Skocz do zawartości

Prośba o wyczyszczenie i przesmarowanie kołowrotka / multika

Rekomendowane odpowiedzi

W daiwach przy każdym wałeczku jest blaszka, którą mozna delikatnie odkształcić i też pomaga.

ja wiem Kolego, tylko że tam masz jedno zgiecie, jak się wyrobi materiał to dupa blada ;) a sprężyna zawsze solidniejsza, plus jest taki ze przy daiwach oporowki pasują w większości zamiennie i nie są drogie.

Takiemu emblemowi po 10-15  latach zaczyna oporówka puszczać.Po takim zabiegu niech połowę tego wytrzyma i wystarczy  :) W daiwach gdyby ta oporówka była w jakiś sposób przykrecana do korpusu jak w shimano a nie dociskana to była by pewnie wieczna a tak to luz z czasem powstaje i nawet wymiana na nową może nie pomóc.

Edytowane przez maicke82

Miałem kilka starszych daiw ,głownie team daiw s ia,cu z rynku UK i w żadnej nie puszczała oporówka po przeszło 10 latach, może dlatego ,że żaden Anglik w nich wcześniej nie grzebał. A może ,że większość kołowrotków z tego rynku lata przy feederach i spławikach i oporówki więcej wytrzymują niż przy spinie.

Edytowane przez maicke82

Miałem kilka starszych daiw ,głownie team daiw s ia,cu z rynku UK i w żadnej nie puszczała oporówka po przeszło 10 latach, może dlatego ,że żaden Anglik w nich wcześniej nie grzebał. A może ,że większość kołowrotków z tego rynku lata przy feederach i spławikach i oporówki więcej wytrzymują niż przy spinie.

Może i racja. U nas jest mania mocnego smarowania i oliwienia. Sam jej ulegam.

I jak trochę tego dostanie się na oporówkę to kaplica. I zimno też nie pomaga.

Edytowane przez godski

Może i racja. U nas jest mania mocnego smarowania i oliwienia. Sam jej ulegam.

I jak trochę tego dostanie się na oporówkę to kaplica. I zimno też nie pomaga.

samo osadzenie oporowki jest istotne , ostatnio z Kolegą @Zorro rozkminialismy temat :D sporo jest mlynkow gdzie w oporowce jest gęsto od smaru i mimo to działają perfekcyjnie, tak samo pierwsze na co zwróciłem uwagę dlaczego emblemowate puszczają się dużo rzadziej niż na przykład turki x...

samo osadzenie oporowki jest istotne , ostatnio z Kolegą @Zorro rozkminialismy temat :D sporo jest mlynkow gdzie w oporowce jest gęsto od smaru i mimo to działają perfekcyjnie, tak samo pierwsze na co zwróciłem uwagę dlaczego emblemowate puszczają się dużo rzadziej niż na przykład turki x...

Kwestia materiału obudowy? Emblem - plastik , Turek - metal. I związane z tym przewodzenie temperatury?

efekty po smarmaxie :) tak jakby ktoś chciał użyć.

No popatrz, popatrz. A taki modny był dawnymi czasy. A tak spłynął. Może gość podgrzewał te kołowrotki ? ;) 

A tak poważnie to sam uległem modzie i kupiłem na próbę. Ale jak tylko przyszedł i organoleptycznie się z nim zapoznałem raz dwa poszedł do ludzi.

No popatrz, popatrz. A taki modny był dawnymi czasy. A tak spłynął. Może gość podgrzewał te kołowrotki ? ;) 

A tak poważnie to sam uległem modzie i kupiłem na próbę. Ale jak tylko przyszedł i organoleptycznie się z nim zapoznałem raz dwa poszedł do ludzi.

A ja nim szpulki smaruje od spodziny i od góry , tam bezbarwnosc jest dużym atutem ;) a i nie czernieje bo praca tam żadna.