Skocz do zawartości

Włochy - co, jak, gdzie i na jakich warunkach?

Roch

Rekomendowane odpowiedzi

Ja za każdym razem gdy jestem we Włoszech to wedkuję.

Do tej pory wyłącznie metody gruntowe (zarówno morze jak i jeziora i sadzawki). W tym roku miałem to zmienić ale mój wyjazd wrześniowy odwołałem w związku z najlepszą z możliwych dla mnie wiadomości. W nocy po powrocie z 3-dniowego wędkowania Moja Ukochana pokazała mi "Pozytywny Patyczek" (i nie kojarzyć z Muszelką-Kiełbasą ).

Pozwolenia na wody kupowałem zawsze w sklepach wędkarskich. Na morze jak pisali Przedmówcy nie potrzebujesz nic. Ja zawsze wędkowałem po zmroku. Ryb masa ale wielkościowo nie było rewelacji w morzu. W wodzie słodkiej już lepiej. Karpie, jesiotry > 10kg.

Ja zawsze jeżdżę do San Benedetto del Tronto, mieszka tam Moja Mama i teraz też Siostra. W miesiącach upalnych też Tata więc zawsze jest wesoło.

Jak Moje pociechy podrosną uderzam tam z pływadłem i wyprawa nad Pad.

Czasem warto odkładać plany :)

Gratulacje.

Najbliższy sklep 11 km. 

http://guida-delle-societa.cybo.com/IT-biz/bonannini-andrea_1w

Licencja będzie kosztowała 10 euro. Łowienie w morzu gratis.

Aktualnie w rzece oprócz rodzimych gatunków jest Patrosz ( po tutejszemu Cheppia).

Między miejscowością gdzie będziesz a Ceciną jest miejscowość Fiorino . Są tam wyrobiska a w nich bassy.

Dzięki wielkie prawy człek z ciebie :)

Między miejscowością gdzie będziesz a Ceciną jest miejscowość Fiorino . Są tam wyrobiska a w nich bassy.

https://www.google.pl/maps/place/56046+Riparbella+PI/@43.3297984,10.5495341,545m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x12d5ff47db9e8271:0x6216d4185f1c7d59?hl=pl

Chodzi o te i te poniżej ? czy tam wymagana jest licencja czy to są komercyjne bajorka?

I najważniejsze jak sprzętowo się uzbroić? jakie przynęty tam stosować? w porcie trzeba będzie długiego kija żeby trzaskać po horyzont czy idzie obsłużyć się standardowym spinem ?

Edytowane przez Gofer2005

Czołem,

Podłączę się do tematu, w drugiej połowie lipca będę w okolicy Arezzo, na mapach widać trochę cieków wodnych i jezioro (Lago Trasimeno) - czy miałby ktoś z doświadczeniem w makaroniarskich połowach kilka wskazówek gdzie, na co i z czym powinienem się ustawić?

Podczas niewedkarskiej wizyty we Florencji, latem 2012,  mialem okazje w upalne popoludnie obserwowac z historycznych mostow panorame starowki...

Ale wzrok uciekal w dol, gdzie miedzy kobiercami zielska, na plytkiej wodzie, grasowaly sumy 100 - 120 cm.

Widac, ze populacja liczna i zdrowa. 

Wedkarzy tam nie widzialem, ale kilka razy lodki wygladajace na wedkarskie (sumowe) krecily sie na rzece.

Oczywiscie chodzi o rzeke Arno.

Pozdrawiam i powodzenia

Według zapewnień sklepikarza są ogólnodostępne. Ja tam nie łowiłem.

Zbroić się nie musisz. Wystarczy spin 260-270 do 40 gram. Połowisz na niego w rzece cheppie na woblery i wahadłówki bo walą wściekle we wszystko.

Z tego co oglądałem na youtube jak łowią w morzu to niektórzy dawali radę kijami dwómetrowymi. Wpisz spigola toscana i zobaczysz jak wyglądają miejscówki i jakie są używane przynęty

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...

Witam, wybieramy się w tym roku na wczasy do Włoch,będę nad jeziorem Trazymeńskim a później w okolicy delty Padu i morza Adriatyckiego ,proszę o informacje jeśli ktoś wie jakie trzeba spełnić warunki by sobie połowić w tych warunkach,gdzie kupuje się zezwolenia ,jaka cena za zezwolenie.

Krzysiek.

W morzu bez zezwolenia. Na woda śródlądowych musisz dokładnie wiedzieć kto się opiekuje wodą. Nie ma takiego tworu jak PZW. Są wody ogólnodostępne i na nie wystarczy zezwolenie za chyba 8 euro na 3 miesiące ( druk do pobrania w gminie lub w sklepie wędkarskim - opłata na poczcie). Na niektóre wody ogólnodostępne potrzebna może być licencja FIBSAS - dla turystów chyba można kupić dniówki. Innymi prawami rządzą się wody należące go klubów i wody pstrągowe. Najlepiej udać się do pobliskiego sklepu wędkarskiego - najlepsze źródło informacji na dany region.

• 1 rok później...
  • 4 tygodnie później...

Czy ma ktoś wiedzę jak jest z okresem ochronnym poszczególnych gatunków (a w szczególności suma bo jego chyba jest najwięcej) ?

Rzeka Arno okolice Florencji

(edit) w sumie kolega @JBK podesłał mi jakieś reulaminy to może coś z nich wyczytam, ale jakby ktoś miał ochotę podzielić się wiedzą to również byłoby miło :)

Edytowane przez dreadknight

http://www.pescaok.it/toscana.html/

Włoskie bolki jakieś takie głupie one nawet nie wiedzą co to są przynęty boleniowe :)

https://www.greenme.it/informarsi/animali/15840-pesce-siluro-multati 

Dostał 50 euro kary za wypuszczenie suma 

Edytowane przez bogdan333

• 1 rok później...

Nie wiem czy wytrzymasz w takim upale nad pstrągową rzeczką ale zezwolenie obowiązkowe. W pierwszej kolejności zezwolenie regionalne( kilkanaście euro na 3 miesiące) , dopiero po wykupieniu tego zezwolenia można wykupić zezwolenie na wybrany odcinek. Poszukaj regulaminu obowiązującego na danej wodzie. Musisz go znać. Kary wysokie , nie warto ryzykować

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...

Widziałem wędkarzy nad Lago di Braies, ich Morskie Oko, nie byli to nokillowcy, pstrągi dostawały w łeb. Można łowić w wysokogórskich jeziorach jak Lago Boe, położone na 2400m, ryby widać, stoi tablica informacyjna. W samej Cortinie, na rzece nikogo nie zauważyłem.Ogólnie wody tam niewiele, lepiej iść w góry