maicke82 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Po prostu wraz z kołowrotkiem dostałeś w gratisie tubkę smaru w srodku, bodajże cormorana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Po prostu wraz z kołowrotkiem dostałeś w gratisie tubkę smaru w srodku, bodajże cormorana zawiasy w drzwiach mi nigdzie nie skrzypia a na siodła w ciagnikach dajemy grafitowy także brak u mnie zastosowań dla takich marmolad mi to na starplexa wygląda ale nawet nie wnikam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) Chyba masz rację,bo na cormoranie koszta by strasznie urosły takiego serwisu,a starplexa to w wiadrach się kupuje to i nie żal pchać Uzytkownik będzie zaskoczony jak teraz po odbiorze kołowrotkiem zakręci, powie żeś cudotwórca Edytowane 17 Lutego 2015 przez maicke82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) Największa wada takich działań to wszelkie wycieki boczne do których się każde ziarenko piochu czepia a później trzeba skrobac jak rdze z kamaza.W okolicach korby, pod hamulcem i pod rotorem wiecznie zaklajstrowane jak bezpanska pasieka. Edytowane 17 Lutego 2015 przez Kombajnista_z_PGRu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Eeeeee... Starplex nie jest "taki przejrzysty", za to bardziej pastelowo pistacjowy...Wygląda mi to na "rowerowy" Shimano... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Eeeeee... Starplex nie jest "taki przejrzysty", za to bardziej pastelowo pistacjowy...Wygląda mi to na "rowerowy" Shimano...No tak grunt że shimano był napis na puszce dobrze że daiwa nie robi smaru do rowerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 troszkę stylu retro zagościło na stole, niby po jednym łożysku ale jakieś niemiarowe i dobrać z czego nie było, stąd jeden szumiał jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Toruńskie maszyny, exceler z pękniętym pinionem , a w caldii ktoś coś dokładał ale i ujął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol321 Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Jak chodzi ten sustain w porównaniu do rareniuma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Przecież ten sustain to jest rarenium w innej obudowie chodzi identycznie jak rarenium ci4 plus , ten stary rarek nie ma pinionu na 2 łożyskach jak nowe, ogólnie to z tych czterech na górze rarek stary najlepiej pracuje po smarowaniu oczywiście na sucho, pod obciążeniem to może wyglądać inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol321 Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Niby to samo ale niekiedy jest różnica stare rarki to dobre maszynki są do lekkiego łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Niby to samo ale niekiedy jest różnica stare rarki to dobre maszynki są do lekkiego łowienia.Te nowe są świetne, bynajmniej takie wrażenie robią i wydaje mi się że będą hitem 2015, jak również stradivarius ci4 plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Te nowe są świetne, bynajmniej takie wrażenie robią i wydaje mi się że będą hitem 2015, jak również stradivarius ci4 plus.Potwierdzam. Sam użytkuję stradica Ci4+FA(to to samo co obecna Sephia w JDM), a ostatnio oglądałem Rerenium FB. Ten ostatni robi duże wrażenie jeśli chodzi o pasowanie podzespołów i pracę całego młynka. Pewnikeim za jakiś czas zagości w mojej szafie. Należy zauważyć, że modele wielkości 4000 ważą poniżej 250g, co czyni je atrakcyjną ofertą do krótkich kijów.Pozdrawiam. Edytowane 20 Lutego 2015 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Jak na razie jedyne co w tych stradicach ci4+ jest złego to cena zakupu nowego .A słyszał już ktoś może coś na temat nowego Aernosa.? Edytowane 20 Lutego 2015 przez grzegorzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Te nowe są świetne, bynajmniej takie wrażenie robią... Ten ostatni robi duże wrażenie... A ja mam wrażenie, że te nowe zabawki, to się robi tylko "do robienia wrażenia"... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Jak na razie jedyne co w tych stradicach ci4+ jest złego to cena zakupu nowego .A słyszał już ktoś może coś na temat nowego Aernosa.?A tam. Za 6 stówek juz można kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Toruńskie maszyny, exceler z pękniętym pinionem , a w caldii ktoś coś dokładał ale i ujął Miałem tego excelera, jak go tylko rozkręciłem to się nogą przeżegnałem. Obudowa plastik(rozkręciłem raz i gniazda się wyrobiły a nie kręciłem jak wariat do oporu), pinion odlewany z tego samego materiału co koło główne i bardzo szybko się przekładnia pościerała i zaczęła ząbkować(mnóstwo opiłków po wymyciu w benzynce). Dałem 570zł!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Te wszystkie nowe shimaniaki typu ci4 plus , to młynki które konstrukcyjnie mają wszystko co potrzeba moim zdaniem w tej klasie nawet pomimo dość wygórowanej ceny są uczciwą pozycją i jestem bardziej niż pewien że sprawdzą się w boju i użytkownicy będą się nimi cieszyć przez wiele sezonów przy rozsądnym użytkowaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 "przy rozsądnym użytkowaniu" - i tego powinny się trzymać wszystkie głuptaki co tylko kombinują "jak by tu zjechać z wagą młynka, żeby się nie przerwać, a jednocześnie eksperymentują, metrowa guma + główka wielkości główki kapusty"... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 "przy rozsądnym użytkowaniu" - i tego powinny się trzymać wszystkie głuptaki co tylko kombinują "jak by tu zjechać z wagą młynka, żeby się nie przerwać, a jednocześnie eksperymentują, metrowa guma + główka wielkości główki kapusty"... A podobno w Polsce to tylko male przynetki - jest taki watek na ogolnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 A podobno w Polsce to tylko male przynetki - jest taki watek na ogolnym Taaaa... Oczywiście... Ale podobno...Szczególnie to widać w opisach "sprzedażowych" na giełdzie, wszyscy kupują Stelle do przewijania przez 10 lat żyłek w domu, a wędki tylko do wyjmowania i wkładania do pokrowca "na czas"... Tyle, że w wątkach poradnianych sie czyta: ile lat orki 40-50 gramów + guma wytrzyma młynek 2500..?, czy ten kijek do 15g nie ugina się aby za mocno pod aglią piątką zwijaną pod prąd..?, a ile zacięć "w beton" wytrzyma oporówka..? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 A podobno w Polsce to tylko male przynetki - jest taki watek na ogolnym Ja już tam nawet nie zaglądam. Poszło to w dziwnym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) Tytułem uzupełnienia dodam, że jeden i drugi (stradic i rarenium) można trochę podkręcić poprzez dodanie łożysk w 4 miejscach - przykład:http://www.ebay.com/itm/Shimano-Super-Tune-STRADIC-CI4-4000FA-/111572540808 http://www.ebay.com/itm/Shimano-spool-shaft-bearing-RARENIUM-CI4-4000XG-STRADIC-CI4-4000FA-/121537056147 Edytowane 21 Lutego 2015 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pluton Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Sprzęt Kadry Kierowniczej Jerkbaita ;> dwa luviasiki jeden bogato obładowany smarem przez fabrykę , drugi suchy jak pieprz.....przy okazji wymiana uszczelek magnetycznych na świeże i zebranie opiłków z magnesA zauberek standardowo, tip top. Drogi Kombajnisto i wszyscy, którzy mogą mi pomóc, mam dwa pytanka 1. Co to za środek na 4 zdjęciu używany do tworzenia uszczelek magnetycznych , gdzie jest dostępny, i jak go stosować ? Rozebrałem swojego Luviasa celem dosmarowania i chcąc zdemontować boczny panel wyjąłem (teraz już wiem, że nieudolnie) całą " górę" t.j. łożysko oporowe i tę tulejkę widoczną na zdj. nr 4 w 2 egzemplarzach. No i teraz cała tulejka jest wysmarowana fabrycznym środkiem magnetycznym , a to chyba nie za dobrze bo po zmontowaniu wysmaruję oporówkę. Więc trzeba chyba tulejkę umyć i wymienić uszczelkę magnetyczną. 2. Czy w Daiwie Luvias 3012 jest konieczne jakieś szczególne ułożenie przekładni, aby wszystko funkcjonowało tip top? Oczywiście po złożeniu zaczęło się turkotanie i wyczuwalny opór. Za cholerę nie wiem co jest tego przyczyną, bo wydaje mi się, że złożyłem go tak samo jak było przed moją ingerencją. ale pewnie tylko mi się tak wydaje . Z góry informuję, że w temacie kołowrotków jestem na razie laikiem, więc proszę o darowanie sobie niewybrednych komentarzy . To była moja pierwsza próba własnoręcznej konserwacji kołowrotka i jak było do przewidzenia zderzyłem się z rzeczywistością t.j. swoimi ograniczeniami w tej materii. Jednak nie chcę się poddać i zamierzam dokończyć to co zacząłem, bez konieczności wysyłania kołowrotka do PGR-ru ( choć istnieje duże prawdopodobieństwo, że tak się stanie). Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 PGR jest zamknięty od dłuższego czasu i tylko prawdziwi PGRowcy mają dostęp, co do mag seala jest to FERROFLUID dostępny w sklepach audiofilskich i na allegro , najprosciej jest wszystko złożyć i dać po jednej kropli z prawej i z lewej strony tulejki a środek sam się rozejdzie pod wpływem działania magnesu, we wszystkich mlynkach zaznaczam przekładnie plus wodzik ustawiam w skrajnej pozycji góra lub dół, czy działa ? Nie wiem ale to robie i nic nie stuka i nie puka, ciężko coś doradzić na odległość naprawdę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi