Skocz do zawartości
  • 0

Wacky rig, no sinker rig

n15

Pytanie

Może ktoś z Kolegów przybliżyć te metody połowu tzn. stosowane przynęty, sposób ich zbrojenia, prowadzenie, miejsca zastosowań itp?

Przyznam, że jeszcze nie łowiłem takimi sposobami i byłbym wdzięczny tym, którzy mają tu jakieś doświadczenia i zechcą się nimi podzielić.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dokładnie VOJT@S zdziwiłbyś się. Wiadomo, że dla osób łowiacych w 99 % na główkę to ona będzie najskuteczniejsza. Mnie już nie raz chociażby Carolina Rig pokazała, że potrafi zmiażdżyć skutecznością zwykłą główkę.

Tak więc jak by ktoś miał jakieś cenne informacje i porady na temat wymienionych w tytule metod to chętnie poczytam.

• 0

Dokładnie VOJT@S zdziwiłbyś się. Wiadomo, że dla osób łowiacych w 99 % na główkę to ona będzie najskuteczniejsza. Mnie już nie raz chociażby Carolina Rig pokazała, że potrafi zmiażdżyć skutecznością zwykłą główkę.

Tak więc jak by ktoś miał jakieś cenne informacje i porady na temat wymienionych w tytule metod to chętnie poczytam.

Moim zdaniem jest nie tylko i nie tyle skuteczniejsza,co znacznie ciekawsza i dająca o wiele więcej możliwości.Absolutnie nie mam zamiaru dyskredytować łowienia przynętą na główce,każdy z nas najczęściej łowi tak jak lubi.Chodzi tylko o to aby nie zamykać się w granicach jednej techniki,gloryfikując ją ponad wszystko(tym bardziej że tej całej reszty często po prostu się nie zna)Więcej technik,więcej możliwości-większa frajda :) .

Przepraszając autora za OT kończmy go i wróćmy do tytułowych,też chętnie poczytam praktyków, wacky i no sinker (jeszcze :) )nie próbowałem.

• Like 2

• 0

Ja dość poważnie.

pudło z cykadami. Drugie z woblerami i jiggwoblerami. Blachy w kolejnym pudle.

następne pudła z główkami jiggowymi i gumami.

Ty wiesz ile to waży?

dobrze że łowię tylko z łodki to mam jak sie zabrać :)

• 0

Wacky rig używałem dosłownie trzy razy na łowiskach specjalnych. Była to bez zaczepowe łowisko i mogłem użyć delikatnego zestawu. Bassy były aktywne więc ta metoda się sprawdziła ale tylko przy rybach średniej wielkości. Nie wiem czy łowiąc w Polsce wacky  da pożądane efekty ? 

Jak już chcesz połowić nietypowo okonie to do tego celu lepiej nadaje się neko rig

• 0

O tej metodzie kiedyś wspomniał Kamil (@Predatorhunter) i dzięki niemu wiem że taka istnieje :) . Przynętę prowadzi się przy dnie ale jest mniej zaczepowa ze względu na wysoko umieszczony punkt mocowania haka.

post-49222-0-34540000-1396942369_thumb.jpg

Na głębszych łowiskach gdy potrzeba większego obciążenia sprawdzają się dedykowane ciężarki , najlepiej gdy mają mniejszą średnicę od przynęty, łatwiej się prześlizgują między kamieniami i się nie klinują. Ja łowię na płytkiej i stojącej wodzie . Za obciążenie wtedy służą tzw. : "gwoździe". 

Przynęty to przeważnie dłuższe i cienkie senko. Dobrze jak mają komorę powietrzną. Można wtedy ( przy przejrzystej wodzie) pobawić się w miejscu kusząć wybraną rybę.

W tym roku wypróbuje Savage Gear Sandeel Slug. 

post-49222-0-80491600-1396943045_thumb.jpg

Zestaw powinien być delikatny i to w moim przypadku bardzo zawęża kiedy mogę go użyć(tylko okres letni gdy bassy rozejdą się po łowisku).

• Like 1

• 0

Moim zdaniem jest nie tylko i nie tyle skuteczniejsza,co znacznie ciekawsza i dająca o wiele więcej możliwości.Absolutnie nie mam zamiaru dyskredytować łowienia przynętą na główce,każdy z nas najczęściej łowi tak jak lubi.Chodzi tylko o to aby nie zamykać się w granicach jednej techniki,gloryfikując ją ponad wszystko(tym bardziej że tej całej reszty często po prostu się nie zna)Więcej technik,więcej możliwości-większa frajda :) .

Przepraszając autora za OT kończmy go i wróćmy do tytułowych,też chętnie poczytam praktyków, wacky i no sinker (jeszcze :) )nie próbowałem.

moim zdaniem niema żadnej innej metody która daje taki precyzyjny kontakt z rybą podczas brania i kontakt z przynętą podczas prowadzenia

• 0

moim zdaniem niema żadnej innej metody która daje taki precyzyjny kontakt z rybą podczas brania i kontakt z przynętą podczas prowadzenia

Ale czasami przydaję się trochę luzu w zestawie aby skusić te najbardziej cwane okazy. Dlatego jest tyle możliwości oprócz główki jigowej plus guma

• Like 1

• 0

Ale czasami przydaję się trochę luzu w zestawie aby skusić te najbardziej cwane okazy. Dlatego jest tyle możliwości oprócz główki jigowej plus guma

Dokładnie.Czasami sposób prezentacji przynęty(tak jak np.w Carolinie)okazuje się ważniejszy niż bezpośredni kontakt z z przynętą na główce jigowej.Ja przynajmniej coraz częściej wspomniane możliwości prezentacji stawiam wyżej niż bezpośredni kontakt i główkę jigową.Nie wspominając już o mniejszej zaczepowosci takich zestawów i możliwosciach pogrywania w miejscach praktycznie niedostępnych dla główki.

• 0

Pozwolę sobie trochę odkopać temat. Mam zamiar w tym sezonie trochę poeksperymentować z 'amerykanskimi' metodami jak carolina , drop shot, whacky czy neko rig. O ile drop shot jest już u nas dosyć popularny , carolinę czy texasa kazdy zna ale niewielu praktykuje to whacky czy neko rig u nas są dość niszowe. Jest ktoś kto może coś więcej napisać o skuteczności tych metod w naszych warunkach na nasze drapieżniki ? Jakie rigi , obciążenia , przynęty itd sprawdzały się wam najlepiej w jakich porach. Może porównanie ich w specyficznych sytuacjach do naszego opadingu ? Kiedy poszczególne metody sprawdzały się lepiej od innych itd?