Skocz do zawartości

Prośba o wyczyszczenie i przesmarowanie kołowrotka / multika

Rekomendowane odpowiedzi

Cieszy mnie to bardzo że "całkiem zdrowo wyszły"  ;)

oczywiście byłeś anty ale zobaczysz że red arc najlepiej kręci na sucho ze wszystkich :) śmieszne że w tym quantumie było smaru wystarczająco na 3 maszyny, ale to już kolejny quantum w którym jest to samo , zdecydowanie nie oszczędzają w fabryce i wszystko plywa w smarze złe to ale lepsze niż susza :) teraz śmiga jak powinien bo wcześniej za tępy był pod okoniowke

• Like 1

I jeszcze taki ulepek do użytku własnego chociaż miał iść w świat, młynek jest nowy i kręci bajecznie gdyż nawijał linkę do 3/4 szpuli :) wcześniejszy serwisant  nie dał rady i sprzęt leżał u Kolegi kilka lat po czym trafił do mnie, pierwsza myśl oś jest za długa ? i chyba tak by to wychodziło niestety nie miałem z czym porównać części a Kolega jako iż w stajni ma maszynki o stokroć lepsze odsprzedał mi tanio ten młynek i zaczęły się kombinacje :D skończyło się na rozwierceniu tulejki pod szpulą od cormorana chronosa  tak aby opadła niżej na osi opuszczając przy tym szpulki oraz zeszlifowaniu 2 mm gwintu na górze osi, seryjne szpule mi nie pasowały dlatego wsadziłem takie paskudne od spro już do kolejnego młynka z tym że te nie chciały się wpasować w rotor i po zmierzeniu są prawie 2mm szersze i na rancie i na dole niż te od daiwy oraz spro tej samej wielkości które miałem wcześniej, dlatego po chamsku przypiłowałem jeden róg ramienia rotora tam gdzie dół szpulki wadził o niego, w młynek wepchnąłem dwa łożyska dodatkowo , pod szpulkę i w knoba ale docelowo szukam jeszcze jakiejś podwójnej korbencji koloru czarnego, nudziło mi się jeszcze dzisiaj to pobawiłem się z mniejszymi podkładkami w szpulkach i delikatniejszą sprężyną nakrętki przez co hamulec stracił na mocy ale za to w środkowym zakresie regulacja jest bardzo precyzyjna, fajna zabawka za niedużą kasę :D cieszę się jak dzieciak.

Edytowane przez Kombajnista_z_PGRu
  • Like 5

Możesz zamieścić kilka fotek posmarowanego już młynka ale nie skręconego? Chciałbym zobaczyć jak wygląda prawidłowa ilość smaru na zębatkach i pozostałych elementach. Będę wdzięczny.

ale ja nie wiem jaka to prawidłowa ilość smaru , daje go tyle ile uważam za słuszne a czy jest prawidłowa nie mam pojęcia , chociaż kiedyś sobie w turka na rybach pół strzykawki wcisnalem i też chodził dobrze, ogólnie daje tyle żeby zakrylo wszystkie ząbki i coś tam co się rusza przy kablaku , przy posuwie , pstryczki nie pstryczki i te sprawy, nie żałuję w okładziny hamulca , żałuję za to pod szpulka, jak chcesz mogę wkleić Ci fotke ośki nasmarowanej kroplą oliwki bezbarwnej, urządza Cię to ?

Miałem wczoraj okazję pokręcić tym "składakiem" ;) . Byłem w szoku jak to zobaczyłem a pracuje rewelacyjnie. :rolleyes:

to w zasadzie widziałeś też jak Ci młynki rozbieralem i skladalem i ile smaru poszło :) powiedz czy było odpowiednio czy o 0,12 g za dużo czy o 0.37 g za mało ? Nie pamiętam też czy dałem 2 czy 3 krople oliwki na oś i nie wiem jak to policzyć, wiem ile waży oś ale nie wiem ile kropla oliwki :(

:)

Edytowane przez Kombajnista_z_PGRu

hahahahahaha ku....wa pekne zaraz :D :D :D :D :D :D

Nie rozumiem Grzesiu co Cię śmieszy, przecież na ryby chodzi się po to żeby wkrecac i wykrecac korbke z mlynka i chować go za kazdym razem w pokrowiec neoprenowy z dwiema kieszonkami i tak az gwint się wytrze w osi, zawsze można nową przekładnie kupić........

a już rozumiem śmieszy Cię że z flaneli, niestety nie stać mnie na neopren ale może znajdę poPGRowski pikowany granatowy waciak i z niego coś wykombinuje.

• Like 1

Nie rozumiem Grzesiu co Cię śmieszy, przecież na ryby chodzi się po to żeby wkrecac i wykrecac korbke z mlynka i chować go za kazdym razem w pokrowiec neoprenowy z dwiema kieszonkami i tak az gwint się wytrze w osi, zawsze można nową przekładnie kupić...

.....

a już rozumiem śmieszy Cię że z flaneli, niestety nie stać mnie na neopren ale może znajdę poPGRowski pikowany granatowy waciak i z niego coś wykombinuje.

hehe dobre :D

Fajny ten Taurusik - choruję na takiego. Szkoda że USD taki drogi.

ten przyszedł bo miał problem z kablakiem, Kolega go komuś pożyczył i ktoś musiał usiąść na kablak bo był tak naprezony ze nie zbijal i powiem szczerze że miałem problem z wygieciem go do stanu uzywalnosci, jest cholernie sprezysty praktycznie niezniszczalny i zastanawia mnie w jaki sposób zostal wygiety az tak mocno.

Tu w euro i cena chyba lepiej niż niezła:

http://www.fishingevolution.com/mostra_prodotto.php?prodotto=1978

Może i ja sobie kupię. Pod sumka pewnie wystarczy sparowany z Beastmasterem Silurus AX. Tylko jak go kupic? Cena inna a ja ani w ząb włoskiego...

A , juz widzę zagwozdkę. Tylko rozmiar 1000 w tej cenie. 3000-4000 pod sumka 180,00 - 190,00 EUR. A to juz 8 stówek + transport.

Edytowane przez godski

Tu w euro i cena chyba lepiej niż niezła:

http://www.fishingevolution.com/mostra_prodotto.php?prodotto=1978

beznadziejna cena Kolego ;) model ze szpulka 1000 tylko do podlodowki się nadaje niestety ;) niedawno z Usa za 550 zł można było nowe 3000/4000 ściągać , teraz w ogóle rzadko się pojawiają.