Skocz do zawartości

Prośba o wyczyszczenie i przesmarowanie kołowrotka / multika

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie jestem po czyszczeniu i smarowaniu Sllamera 360 i Technium 2500 fb. Technium ma dziwną konfigurację, ma łożysko po prawej stronie korby a nie ma w rolce kabłąka  :huh:

post-45734-0-13319400-1420231748_thumb.jpg

Do zrobienia została jeszcze Ultegra 3000 xt i trochę za ciężko chodzący Biomek 3000 xt

Łukasz jak się Tobie części nie po...rolą przy rozbieraniu tylu maszynek na raz ?

Edytowane przez Artech

Łukasz, nie gadaj...

Silniki Hondy to majstersztyk, szczególnie DOHC z lat 90-97.

185KM z pojemności 1,6 na wolnossaku B16B.. Nikt takich silników nie ma i prędko nie będzie miał.

Prostota, niezawodność, kultowość- jak w starych kołowrotkach Shimano.

W głowicach przecież nic tam nie było takiego strasznego:-)

Ja kiedyś wolałem rozkręcać H22A2, jak grzebulić w kołowrotkach.

Teraz się to odmieniło. :-)

Ale to nie forum o enginach JDM:-)

Również podziwiam, szacunek ;-)

Albo K20 A2 2,0 200 kucy w Type-R EP3 ( w wersji JDM 215) bez wspomagaczy, I-VTEC to super sprawa,silnik powyżej 5,5 tysiąca obrotów dostaje drugiego kopa,coś jak turbo,można się z motorami poganiać,nie mówiąc już o dłubaniu :D .

Edytowane przez CM Punk

Łukasz, nie gadaj...

Silniki Hondy to majstersztyk, szczególnie DOHC z lat 90-97.

185KM z pojemności 1,6 na wolnossaku B16B.. Nikt takich silników nie ma i prędko nie będzie miał.

Prostota, niezawodność, kultowość- jak w starych kołowrotkach Shimano.

W głowicach przecież nic tam nie było takiego strasznego:-)

Ja kiedyś wolałem rozkręcać H22A2, jak grzebulić w kołowrotkach.

Teraz się to odmieniło. :-)

Ale to nie forum o enginach JDM:-)

Również podziwiam, szacunek ;-)

ja zaczynałem od c4 z softem , skończyłem na a2 we franku z softem na głowicy tody :) to były czasy , odcinka 9700 rpm :)

Dźwięk pracy silnika DOHC Hondy powyżej Witolda- bezcenny!!!;-)

Może kiedyś gdzieś w Japonii wymyślą V-teca do kołowrotków:-)

Z przełożenia 6:1 przy 3 obrotach na sekunde odpalałoby się dzięki jakoś upchanym tam dodatkowym zębom, przełożenie 9:1 ;-)

Ależ to byłaby rewolucja!!!:-)

Dźwięk pracy silnika DOHC Hondy powyżej Witolda- bezcenny!!!;-)

Może kiedyś gdzieś w Japonii wymyślą V-teca do kołowrotków:-)

Z przełożenia 6:1 przy 3 obrotach na sekunde odpalałoby się dzięki jakoś upchanym tam dodatkowym zębom, przełożenie 9:1 ;-)

Ależ to byłaby rewolucja!!!:-)

witek jest sexy pod zakręty ;) do zapier...nia tylko boost witek , chociaż stare dohc bez zmiennej fazy też się fajnie turbily , d16z5, b18b2 i a1 :) wdzięczne maszynki tylko bez kucia lubily korbe wypluc ;)

Fajnie nowy rok od przyjemności zacząć póki mam kilka dni luzu, nad Twoim czarnym posiedzę bo niestety takiego drutu cieniutkiego nie mam ale coś ogarnę ;)

Spoko- tak jak pisałem - do maja nie będę go używał i tak, więc czasu aż nadto ;)

Co do silników japońskich - miałem okazję zapoznać się takim z CBR 0,9. Oczy wciskał ;)

Co wy tu o jakiś wolnossących kosiarkach :)

Takim to i lalke na przejażdżkę zabierzesz i na rybki polecisz:D

http://m.youtube.com/watch?v=Mmh-ew1swD4

http://m.youtube.com/watch?v=JXMyZ929lpY

GTR-y miały wadliwe skrzynie-tuning z "poprawką" to okolice 100 koła,zabawa dla ciut bogatszej młodzieży :P .

Urywki dnia dzisiejszego...mocarze ze stajni daiwa za 100 zł i mistrall za chyba za tyle samo.Do tego mały czarny i większy grafitowy w stanie boskim ale po niezłym magiku co śrubki na pakuły wkręcał ;) Niestety Właściciel nie chcę odsprzedać iksteera.

I najbrudniejszy super x na świecie , oszczędzę kolacji i wkleje fotkę z końca zabiegu.

Edytowane przez Kombajnista_z_PGRu

Urywki dnia dzisiejszego...mocarze ze stajni daiwa za 100 zł i mistrall za chyba za tyle samo.Do tego mały czarny i większy grafitowy w stanie boskim ale po niezłym magiku co śrubki na pakuły wkręcał ;) Niestety Właściciel nie chcę odsprzedać iksteera.

I najbrudniejszy super x na świecie , oszczędzę kolacji i wkleje fotkę z końca zabiegu.

Najbrudniejszy to chyba ten:

post-48513-0-69816700-1420308827_thumb.jpg

post-48513-0-22474000-1420308863_thumb.jpg

post-48513-0-29639600-1420308892_thumb.jpg

Andrzej, skąd takie ,,unikatowe" zdjęcia posiadasz?

Faktycznie, tak upierd..olonego to w życiu nie widziałem!

Ktoś się ,,natrudził" żeby piasek dostał się i w elementy sprężyny kabłąka!

to chyba jedna z nieudanych jerkbaitowych transakcji, ale Andrzej wspominał że została uczciwie rozwiązana ;)

Potknąłem się kiedyś przy schodzeniu z główki i padając zaryłem kołowrotkiem w muliste dno. Po rozkręceniu okazało się, że drobinki piasku były kompletnie wszędzie. Tak więc takie rzeczy są możliwe.

Edytowane przez Pawgas

to chyba jedna z nieudanych jerkbaitowych transakcji, ale Andrzej wspominał że została uczciwie rozwiązana ;)

Młynek jednego z forumowiczów zakupiony na giełdzie. Miał być sam miód a był piasek z miodem.

Nie napiszę kogo młynek i od kogo bo faktycznie sprawa została załatwiona.

Miales okazje zagladac do nowych SW PG to powiedz mi czy na dzien dobry smarowac? Mam taki jeden swiezutki egzemplarz i sie zastanawiam czy nie podeslac do kolegi ;)

obowiązkowo, nie mówię że do mnie konkretnie ale miałem w 2014 około 10ciu sztuk pg/xg 09 i kilkanaście jedenastek, moim zdaniem żaden nie nadawał sie do uzytku bezpiecznego a 90% było suche jak pieprz, jeszcze worm jak Cię mogę w niektórych ale przekładnie suchutkie nawet bez filmu . zresztą wklejalem fotki a jak u mnie było sporo ludzi osobiście z tymi maszynami zawsze pokazywalem co w środku było i każdy był ciężkim szoku :)

Edytowane przez Kombajnista_z_PGRu
  • Like 2

też forumowe ale już nie takie masło maślane :) steez ząbkujący jak większość tych padak (skąd ta cena ? ) :) a exist hb niestety za długo śmigał na sucho i ząbek po ząbku widać że najmocniejsza przekładnia daiwy wcale taka mocna nie jest jak nie zadba się o nią od początku :) a dosmarować można bez rozkręcania wystarczy zdjąć prawy panel boczny  :)