Skocz do zawartości

Kanał Żerański

Patrinho

Rekomendowane odpowiedzi

Od trzech lat próbujemy przepchnąć wniosek o zrobieniu odcinka C&R dla drapieżników na Wiśle (od pierwszego do ostatniego mostu). Jak na razie bezskutecznie. Zbyt mało kół popiera ten projekt. W zasadzie koła dzielnicowe są przeciwne.

Próbuj dale! bo z czasem zmienia się mentalność i coraz więcej kół wprowadza C&R i inne koła idą za tym samym.

• Like 1

Od trzech lat próbujemy przepchnąć wniosek o zrobieniu odcinka C&R dla drapieżników na Wiśle (od pierwszego do ostatniego mostu). Jak na razie bezskutecznie. Zbyt mało kół popiera ten projekt. W zasadzie koła dzielnicowe są przeciwne.

Niepotrzebnie zmienilem kolo, z checia bym wsparl walke o rozszerzenie no kill na dłuższy odcinek kanału Żeranskiego.

Wysłane z mojego LG-H340n przy użyciu Tapatalka

Słabe wyniki mogą być oznaką tarła okonia. Może warto by było odpuścić żeby mogły w spokoju sobie "potrzeć".

Pozdrawiam

Mariusz

Łowienie okoni podczas tarła, na pewno jest mało etyczne , ale i mało efektywne :( . A że nie samym okoniem KŻ stoi , to sobie wymyśliłem taką alternatywę :) .

Złowiłem dzisiaj 9 szt krasnych w przyjemnym rozmiarze :)  , jako przyłów trafił się jeden  szczupły , krąp i jeden okoń.

post-52308-0-38914000-1523713707_thumb.jpg

post-52308-0-19290200-1523713730_thumb.jpg

post-52308-0-42975600-1523713835_thumb.jpg

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr
  • Like 13

Potwierdzam co powyżej. W czasie niedzielnych zawodów wędkarskich(spławik, grunt) wiele tych dzielnych rybek padło jako trofeum, w tym okazy blisko 40cm. Ilość i wielkość tych ryb była niespodziewana. Trafiały się również przyzwoite jazie. Okoń dominował w rozmiarze do 10cm, co oznacza, że większe osobniki zajęte są czymś innym.

Pozdrawiam M.

• 3 tygodnie później...

Byłem z rana kilka dni temu...okolice statku, otwarty akwen... systematycznie i mozolnie obrzucany metr po metrze odcinek ok. 500 metrów brzegu ... W jedną stronę obrotówka i guma wpuszczana w grążele a spowrotem powierzchniowo wobler boleniowy ... Szału nie było choć bolek co jakiś czas się pokazywał... Na całe wędkowanie jeden kanałowy gruby okoń wyskoczył spod nóg i uderzył w obrotówę bez wcięcia... Poza tym sama drobnica taka jak na zdjęciu czyli w okolicach obrotówki 3-ki ( zdjęcie wklejam jako taki wyznacznik przedziału żerujących okoni)... Mijany wędkarz pochwalił się, że złapał szczupaka 56cm ( wypuścił i mu wierzę bo jest jak ten szczupak z młodego rocznika )... Ja ze szczupłym i bolkiem nie pogadałem tego dnia choć miałem szczere chęci... Dużo opalającej się wzdręgi i płotek także uelowcy mają raj bo nie ma jeszcze bujnego zielska... okoń duży przynajmniej w tym dniu jeszcze choruje bo jest napewno...to wiem...sztuka która mi uderzyła była pod 40-tkę ale w polarach na czystej wodzie widziałem że jest mocno podrapana przy ogonie...af914469996343e754d3861f20f7c92d.jpg

Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Zalamany niepowodzeniami na Wiśle spedzilem dzisiejsze przedpołudnie na kanale. Na brzegu wylądowały trzy okonie w między 20 a 30cm, a jeden spadł pod moimi nogami. Ale to co bylo naprawdę imponujące to bolenie patrolujące zarośla. Strasznie chciałbym umieć się do nich dobrać

• Like 1

Zalamany niepowodzeniami na Wiśle spedzilem dzisiejsze przedpołudnie na kanale. Na brzegu wylądowały trzy okonie w między 20 a 30cm, a jeden spadł pod moimi nogami. Ale to co bylo naprawdę imponujące to bolenie patrolujące zarośla. Strasznie chciałbym umieć się do nich dobrać

Nie jeden zjadł zęby na tych boleniach i nic z tego nie wyszło i dlatego pewnie sobie dalej pływają. ????

• Like 1

Podchodziłem do tematu niejednokrotnie. W czasach, kiedy jeszcze o Jerku nie słyszałem, a ryby na KŻ były jakby to napisać większe :)

Wszelkie próby nic nie dały. Bolenie sprytnie omijały moje wszelkie przynęty. Teraz kiedy jest ich dużo mniej, to w ogóle bym się nie podejmował, szkoda czasu. Ale życzę Ci powodzenia i wytrwałości.

Pozdrawiam

Mariusz

Gość Hans Kloss

Nie jeden zjadł zęby na tych boleniach i nic z tego nie wyszło i dlatego pewnie sobie dalej pływają.

Nie siej defetyzmu, łowienie boleni jest arcyboleśnie proste, trzeba tylko podejść do tematu z głową.

No chyba że te warszawskie to jakieś specjalnie wyszkolone w Julinku

Nie siej defetyzmu, łowienie boleni jest arcyboleśnie proste, trzeba tylko podejść do tematu z głową.

No chyba że te warszawskie to jakieś specjalnie wyszkolone w Julinku

Tu nie chodzi o szkolenie, a o specyfikę łowiska. :)

Nie są łatwe, ale nie ma co demonizować - przy poświęceniu im odrobiny czasu można je łowić regularnie.

Edytowane przez olo86
  • Like 3

Też czekam z niecierpliwością :) Olaf dajesz i potem się chwalisz :)  acha... Kobiałka się nie liczy :)

Ja już swoje bolki na KŻ złowiłem. a i w tym roku na kanał przyjdzie czas. A akurat na Kobiałce na bolkach nie byłem nigdy - tłum mnie przeraża. :)

a jakbyś nie zauważył - nie ja tu lekceważę kanałowe bolki - tylko ekspert z Wrocławia ;)

Edytowane przez olo86
  • Like 3

• 2 miesiące temu...