Skocz do zawartości

Włochy - co, jak, gdzie i na jakich warunkach?

Roch

Rekomendowane odpowiedzi

Do gardy wpada fajna pstrągowa rzeczka a obok płynie Adyga (też pstrągowa) - wobki tam klasyczne działają.

Na samej Gardzie (północna część) to łowią (jak jest sezon) coś w rodzaju śledzia na daleko wyrzucane i zbrojone w kilka haczyków zestawy "śledziowe". Widziałem ładnego szczupaka złowionego z łodzi. Czasami udał się komuś z brzegu grubego kleksa złapać co sie tam przypływają z rzeki opalać.

W ujściu tego dopływu który wpada w okolicy Torbole  łowi sporo miejscowych, ale są tam ryby. Woda w nim wściekle zimna, ale w samym jeziorze przy ujściu, jak nurkowałem to widziałem sporo okoni ok. 40 cm, piękne jazie i szczupaczka 40 cm przy zatopionym podwodnym krzaku

• 6 miesięcy temu...
  • 3 lata później...

Cześć odswieze temat czy ktoś łowił może na którymś z włoskich jezior planuje jakiś urlop i chciałbym aby moja druga połówka mogła również nacieszyć się ładnymi widokami czystą woda i słońcem stad industrialny charakter rzeki pad jak i taplanie się w błocie odpada .

Interesuje mnie łowienie z Łodzi spinning trolling vertical .

Czy może jakaś włoska zaporowka .

Jeśli chodzi o sprzęt zamierzam przytargał wszystko swoje .

Z góry dzięki za podpowiedzi

Pozdrawiam Krzysiu

• Like 1

Łowię na trzech zbiornikach zaporowych w prowincji Belluno. Jeśli okres wakacyjny to najciekawsze będzie Lago Centro Cadore. Można tam łowić szczupaki od początku czerwca do ostatniej niedzieli września. Woda zalicza do pstrągowych. Jest wymagane didatkowe zezwolenie na wody pstrągowe. Dniówka 20 euro, 5dniowe wychodzi taniej. Można pływać tylko na elektryku. Zakaz używania echosondy i innych elektronicznych urządzeń do namierzania ryb. Przynęty powyżej 8 cm mogą być uzbrojone jedynie w dwa bezzadziorowe haki. Zakaz trollingu. Trafiają się szczupaki 140+. Ja mam skromne 127.

https://youtu.be/jmYj0vCgd9c

https://youtu.be/keQc8ZfO4B4

https://youtu.be/_XSvqjyhOHY

https://youtu.be/NVfbX4N2sTI

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Lago Santa Croce jest dobre od połowy maja i w czerwcu gdy zbiornik jest pełny i zalane są drzewa. Szczupaki które żerują na sieji podążają tam za białorybem. Też można pływać na elektryku,zakaz echosondy i trollingu. Można używać bezzadziorowe kotwice. Wystarczy licencja regionalna(podstawowa) plus dniówka 15 euro.

https://youtu.be/Z0zro2pw7AM

Trzecią zaporówką na której łowię jest Lago di Corlo. Kilka lat temu nawałnica wybiła około 80 % ryb,głównie szczupaków. Powoli ich populacja się odbudowuje ale jest dziura w rocznikach,łatwiej złowić rybę 110 niż 100-105. Jest sporo sandacza(niedawno nielegalnie zasiedlony), trafiają się ponad 90 cm. Pływanie na elektrykach,zakaz echosondy,trolling jedynie na wiosłach. Można używać kotwice bezzadziorowe. Licencja regionalna plus dniówka 15 euro.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 1 rok później...

Odkopię temat.

Pod koniec sierpnia wybieram się na wakacje do Toskanii, okolice Santo Stefano di Magra.

I właśnie rzeka Magra wydaje mi się ciekawą pod kątem pstrąga. Czy ktoś z Was byl może w tamtym rejonie i wie jak to tam wygląda?

Jaki zezwolenia i gdzie ich szukać.

A najlepiej gdzie szukać informacji

• 2 miesiące temu...

Czy ktoś wyrabiał przez internet licencję na wędkowanie we Włoszech?

Jest opcja na miejscu - trzeba iść do kapitanatu portu i tam wyrabiają licencję.

Szkoda mi czasu na urlopie na łażenie po urzędach i znając Włochów czegoś nie będą mieli, będzie zepsute, albo ktoś będzie chory.

Licencję można wyrobić w kioskach z papierosami gdzie mają terminal.

Jest też możliwość online. Musisz wejść na stronę regionu w którym będziesz łowił, odnaleźć stronę dotyczącą wędkarstwa, będzie odnośnik do strony z płatnościami. Jako że nie masz włoskiego numeru fiskalnego musisz odnaleźć odpowiednie okienko które rozwijasz i wybierasz licencję dla straniero, potwierdzasz, otwiera się następna strona gdzie wpisujesz swoje dane i zostaje zapłacić kartą lub paypalem. Na zdjęciu tak to wygląda na stronie regionu Veneto w którym mieszkam0b62ead6da163d2ad7900cf88512ec24.jpg

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Z tego co czytałem licencja na wędkowanie w morzu jest bezpłatna.

Będę na Sardynii w Palau - możesz podesłać link, żeby załatwić licencję on-line, jeśli się orientujesz?

Jeżeli nie masz Włoskiego numeru musisz iść osobiście. Palau to mała mieścina ogarniesz to w 15 min.Port handlowy - Stacja Morska - 07020 Palau (SS) Godziny otwarcia dla zwiedzających:

poniedziałek, środa i piątek: 09.00 - 12.00

wtorek i czwartek: 09.00 - 12.00 i 14.30 - 16.30