n15 Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Może ktoś z Kolegów przybliżyć te metody połowu tzn. stosowane przynęty, sposób ich zbrojenia, prowadzenie, miejsca zastosowań itp? Przyznam, że jeszcze nie łowiłem takimi sposobami i byłbym wdzięczny tym, którzy mają tu jakieś doświadczenia i zechcą się nimi podzielić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 vojtas Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 niema lepszej i skuteczniejszej metody połowu jak na główkę jigową,pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 drag Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 niema lepszej i skuteczniejszej metody połowu jak na główkę jigową,pozdroA próbowałeś Texas,Carolinę,cokolwiek?Skąd teza postawiona powyżej?Jakieś uzasadnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kksm Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Dokładnie VOJT@S zdziwiłbyś się. Wiadomo, że dla osób łowiacych w 99 % na główkę to ona będzie najskuteczniejsza. Mnie już nie raz chociażby Carolina Rig pokazała, że potrafi zmiażdżyć skutecznością zwykłą główkę. Tak więc jak by ktoś miał jakieś cenne informacje i porady na temat wymienionych w tytule metod to chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 drag Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Dokładnie VOJT@S zdziwiłbyś się. Wiadomo, że dla osób łowiacych w 99 % na główkę to ona będzie najskuteczniejsza. Mnie już nie raz chociażby Carolina Rig pokazała, że potrafi zmiażdżyć skutecznością zwykłą główkę. Tak więc jak by ktoś miał jakieś cenne informacje i porady na temat wymienionych w tytule metod to chętnie poczytam.Moim zdaniem jest nie tylko i nie tyle skuteczniejsza,co znacznie ciekawsza i dająca o wiele więcej możliwości.Absolutnie nie mam zamiaru dyskredytować łowienia przynętą na główce,każdy z nas najczęściej łowi tak jak lubi.Chodzi tylko o to aby nie zamykać się w granicach jednej techniki,gloryfikując ją ponad wszystko(tym bardziej że tej całej reszty często po prostu się nie zna)Więcej technik,więcej możliwości-większa frajda .Przepraszając autora za OT kończmy go i wróćmy do tytułowych,też chętnie poczytam praktyków, wacky i no sinker (jeszcze )nie próbowałem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MIGOTKA Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Więcej technik,więcej możliwości-większa frajda . I kolejne graty do noszenia(wożenia) dźwigania/.Niekiedy lepiej zmknąć sie w ramach jednej metody(techniki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jack__Daniels Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Vojt@s i Migotka wy tak poważnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MIGOTKA Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Ja dość poważnie.pudło z cykadami. Drugie z woblerami i jiggwoblerami. Blachy w kolejnym pudle.następne pudła z główkami jiggowymi i gumami.Ty wiesz ile to waży?dobrze że łowię tylko z łodki to mam jak sie zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jbk Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Wacky rig używałem dosłownie trzy razy na łowiskach specjalnych. Była to bez zaczepowe łowisko i mogłem użyć delikatnego zestawu. Bassy były aktywne więc ta metoda się sprawdziła ale tylko przy rybach średniej wielkości. Nie wiem czy łowiąc w Polsce wacky da pożądane efekty ? Jak już chcesz połowić nietypowo okonie to do tego celu lepiej nadaje się neko rig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Friko Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 ' neko rig ' - powiem szczerze o czyms takim nie slyszalem, moglbys napisac troche wiecej Jarku ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jbk Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 O tej metodzie kiedyś wspomniał Kamil (@Predatorhunter) i dzięki niemu wiem że taka istnieje . Przynętę prowadzi się przy dnie ale jest mniej zaczepowa ze względu na wysoko umieszczony punkt mocowania haka. Na głębszych łowiskach gdy potrzeba większego obciążenia sprawdzają się dedykowane ciężarki , najlepiej gdy mają mniejszą średnicę od przynęty, łatwiej się prześlizgują między kamieniami i się nie klinują. Ja łowię na płytkiej i stojącej wodzie . Za obciążenie wtedy służą tzw. : "gwoździe". Przynęty to przeważnie dłuższe i cienkie senko. Dobrze jak mają komorę powietrzną. Można wtedy ( przy przejrzystej wodzie) pobawić się w miejscu kusząć wybraną rybę.W tym roku wypróbuje Savage Gear Sandeel Slug. Zestaw powinien być delikatny i to w moim przypadku bardzo zawęża kiedy mogę go użyć(tylko okres letni gdy bassy rozejdą się po łowisku). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kksm Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Aaaa tak widziałem już ten typ zbrojenia tyle, że nie wiedziałem jak to się nazywa.Tutaj fajnie pokazane od 1:03 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 vojtas Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Moim zdaniem jest nie tylko i nie tyle skuteczniejsza,co znacznie ciekawsza i dająca o wiele więcej możliwości.Absolutnie nie mam zamiaru dyskredytować łowienia przynętą na główce,każdy z nas najczęściej łowi tak jak lubi.Chodzi tylko o to aby nie zamykać się w granicach jednej techniki,gloryfikując ją ponad wszystko(tym bardziej że tej całej reszty często po prostu się nie zna)Więcej technik,więcej możliwości-większa frajda .Przepraszając autora za OT kończmy go i wróćmy do tytułowych,też chętnie poczytam praktyków, wacky i no sinker (jeszcze )nie próbowałem.moim zdaniem niema żadnej innej metody która daje taki precyzyjny kontakt z rybą podczas brania i kontakt z przynętą podczas prowadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jbk Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 moim zdaniem niema żadnej innej metody która daje taki precyzyjny kontakt z rybą podczas brania i kontakt z przynętą podczas prowadzeniaAle czasami przydaję się trochę luzu w zestawie aby skusić te najbardziej cwane okazy. Dlatego jest tyle możliwości oprócz główki jigowej plus guma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 drag Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Ale czasami przydaję się trochę luzu w zestawie aby skusić te najbardziej cwane okazy. Dlatego jest tyle możliwości oprócz główki jigowej plus gumaDokładnie.Czasami sposób prezentacji przynęty(tak jak np.w Carolinie)okazuje się ważniejszy niż bezpośredni kontakt z z przynętą na główce jigowej.Ja przynajmniej coraz częściej wspomniane możliwości prezentacji stawiam wyżej niż bezpośredni kontakt i główkę jigową.Nie wspominając już o mniejszej zaczepowosci takich zestawów i możliwosciach pogrywania w miejscach praktycznie niedostępnych dla główki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Karpiu95 Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Pozwolę sobie trochę odkopać temat. Mam zamiar w tym sezonie trochę poeksperymentować z 'amerykanskimi' metodami jak carolina , drop shot, whacky czy neko rig. O ile drop shot jest już u nas dosyć popularny , carolinę czy texasa kazdy zna ale niewielu praktykuje to whacky czy neko rig u nas są dość niszowe. Jest ktoś kto może coś więcej napisać o skuteczności tych metod w naszych warunkach na nasze drapieżniki ? Jakie rigi , obciążenia , przynęty itd sprawdzały się wam najlepiej w jakich porach. Może porównanie ich w specyficznych sytuacjach do naszego opadingu ? Kiedy poszczególne metody sprawdzały się lepiej od innych itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kksm Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Mi wszystkie z wymienionych metod sprawdzają się w określonych warunkach.Niedawno próbowałem NEKO RIG podczas zimowego łowienia okoni i zagrało elegancko.Kwestia popróbowania 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Aries Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Ciężarki nail sinker kupujecie w Polsce, czy za granicą? W naszych sklepach widzę tylko w kształcie naboju a w kształcie gwoździa nie mogę znaleźć. Co sądzicie o obciążeniu nail sinker z aliexpresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kksm Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Ja biorę z Ali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Karpiu95 Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 W razie czego, jak nie ma pod ręką nail sinkerów mozna użyć małej wkętki do gumy i podczepic małą czeburaszke. Przynajmniej wydaje mi sie ze to moze działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
n15
Może ktoś z Kolegów przybliżyć te metody połowu tzn. stosowane przynęty, sposób ich zbrojenia, prowadzenie, miejsca zastosowań itp?
Przyznam, że jeszcze nie łowiłem takimi sposobami i byłbym wdzięczny tym, którzy mają tu jakieś doświadczenia i zechcą się nimi podzielić.
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi