żywą przynętą, to jeszcze z sygnalizatorem Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Listopada 2017 przez psulek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepper Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 W zasadzie tak, ale przepis jest jednoznaczny jak będziesz rzucał i ściągał. Jak ktoś weźmie teleskop z zestawem typu boczny trok a na haku żywiec zamiast sztucznej przynęty to już gruntówka. A że co 2-3 minuty przesuwa zestaw i łowi na gruntówkę z ręki ... takie jego prawo. Żywca nie trzeba prowadzić na zwijanego żeby pracował. Czyli właściwie można by na dwa takie zestawy i nic komu do tego.Gdyby, ktoś chciał się tej "techniki" nauczyć to pewnie jutro od rana będą pod mostem urzędować "fachowcy". Nie wiem tylko czy dadzą popatrzeć:-) Rano jadę nad Wisłę, tam ostatnio mniejszy ruch w weekendy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Podciąganie np. O 1m co 2-3 minuty? Wskaż podstawę prawną. Idąc dalej tą logiką, to przestawianie zestawu żywcowego ze spławikiem będzie wykroczeniem podwójnym - raz że spinning żywą przynętą, to jeszcze z sygnalizatorem Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu TapatalkaMasz rację, obecnie nie ma żadnego zapisu na temat łowienia "aktywną" gruntówķą czy splawikówką z żywcem lub martwą rybką. Kiedyś podobny zapis funkcjonował. Temat był kiedyś poruszany na forum. Postaram się poszukać i podrzucić informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Oczywiscie, że można podciągnąć co kilka minut☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutekjelonki Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Dzisiaj na Kobiałce były zawody spiningowe organizowane przez koło 61 Ząbki i 94 Okuniew. Zawodników widziałem sporo ale jak z wynikami to sam jestem ciekaw. Ma ktoś jakieś wieści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JunakFlyFishing Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Były tylko 3 wymiarowe ryby.. Tak słyszałem od znajomego. Ja niestety nie startowalem a dobrze polowilem na sektorze gdzie odbywały się zawody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Mateusz Ty zawsze połowisz i tym razem musiałeś w...rwić zawodników...ale taki los... ...niedługo się może jednak to zmieni bo powoli wszędzie wchodzi na zawodach zasada 15 ryb i ludzie zaczynają szukać grubego zwierza...widać to po przynętach, łowionych rybach a w tym sporych okoni, mniej "bocznotrokowców" i "uelkowców"... ...jeżeli taki będzie standard to okoń niestety stanie się znowu chwastem bo będzie podgryzał i przeszkadzał w polowaniu na tego zwierza a punktów da mało...obserwuję cały czas tą zmianę i bacznie czekam jaki nowy krajobraz przyniesie... ...przynęty się zmieniają, ryby się uczą a i nawet z wiślanego szarpakowca można zrobić dobrego zawodnika C&R (no to na plus)... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioligi Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Wymiarowych było więcej, wygrał szczupak z okoniem, ale generalnie słabo reagowały ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JunakFlyFishing Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Wymiarowych było więcej, wygrał szczupak z okoniem, ale generalnie słabo reagowały ...Nie dokonca jasno się wyraziłem. Chodziło mi o to ze byly 3 osoby z rybami. Ja miałem 4 okonie 30+ a największy 32cm. Trochę brakuje żeby przebić szczupaka 58cm i okonia.. Edytowane 19 Listopada 2017 przez JunakFlyFishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Nie do końca jasno się wyraziłem. Chodziło mi o to ze były 3 osoby z rybami. Ja miałem 4 okonie 30+ a największy 32cm. Trochę brakuje żeby przebić szczupaka 58cm i okonia..Z resztę to nie były jedyne zawody na kanale. Na odcinku Aleksandrów-Rembelszczyzna-Michałow ruch jak na Marszałkowskiej. Edytowane 19 Listopada 2017 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JunakFlyFishing Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 No Panowie udało się ???? Od przyszłego roku możemy cieszyć się łowieniem w spokoju ???? 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) Ja pie...le, nie wierzę !!! To trzeba będzie tam kilka razy wyskoczyć w marcu, kwietniu dopilnować żeby ryby jednak trafiały do wody, a nie na patelnie. Edytowane 23 Listopada 2017 przez wujek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JunakFlyFishing Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Ja pie...le, nie wierzę !!! Mówiłem że się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 To jest propozycja? Tak jest napisane w tym piśmie ale wiem, że decyzja o tym już zapadła tylko nie było nigdzie info na jakich zasadach. W stosunku do poprzedniego zakazu znacznie wydłużono odcinek no i wreszcie jest całoroczny a nie okresowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciastek Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Super!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JunakFlyFishing Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 To jest propozycja? Tak jest napisane w tym piśmie ale wiem, że decyzja o tym już zapadła tylko nie było nigdzie info na jakich zasadach. W stosunku do poprzedniego zakazu znacznie wydłużono odcinek no i wreszcie jest całoroczny a nie okresowy.Już wszystko pewne. Rozmawiałem przed chwilą z kolegą z koła. Najważniejsze że obowiązuje zakaz całoroczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi