Skocz do zawartości

wedki tfo

kamilos

Rekomendowane odpowiedzi

TiCr X #12 9' kupiłem ze trzy lata temu, bo akurat tania była ;) chociaż w tym sklepie za przesyłkę do Polski liczą jakieś kosmiczne pieniądze. Nieważne to do innego wątku. Chociaż łowię w tropikalnych morzach nigdy jej nie użyłem. Tam gdzie łowię wystarczał SAGE Xi2 #10 też dziewięciostopowy. Swoją drogą świetny kij.

Edytowane przez Mari

Ja łowię na ten blank, ale ...

uzbrojony pod spinna :)

Rewelacja !

Pod muchę ? Nie wiem czy nie będzie zbyt ciężko tym rzucać na dłuższą metę. To jednak spory kaliber. Jednak wiem jak silne są dorsze w Norwegii i taki powyżej 5kg już mocno dam nam w kość na #9. A co jak weźmie dycha ? Wtedy #12 jak znalazł.

Daniel

Powodzenia życzę łowiąc na muchę na 10-30 metrach ;) Nie żeby to było niemożliwe, ale chwilkę linka będzie tonąć :) Ja na 7 musze sobie nastawić budzik by nie zasnąć jak linka idzie do dna :D :D

Kamilos

Jeśli nie łowisz ryb większych to zakładając, że norweskie dorsze mają mniejsza astmę niż norweskie biegaczki narciarskie i nie szprycują się sterydami na swoją "chorobę", i zakładając, ze walczą podobnie jak pollocki tutaj, to moim zdaniem spokojnie temat oblecisz TiCrX #8 lub #9.

Przerobiłem kilka wędek i nawet na średnim pollocku "składała" się morska #8 czy #9. Wędki które doskonale sobie radzą z rybami nastokilowymi odjeżdżającymi "zgwizdem" na flatsach traciły sił gdy trzeba było zatrzymać 3 kilowego pollocka przed ucieczką w glony pionowo pod kajakiem. TiCrX w analogicznej sytuacji na podobnych rybach ma jeszcze spory zapas i czujesz ze możesz sobie pozwolić na naprawdę ostre przytrzymanie dziada.

Napisawszy to co powyżej, w Norwegii nie byłem, dorszy na muchę nie łowiłem, więc może to są rzeczywiście takie madafakery, że potrzeba wędki jak na 30kg tarpona?