Skocz do zawartości

Kanał Żerański

Patrinho

Rekomendowane odpowiedzi

Nikt Ci kolega nieda takiego info.

Na kanale trzeba szukać ryby. Ona się ciągle przemieszcza i jak namierzysz okonie to połowisz inaczej lipa.

A z sandaczami na kanale jest bardzo słabo. Nie ta pora roku, szczupaki są ale na większe bym się nie nastawiał.

• Like 1

Spoko Kolego,ze jest ryba to wiem bo lowie regularnie od paru ladnych lat,ale jesienią, i wiosną????

Ale bylem ciekaw czy teraz cos się dzieje,glownie chodzilo mi o okay.

A,ze się przemieszczają to to sprawa wiadomo????????

Dzięki za info

Pozdro????????

• 4 tygodnie później...

Sens jest zawsze Kolego????????.

Ale ryb trzeba szukać szukać i jeszcze raz szukać..????

Skubaniuchy lubią zmieniać gusta..czesto..

Ale ryba tam jeszcze pływa. ????

Gdyby zrobili więcej odcinków no kill,byłaby naprawdę zajebista Woda

PoZdro

Wydaje mi się że kanał swoje najlepsze lata ma już dawno za sobą choć w ostatnich 2 latach padło kilka fajnych ryb około metra. Najlepsza pora to chyba pozna jesien jak ryba schodzi z Zegrza i wiosna. Mogę się mylić bo ja na kanale spędziłem kilka dobrych lat ale tylko i wyłącznie splawik/grunt. Były to przeważnie zasiadki 2-3 dniowe, a i zdarzały sie 6 dniowe. Napewno są tam piękne leszcze, liny i karpie, jest też piękna duża płoć. Z gatunków drapieżnych to chyba najczęściej lowi się okonie i szczupaki, choć napewno są sandacze i sumy. Jest dużo bolenia ale ten kanałowy bolen to bardzo wymagający przeciwnik który uczy pokory.

Niestety też są przejawy cwaniactwa i łowienie na ciepłym porcie przy elektrowni.

Jesień idzie, a więc wędki w dłoń...

Ktoś coś powie więcej o rybach tegorocznych z kanału ?

• Like 1

• 5 tygodni później...

Mam rozkminkę. Liczę na rady bardziej doswiadczonych kolegów. Nastawiam się głównie na okoniach. Dwa tygodnie temu ładnie połowiłem przy straży w Nieporęcie. Krótki 2,5h wypad w niedzielę rano. Wpadło z 15 okoni z czego połowa wymiarowych, a dwa nawet około 25 cm.

Wczoraj ta sama miejscówka, ten sam czas, a tylko dwa okonki grubo poniżej wymiaru. Dzisiaj rano zmiana miejscówki na mosty kolejowe na Żeraniu. Chyba dopadła mnie klątwa pierwszego rzutu. Trafiłem bolenia 51cm, a później brak kontaktu z ryba. Widać było, że drapieżnik (głównie boleń) aktywny.

I tu dochodzimy do sedna. Gdzie się podziały te okonie? Może nie są aktywne przez bardzo wysokie ciśnienie. Jak wyniki u Was na kanale w ten weekend?

Za pewne że mnie dupa, ale chciałem zaczerpnąć opinii...

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Mam rozkminkę. Liczę na rady bardziej doswiadczonych kolegów. Nastawiam się głównie na okoniach. Dwa tygodnie temu ładnie połowiłem przy straży w Nieporęcie. Krótki 2,5h wypad w niedzielę rano. Wpadło z 15 okoni z czego połowa wymiarowych, a dwa nawet około 25 cm.

Wczoraj ta sama miejscówka, ten sam czas, a tylko dwa okonki grubo poniżej wymiaru. Dzisiaj rano zmiana miejscówki na mosty kolejowe na Żeraniu. Chyba dopadła mnie klątwa pierwszego rzutu. Trafiłem bolenia 51cm, a później brak kontaktu z ryba. Widać było, że drapieżnik (głównie boleń) aktywny.

I tu dochodzimy do sedna. Gdzie się podziały te okonie? Może nie są aktywne przez bardzo wysokie ciśnienie. Jak wyniki u Was na kanale w ten weekend?

Za pewne że mnie dupa, ale chciałem zaczerpnąć opinii...

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Grube okonie braly ale zrobiło się za ciepło i przestały. Poczekaj na chłodniejsze dni to znowu zaczną ;)

Wczoraj wizyta na kanale przy Pkp Nieporęt- rano na miejscu nie było nikogo, co mnie miło zaskoczyło  ;) Nostalgia ta oczywiście długo nie trwała, kanał szybko się zaludnił. Dzień zaliczam do dobrych- ok 30 okoni, większość w przedziale 15-20 ale trafił się też rodzynek 27cm oraz dwa szczupaki pod 50 centów. Metodą miał być boczny trok- miał, bo zapomniałem haków do bocznego troku. Strzałem w dziesiątkę była obrotówka nr 2  :) I w przeciwieństwie do Warszawy chociaż nie padało

• Like 1

• 3 tygodnie później...