covent Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Ja za każdym razem gdy jestem we Włoszech to wedkuję.Do tej pory wyłącznie metody gruntowe (zarówno morze jak i jeziora i sadzawki). W tym roku miałem to zmienić ale mój wyjazd wrześniowy odwołałem w związku z najlepszą z możliwych dla mnie wiadomości. W nocy po powrocie z 3-dniowego wędkowania Moja Ukochana pokazała mi "Pozytywny Patyczek" (i nie kojarzyć z Muszelką-Kiełbasą ).Pozwolenia na wody kupowałem zawsze w sklepach wędkarskich. Na morze jak pisali Przedmówcy nie potrzebujesz nic. Ja zawsze wędkowałem po zmroku. Ryb masa ale wielkościowo nie było rewelacji w morzu. W wodzie słodkiej już lepiej. Karpie, jesiotry > 10kg.Ja zawsze jeżdżę do San Benedetto del Tronto, mieszka tam Moja Mama i teraz też Siostra. W miesiącach upalnych też Tata więc zawsze jest wesoło.Jak Moje pociechy podrosną uderzam tam z pływadłem i wyprawa nad Pad.Czasem warto odkładać plany Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Najbliższy sklep 11 km. http://guida-delle-societa.cybo.com/IT-biz/bonannini-andrea_1w Licencja będzie kosztowała 10 euro. Łowienie w morzu gratis.Aktualnie w rzece oprócz rodzimych gatunków jest Patrosz ( po tutejszemu Cheppia).Między miejscowością gdzie będziesz a Ceciną jest miejscowość Fiorino . Są tam wyrobiska a w nich bassy.Dzięki wielkie prawy człek z ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Między miejscowością gdzie będziesz a Ceciną jest miejscowość Fiorino . Są tam wyrobiska a w nich bassy.https://www.google.pl/maps/place/56046+Riparbella+PI/@43.3297984,10.5495341,545m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x12d5ff47db9e8271:0x6216d4185f1c7d59?hl=pl Chodzi o te i te poniżej ? czy tam wymagana jest licencja czy to są komercyjne bajorka? I najważniejsze jak sprzętowo się uzbroić? jakie przynęty tam stosować? w porcie trzeba będzie długiego kija żeby trzaskać po horyzont czy idzie obsłużyć się standardowym spinem ? Edytowane 9 Czerwca 2014 przez Gofer2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Czołem, Podłączę się do tematu, w drugiej połowie lipca będę w okolicy Arezzo, na mapach widać trochę cieków wodnych i jezioro (Lago Trasimeno) - czy miałby ktoś z doświadczeniem w makaroniarskich połowach kilka wskazówek gdzie, na co i z czym powinienem się ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Podczas niewedkarskiej wizyty we Florencji, latem 2012, mialem okazje w upalne popoludnie obserwowac z historycznych mostow panorame starowki...Ale wzrok uciekal w dol, gdzie miedzy kobiercami zielska, na plytkiej wodzie, grasowaly sumy 100 - 120 cm.Widac, ze populacja liczna i zdrowa. Wedkarzy tam nie widzialem, ale kilka razy lodki wygladajace na wedkarskie (sumowe) krecily sie na rzece.Oczywiscie chodzi o rzeke Arno. Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Według zapewnień sklepikarza są ogólnodostępne. Ja tam nie łowiłem. Zbroić się nie musisz. Wystarczy spin 260-270 do 40 gram. Połowisz na niego w rzece cheppie na woblery i wahadłówki bo walą wściekle we wszystko. Z tego co oglądałem na youtube jak łowią w morzu to niektórzy dawali radę kijami dwómetrowymi. Wpisz spigola toscana i zobaczysz jak wyglądają miejscówki i jakie są używane przynęty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Chcialbym odswiezyc watek, ktos zna jakies fajne bajorka w okolicy Arezzo? Albo ciekawe odcinki w okolicy na rzece Arno? Bede wdzieczny za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek N Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Witam, wybieramy się w tym roku na wczasy do Włoch,będę nad jeziorem Trazymeńskim a później w okolicy delty Padu i morza Adriatyckiego ,proszę o informacje jeśli ktoś wie jakie trzeba spełnić warunki by sobie połowić w tych warunkach,gdzie kupuje się zezwolenia ,jaka cena za zezwolenie. Krzysiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 W morzu bez zezwolenia. Na woda śródlądowych musisz dokładnie wiedzieć kto się opiekuje wodą. Nie ma takiego tworu jak PZW. Są wody ogólnodostępne i na nie wystarczy zezwolenie za chyba 8 euro na 3 miesiące ( druk do pobrania w gminie lub w sklepie wędkarskim - opłata na poczcie). Na niektóre wody ogólnodostępne potrzebna może być licencja FIBSAS - dla turystów chyba można kupić dniówki. Innymi prawami rządzą się wody należące go klubów i wody pstrągowe. Najlepiej udać się do pobliskiego sklepu wędkarskiego - najlepsze źródło informacji na dany region. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrikWe Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Witam. Licencja na rzekę Padm można wykupić w bazach wędkarski koszt około 50 euro za rok od dnia wykupienia. Z tego co się orientuję jest polska baza wędkarska nad Padem która sprzedaję pozwolenia oraz wynajmuję łódki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Odkopię, za miesiąc wybieram się do Toskanii, jeszcze nie wybrałem dokładnie lokalizacji ale pewnie będzie to w promieniu ok 100 km od Florencji. Może ktoś podpowie na jakie ryby się nastawić i w które akweny celować. Morza wolałbym uniknąć, raczej wody śródlądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan333 Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Rzeka Arno i wszędobylskie sumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 A w rzece Serchio ? Chyba tam jednak będę miał bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teethar Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Ja polecam w toskanii nasycić oczy i brzuchy bo to miejsce jak inne na Ziemi... A kijek odłożyć do szafy bo po prostu szkoda tracić tyle wrażeń! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Pewnie słusznie prawisz, ale nałogu nie oszukam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Czy ma ktoś wiedzę jak jest z okresem ochronnym poszczególnych gatunków (a w szczególności suma bo jego chyba jest najwięcej) ? Rzeka Arno okolice Florencji (edit) w sumie kolega @JBK podesłał mi jakieś reulaminy to może coś z nich wyczytam, ale jakby ktoś miał ochotę podzielić się wiedzą to również byłoby miło Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez dreadknight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Sumy,sandacze, bolenie są gatunkami obcymi i nie mają wymiarów i okresów ochronnych Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Az sie zaciekawilem, jak tam bolenie sie dostaly? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Sumy,sandacze, bolenie są gatunkami obcymi i nie mają wymiarów i okresów ochronnych Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu TapatalkaNo to pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan333 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) http://www.pescaok.it/toscana.html/Włoskie bolki jakieś takie głupie one nawet nie wiedzą co to są przynęty boleniowe https://www.greenme.it/informarsi/animali/15840-pesce-siluro-multati Dostał 50 euro kary za wypuszczenie suma Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez bogdan333 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 12 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Hej, W sierpniu wybieram sie do Toskanii. Jade z żoną autem. Mam tam jakies ciekawe pstrągowe rzeczki ? Czego moge sie tam spodziewać? Trzeba zezwolenie czy na dzikusa da rade ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 12 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Nie wiem czy wytrzymasz w takim upale nad pstrągową rzeczką ale zezwolenie obowiązkowe. W pierwszej kolejności zezwolenie regionalne( kilkanaście euro na 3 miesiące) , dopiero po wykupieniu tego zezwolenia można wykupić zezwolenie na wybrany odcinek. Poszukaj regulaminu obowiązującego na danej wodzie. Musisz go znać. Kary wysokie , nie warto ryzykować Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 14 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 A jakies konkrety ,,rybne" ? Rzeki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lin2 Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 Szanowni Forumowicze, wyjeżdżam do Włoch na urlop /okolice Cortina d’Ampezzo/ i potrzebuję informacji na temat czy, gdzie i jak można w tamtym rejonie powędkować na spining. Z góry wielkie dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebort Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 Widziałem wędkarzy nad Lago di Braies, ich Morskie Oko, nie byli to nokillowcy, pstrągi dostawały w łeb. Można łowić w wysokogórskich jeziorach jak Lago Boe, położone na 2400m, ryby widać, stoi tablica informacyjna. W samej Cortinie, na rzece nikogo nie zauważyłem.Ogólnie wody tam niewiele, lepiej iść w góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi