Skocz do zawartości

Kanał Żerański

Patrinho

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś wykorzystałem wolny dzień oraz końcówkę przyjaznej  pogody i spędziłem 6h nad Kanałem Żerańskim . Łowiłem w kilku oddalonych od siebie miejscach . Oknie brały we wszystkich miejscach, licznie i bez marudzenia :)  . Kilku sztukom zabrakło tylko troszeczkę do forumowego minimum , za to wzdręgi  całkowicie  mnie zaskoczyły . :o

Udało się namierzyć fajne stadko  i kilka dorodnych sztuk zachęcić do współpracy  .

Ta była największa .

post-52308-0-79099900-1572022365_thumb.jpg

• Like 12

Piotrze czyżbyś był w Nieporęcie przy betonie w śpiochach po pas w wodzie??

Nie to nie byłem ja . Łowiłem na innym odcinku i za stary jestem żeby w końcówce października w zimnej wodzie jaja chłodzić. :D

Dziś też połowiłem krasnych. Początek był rewelacyjny , wzdręgi wyjeżdżały jedna za drugą :). Niestety po około godzinie nastąpił najazd trzech Hunów w stanie mocno wskazujący :(   , uzbrojonych w wędki żywcowe  i zapas napojów wysoko-procentowych . Najpierw wzdręgi straciły chęć do współpracy  , potem ja straciłem chęć do łowienia w tak rozentuzjazmowanym towarzystwie. :unsure: 

post-52308-0-92094000-1572107113_thumb.jpg

post-52308-0-97572600-1572107167_thumb.jpg

post-52308-0-69046300-1572107189_thumb.jpg

• Like 12

To był dobry dzień. -_- :)

Dzisiaj 4,5 h na Kanale Żerańskim dało mi około 30 szt okoni :) ( pogubiłem się w liczeniu)  i 14 szt :o ryb których żerowania przy takiej temperaturze się niespodziewałem .Okonie większość w rozmiarze 25-28 cm , trochę maleństwa i kilka sztuk satysfakcjonujących.

post-52308-0-58193100-1572540656_thumb.jpg

post-52308-0-54513100-1572540669_thumb.jpg

post-52308-0-95326900-1572540684_thumb.jpg

post-52308-0-85364000-1572540717_thumb.jpg

post-52308-0-34094000-1572540731_thumb.jpg

post-52308-0-60268200-1572540743_thumb.jpg

post-52308-0-33515900-1572540767_thumb.jpg

post-52308-0-48126600-1572540781_thumb.jpg

post-52308-0-23247000-1572540797_thumb.jpg

post-52308-0-11022300-1572540811_thumb.jpg

post-52308-0-65946100-1572540823_thumb.jpg

• Like 22

• 2 tygodnie później...

Cieżka sprawa z tym kanałem, w zeszłym roku i dwa lata temu o tej porze brały dobrze okonie, teraz lipa. Mimo wszystko skoczę jutro i sprawdzę sam.

Biorą dobrze tylko ciężko je namierzyć. Nie ma ich aż tak dużo jak w zeszłym roku I dwa lata temu. Myślę że gdyby pogoda była stabilniejsza, więcej przymrozków to byłoby jak rok I dwa lata temu :)

Edytowane przez NowyJa

Może za dużo wyjeżdża w jedną stronę...:/

Teraz króluje żywiec. Choć ostatnio widziałem gościa łowiącego na spinning , wydawał się wędkarzem . Ubrany nie po wędkarsku [emoji6], z maleńką torebką przewieszoną przez ramię . Zatrzymałem się bo holował jakąś rybę , w miarę sprawnie podebrał i z torebusi wyjmuje poskładaną w kosteczkę reklamówkę . Rybę w łeb do reklamówki , reklamówkę zostawił w krzakach i łowił dalej .

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odnośnie żywca, ileż to już razy gumofilce doradzały... Paaanie, tera duży okoń to tylko na żywca bierze... A wszystko co złowili, niezależnie od wielkości, trafiało do reklamówek...

Ostatnio jeden pan ze spiningiem szczupakowym również polecał mi metodę żywca jako sprawdzoną na duże kanałowe szczupaki... Jak sam mówił, były niezłe efekty.

Jest owszem po części tak jak piszecie, jadnak jak cofnę się pamięcią o rok czy dwa, to okres jesienny był okupacją brzegów tego kanału. Dziś dosłownie pojedynczy dziadek z gruntówką, ew. jakiś spiningista. Nie ma tej ryby już tyle, najlepszy odcinek zrobili jakiś amerykański "no kill" i brać ryby nie wolno a moim zdaniem po prostu nie ma co migrować do tego kanału. Niestety wszystko pasiaste spływało z ZZ na harce i swawole.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Jest owszem po części tak jak piszecie, jadnak jak cofnę się pamięcią o rok czy dwa, to okres jesienny był okupacją brzegów tego kanału. Dziś dosłownie pojedynczy dziadek z gruntówką, ew. jakiś spiningista. Nie ma tej ryby już tyle, najlepszy odcinek zrobili jakiś amerykański "no kill" i brać ryby nie wolno a moim zdaniem po prostu nie ma co migrować do tego kanału. Niestety wszystko pasiaste spływało z ZZ na harce i swawole.

Nie mam pojęcia o czym piszesz , gdzie te pojedyncze dziadki. Ja , a jestem często widzę dziesiątki dziadków i drugie tyle łowiących na spinning

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Rafał, sieci of strony ZZ są stawiane od lat,niestety...dlatego ryb coraz mniej z roku na rok.

@Jacekp

Ewolucja jak widać dotknęła także tych co zabierają, chociaż klasycznych gumofilcòw na pewno nie brakuje ;)

Szkoda,ze tak sie dzieje, bo woda ma potencjał..

Połamania Panowie !

Hmm a ja odniosłem wrażenie że ludzi nad kanałem z roku na rok przybywa. Jestem nad wodą 2-4 razy

w tygodniu I widzę co się dzieje. Szkoda ,że nie jest na odwrót, mogłoby ryb przybywać a łowiących ubywać :D

Edytowane przez NowyJa