Skocz do zawartości

Kij z pazurem (cast) pod bolenia

Kaskader

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy podajcie jakiś pomysł na wędke, którą mógłbym zaadoptować do połowu boleni. Wiem, że już koniec sezonu ale chciałbym przygotować się do następnego ????. Będę używał jej do połowu tej ryby w rzece San, przynęty to woblery 7-20 g. Długość raczej między 210-230 cm.

może bliżej sezonu ktoś podpowie odpowiedni kijek j.w. Akcja wędki raczej mod-fast.

Edytowane przez damien79

Dlaczego tak krótko? Być może długości rzutu porównywalne, ale dochodzi jeszcze zacięcie i hol ryby. Tu raczej przydaje się kij dłuższy. Szczególnie przy łowieniu boleni. Mimo oporów ze zmianą korby na casta, spróbuję na pewno znów w tym roku połazić z tym drugim. Przybyło trochę cięższych wobków, więc powinno być łatwiej. Warszawska Wisła i ABU Veritas 3.11 do 30 gr. Multik wyważający kij i z magnetykiem. Trzeba próbować.

Abu Garcia Svartzonker cast ML 2,26m 6-21g, takie coś ostatnio nabyłem, bo tanie, lekkie i było na drugi dzień. Na początku wydawał mie się za sztywny, ale w nurcie pod woblerem  (takim na dużego klenia) jest ok. Łowie w Wiśle poniżej Krakowa, czyli dość szybko u nas jest. Normalnie w sezonie używam vendetty 2,74 15-40gr i z tego  wszystko boleniowe lata na bardzo daleko, pomimo ze kij jeszcze bardzej budżetowy od svartzonkera. Vendetty chyba robią też krótsze i z mnijeszym wyrzutem. Jako kij do nauki akurat i da się nim łowić gumami.  Na dużą rzekę długi kij mi bardziej podchodzi (więcej wybacza), ale na mniejszą  taką do 30m szerokości to myślę że to 2,26 da rade. pz. 

• Like 1