Plecha Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 WitamPo wieloletnim studiowaniu forum , latach żmudnego okupionego wieloma wyrzeczeniami gromadzenia komponentów, licznych wojnach z Połowicą o chwilę dla siebie i o te 2m2 blatu w kuchni zebrałem się w końcu w sobie i zacząłem robić... Koszmar , podobno rodbuilding to sama przyjemność, lekka praca przy szklaneczce w nudne zimowe wieczory , wspaniałe pole do popisu dla wyobraźni kreatywności, doskonały trening rozwijający zdolności manualne, oczyszczający umysł z całego tego syfu dnia codziennego... a tu trach....Czemu ten cholerny korek się tak krzywo toczy i czemu otwór w nim nie jest centryczny ((( Jak oni nabierają ten epidian z puszki do strzykawki , nie da się rozmieszać lakieru bez tych bąbelków powietrza bez tego kosmicznego drogiego profesjonalnego mixera do lakieru? Czemu ta nić metaliczna się ślizga? Nie kochanie w tej chwili nie mogę ci podać wacików !!!! Jak to przykleić? Czemu nie chce się układać itd. itp. i w kółko i znowu i już ! STOP nie robię !!! Musze się napić . Też tak mieliście przy pierwszej wędce? No ale w końcu jakoś się wyluzowałem dzięki wspułpracy Ukraińsko-Szkockiej z małym aż znaczącym wkładem Polskiej Tradycji Spirytusowej I tak wyglądały początki : a wyszło tak :potem tak : a taki mam warsztat : A teraz troche danych technicznych:MHX zamienił sie w CD NANO w klasie 5/6 274cm 4cz.Średni czas nawijania jednej omotki : 1h Średni czas lakierowania : 20min Czas dostępny na pracę nad projektem: pomiędzy 23:00 a 4:00 ranoZadowolenie z dotychczas osiągniętych efektów w skali 1-10: 7 Przewidywany czas zakończenia projektów po uwzględnieniu dotychczasowych ram czasowych : 3 miesiące Koszt projektu: bezcenne C.D.N jutro PozdrawiamPaweł 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Ladna muchoweczka wyszla Kolorystycznie bardzo mi sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Myślę ,że z tymi towarzyszami to już będzie z górki Fajna muchóweczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plecha Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Towarzysze mnie opuścili dostawa z ukrainy dopiero we wtorek a do szkocji niestety się narazie nie wybieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobo99 Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Super kijaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Ze Szkotem również współpracowałem przy kręceniu, czas na Ukrainę.Bardzo fajna muchóweczka i kolorki...no i już po koledze, bo to wciąga, a mówię to jako dopiero co zarażony Ilość pomysłów w głowie rośnie w tempie wykładniczym, tylko rezerwa finansowa kurczy się niemiłosiernie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joah12345 Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 To już wiem do kogo się zgłoszę z projektem szklaka w 4 klasie A powiedz co to za korek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plecha Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Burl naturalny z dwoma wstawkami Z czerwonego burla ok 18cm wytoczona przez Sergiusza z FishingRod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plecha Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Lakierowanie i uginanie. Jak wyszło tak wyszło następne wyjdzie lepiej No i czy wszystkie omotki robić w metaliku jak te na łączeniach składów ? Czy te czarne z miedzianym akcentem ? Tak się gnie . Polakierowane łączenia składów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plecha Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Jeszcze zbliżenie na omotkę I okolice uchwytu : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plecha Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Czy ktoś może dysponuje linkiem do "spacingu" muchowego i mógł by podrzucić chciał bym sprawdzić czy mój jest choć trochę zbliżony do poprawności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maq73 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Witaj. Ja obecnie kończę CD ICT 9' #5 i przeszukałem całą sieć w poszukiwaniu firmowego spacingu i dopiero pan Hubert Matuszewski z FISHING CENTER mnie poratował (wielkie dzięki) i podal firmowy rozstaw, oto on: licząc od szczytu (cm): 11,0: 13,0: 15,0: 18,0: 20,0: 23,0: 26,0:, 30,0: 36,0Jednak jest to rozstaw na 10 przelotek a ja miałem przygotowane 11 (tak standardowo zbroi się 9' muchówki) i zdecydowałem że zastosuję "mieszany" spacing, w szczytowej części do 5 przelotki firmowy ICT a od 6 otrzymany od pana Zdzisława Czekały (również dziękuję) : (poz. 1 - rozmiar przelotki poz. 2 - odległość od szczytówki cm) przelotki snake 2-13; 2-27; 2-42; 3-58,5; 3-76,5; 4-96,5; 5-118,5; 6-143; przelotki wejściowe 10-170; 12-200. Może zalecany firmowy rozstaw ICT będzie pasował do twojego kijka. Napisz jak się sprawuje, jestem bardzo ciekawy jak się sprawuje ich nowa seria, jest na ten tema bardzo mało informacji. Jest jeszcze stronka Sage http://www.sageflyfish.com/about/rod-building/ wybierz sobie model najbardziej zbliżony do twojego blanku i zastosuj ich rozstaw, przed omotkowaniem przetestuj i ewentualnie wprowadź jakieś korekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plecha Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Zmontowałem według spacingu firmowego czyli 11,0: 13,0: 15,0: 18,0: 20,0: 23,0: 26,0:, 30,0: 36,0. Rzuca się fajnie ale nie wiem czy mi kąty pasują no i wychodzą mi 4 przelotki na szczytowym składzie i wydaje mi się że wędka zwolniła. Jak dopcham się do kompa to wstawię fotki z ugięciem.Wygląda to tak: Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez Plecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maq73 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Cztery przelotki na szczytowej części wypadają zawsze przy 9' i 4 częściowych muchówkach. A że zwolniła to też normalne, mój ICT wydawał się strasznie pałowaty a po zamontowaniu przelotek nabrał "muchowego" charakteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plecha Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Pierwszy sukces pierwszej ukręconej wędki na pierwszym wyjściu z muchą na ryby Amur na chruścika. 1.75 kg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plecha Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Czy ktoś wie jak uzyskać taki efekt "przeźroczystej omotki" jak ten z linku ? Jakieś transparentne nici czy przelotki są naklejane? http://instagram.com/p/bm0FKJqsT-/ Edytowane 20 Grudnia 2014 przez Plecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryjanl Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Jak się nie mylę, to jest nić jedwabna biała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snup Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 To musi być jedwab. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 To może byc tylko sam lakier lekko barwiony. Widziałem kiedys jak gość takie cos robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) To jest lakier który utwardza się specjalną latarką uv Edytowane 21 Grudnia 2014 przez fish28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Dzięki Darek ,własnie o ten filmik mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snup Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 http://finetackle.blogspot.com/2013/06/a-couple-years-back-i-built-kabuto-703.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 To jest lakier który utwardza się specjalną latarką uv Wszystko cacy ,tylko zastanawia mnie trwałość i wytrzymałość takiego sposobu mocowania przelotek.Na pewno jest to super szybka metoda i pewnie można by było takie coś nabyć i stosować w sytuacjach awaryjnych.No właśnie tylko patrz pierwsze pytanie................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plecha Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) No własnie też o tym pomyślałem. Jakoś bez omotki wydaje mi się że to może nie być zbyt trwałe. Poza tym wydaje mi się że na nie których fotkach widać jak by bardzo cieką transparentną omotkę pod lakierem choć może to tylko złudzenie . Tak sobie pomyślałem czy biała najcieńsza nić do wiązania małych muszek nie dała by takiego efektu ? Edytowane 21 Grudnia 2014 przez Plecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Nić jedwabna Fish Hawk 3/0 daje taki efekt przezroczystości,tutaj czerwony na xls http://jerkbait.pl/topic/7251-projekty-koguta/page-5 i szary w tx http://jerkbait.pl/topic/7251-projekty-koguta/page-3 Na żywo wygląda to jeszcze lepiej,widać nr przelotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi