Skocz do zawartości

Kij z pazurem (cast) pod bolenia

Kaskader

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Potrzebuję porady co do kija na Bolenia. Szukam czegoś w cenach do 400zł.
Kij będzie współpracował z Curado 101D. Przynęty to głównie wobki ok. 5-14gr 

Zastanawiam się narazie nad Team Dragonami 230cm 5-18g oraz 2.45 7-21.  Nie wiem jak z akcjami kijów, czytałem że 5-18 jest bardziej MF niż F

Jakich kijów używacie na Bolka? 

Edytowane przez Kaskader

• 1 rok później...

Witam Panowie,

Podepne się pod temat.

Zajaralem się castem na dobre :P

I mysle już o jakimś zestawie pod bolka do przynet 8-24g, głównie wobki i ukleja RH 10, w długości 2.3-2.6m.

I o ile multik mam wytypowany bo będzie to prawdopodobnie tatulka type R lub Abu Rocket to z kijem mam problem...

Ostatnio probowalem rzucać tatulka 103 hsl i mniejszy thrillem leciał na wystarczającą odległość, spirit niestety już nie (kijek kiepsko się ladowal).

Pod bezstery i topwatery kijek mam...

Witam Panowie,

Podepne się pod temat.

Zajaralem się castem na dobre :P

I mysle już o jakimś zestawie pod bolka do przynet 8-24g, głównie wobki i ukleja RH 10, w długości 2.3-2.6m.

I o ile multik mam wytypowany bo będzie to prawdopodobnie tatulka type R lub Abu Rocket to z kijem mam problem...

Ostatnio probowalem rzucać tatulka 103 hsl i mniejszy thrillem leciał na wystarczającą odległość, spirit niestety już nie (kijek kiepsko się ladowal).

Pod bezstery i topwatery kijek mam...

AVC 70MHM lub( i tu lepsza propozycja) TBC69MHMF

Jak pisałem wcześniej cast 9 stópek AVC90MF :)

-Kompensacja energii przy dynamicznym braniu, zacięcie z dużej odległości. 

-Zarośnięte brzegi, habazie, patyczaki.

-Pasuje daleko rzucić a potem wyciągnąć wabik z wody nie hacząc przy okazji.

• 1 rok później...

Łowienie boleni to długie rzuty, na dużej rzece, raczej ciężką przynętą, a więc - DŁUGI!

Dla mnie (!) 3 metry to minimum.

W tym roku kupiłem shimano

http://www.shimano.com/content/eu/en_gb/Home/products0/rods/spinning-fresh-water/beastmaster-cx-trout-zander.html

3,3 m, tylko dlatego, że nie był dostępny 3,6 m :)

Daleko można rzucić z niewielkim wysiłkiem, dobrze kontrolować przynętę, dobrze kontrolować rybę (pozwolił wyholować ok. 10 kg suma na żyłkę 0,18).

Jest zarazem mocny i delikatny - używam go też do małych woblerków na pstrągowych rzeczkach.

Kiedyś miałem genialne shimano powerloop, o parabolicznej akcji - cudowna katapulta dla ciężkich przynęt na żyłce 0,18, a nawet 0,16.

Ale niestety połamałem go w krzakach, a już ich nie produkują...

A ja pod bolki mam Suzuki RXF-16lb-762, zbrojony spiralnie.

Jako, że nie używam pod bolenia przynęt lżejszych niż 10g, stąd ten patyk mi bardzo pasuje. Miota bardzo przyzwoicie przynętami o skupionej masie od 10 do 25-28g (ciężej nie próbowałem ale też się da).

Z dobrej jakości multikiem (u mnie na razie Tatula 103XHL, docelowo będzie Steez TW-SV lub podobna T3) i linką na poziomie 1.2PE rzuca bardzo celnie i daleko.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...