Skocz do zawartości

Okuma VS200XL czy Daiwa Megaforce 100TSHL ?

pablotor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o pomoc.

Który multiplikator jest lepszy ?

Okuma VS 200 XL czy

Daiwa Megaforce 100 TSHL (new 2008) ?

Dodam, że dopiero rozpoczynam przygodę z castingiem.

Multiplikator miałby być zamontowany do kija Dragon Millenium Fatso Jerk 25-60 i obsługiwać przynęty mniej więcej w tej gramaturze - 25-60 - (Slider 10S, Perch 13, Fatso 10S itp.)

Z góry dziękuję za odpowiedź

Wiem że zaraz moga wystąpić komentarze ze nie mam za bardzo doświadczenia w castingu ale wydaje mi się ze do tego kija co bardziej pasowała by ci okuma, sądzę tak dlatego iż Megafroce 100TSHL ma ramę z tworzywa sztucznego i może nie wytrzymać długiego łowienia ciężkimi wolberami czy gumami. Za okumą stoji też fakt że ma 2 szpule (płytka i głęboka)to się czasem przydaje ;)

Pozdro suchy498

Dzięki za odpowiedzi.

Te Daiwy pewnie dobre ale...jak z dostępnością u nas w kraju ? Podejrzewam że średnio...nie mam niestety możliwości ściągnięcia sprzętu z zagranicy. Więc pozostaje coś co można u nas bez problemów kupić...

Chyba, że może allegro...

Nie napisałem że kasa jaką maksymalnie mógłbym wydać to 500zł - tyle kosztuje okuma w fishing mart.

A tak wogóle to witam jako nowy na tym forum :mellow:

witaj pablotor na forum !!

Jeśli masz budżet maksymalnie 500 zł to poszukaj na allegro Daiwy Procaster Rojo albo wersji Procaster 100HL. To kręcioł tanii ale bardzo porządny, napewno będzie poasowqał do jerków i cięższego kija castingowego. Z innych propozycji nie drogich i sprawdzonych moze byc shimano curado 201D z drugiej ręki albo shimano citica 201D. Przeszukaj dział sprzedam.... curado z drugiej ręki w dobrym stanie dostaniesz za posiadaną sumę a jest to jeden z najlepszych multiplikatorów na rynku.

okume bym sobie odpuścił B)

pozd JW :D

a Shimano Curado 201 DHSV czym różni się od 201 D ?

i czy ten model do jerków się nada

curado 201D występuje w dwóch wersjach 201DHSV z przełożeniem 7:0 i wersja 201DPV z przełozeniem 5:0. Zadnych innych różnic między nimi niema. Oba nadają sie do jerkowania bardzo dobrze i sa to wg. mojej opinii multiplikatory posiadajace najlepszy na rynku sptosunek ceny do jakości/możliwości. Użytkowo między wspomnianą okumą i Curado jest przepaść.

Przeszukaj forum. jest sporo informacji o Curado. W artykułach o castingu na stronie głownej też znajdziesz sporo informacji

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=1575&amp ;prevloaded=1&&start=0

pozd JW :D

No to teraz jestem zakłopotany...co autor miał na myśli ?

Daiwa Procaster 100HL to dokładnie ta co w aukcji pod poniższym linkiem ?

http://cgi.ebay.pl/DAIWA-Procaster-100HL-Lefty-Baitcaster-Fi shing-Reel_W0QQitemZ300074132230QQihZ020QQcategoryZ23818QQss PageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

tylko jak to teraz jest...na lewą rękę znaczy, że trzymam go w lewej a kręcę prawą czy kręcę lewą...bo pisze, że Lefty a zdjęcie mnie zmyliło nieco :mellow:

Czyli podsumowując tym młynkiem będę mógł obsłużyć przynęty do tych maks 60gr i jest to bardzo dobry kręcioł ? Bo cena taka podejrzanie kusząca.

• Like 1

Na zdjęciu widzę, że gabarytowo jest prawie to samo więc jeden dylemat mniej na głowie. (dzięki za fotkę tak wogóle)

Tego procastera sobie podaruję...

Pozostaje Okuma lub Curado...znajomy wspominał też coś o Abu Revo, ale nie wiem czy jest sens wyszukiwać dalej bo nigdy nic nie kupię.

wszystkie wymienione w tym wątku multiplikatory na odpowiednio mocnym kiju i z plecionką minimum 20 funtów nadają się do jerkowania cięższymi wabikami. Podam ci moją gradację od najlepszego do najgorszego,

wybierzesz co zechcesz...

Curado 201D/TD Advantage HSTA

Citica 201D

Daiwa Procaster Rojo

Daiwa Procaster 100HL

Okuma VS/ ABu Revo S

Daiwa Megaforce 100 SHL

powodzenia ... :D