sol321 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Dosmaruj tak żeby od razu wywaliło nowy smar, który zaaplikujesz, bo posmarowanej przekładni wątpię, że się złapie... Kolego jak chcesz sobie wysmarować młyn to benzynka i jedziesz całego ze środka. Żeby smarowanie miało sens musisz odtłuścić miejsca gdzie ma sie trzymać nowy smar. Do rolki jak smar jest bardzo gęsty to możesz zrobić jakąś mieszankę z oliwką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Dajesz smar do rolki,oliwka jest za rzadka do takich celów,to jest najszybciej obracający się element w kołowrotku i musi być dobrze posmarowany,chyba,że chcesz co kilka wypraw rozkręcać i ponownie bawić się oliwką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Dzięki koledzy za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Dajesz smar do rolki,oliwka jest za rzadka do takich celów,to jest najszybciej obracający się element w kołowrotku i musi być dobrze posmarowany,chyba,że chcesz co kilka wypraw rozkręcać i ponownie bawić się oliwką.Koniec końców oliwienie łożyska rolki skończy się w pewnym momencie jej wypłukaniem podczas pracy i pracą na sucho co niechybnie prowadzić będzie do konieczności wizyty w sklepie z łożyskami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 po długiej nocy...i kilku niesmacznych ciekawostkach wewnątrz maszyn...wszystko ogarnięte wraca do właścicieli. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Witam. Mam szybkie pytanie. Właśnie rozkręciłem i poczyściłem swoją Arctice. Czy te części które zaznaczyłem strzałką tylko smarujemy smarem? Wszystko poczyszczone benzyną. Nie wiem też jak dużo go dać Chyba nie tak dużo jak na przykładowym foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Niezła masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Zaznaczone części smarem , oś oliwka , podparcie posuwu oliwka , rolka i hamulec smarem , nie zapomnij w środku pinionu (te zlote) wacikiem do uszu wyczyścić, dodatkowo ogarnij elementy ruchome (ramiona rotora, przelacznik obrotów wstecznych, knob) A odnośnie konkretnego modelu to nie żałuj smaru pod koło od posuwu szpuli i ten wozeczek co po nim lata. Edytowane 20 Marca 2015 przez Kombajnista_z_PGRu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Dzięki Kombajnista Tylko pytanie czy dobrze oznaczyłem części o których piszesz?1. Oś2. Koło od posuwu3. Wózeczek Podparcie posuwu za bardzo nie wiem które to. Proszę o wyrozumiałość jest to moje pierwsze smarowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Dobrze zaznaczyles, oś od podparcia posuwu to to na czym trójka jest narysowzna ten patyk z amelinium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Dzięki bardzo. Kurcze taka tubka abu garcia to chyba starczy na jeden kręciołek tylko. Następny będzie zauber cf 3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Dzięki bardzo. Kurcze taka tubka abu garcia to chyba starczy na jeden kręciołek tylko. Następny będzie zauber cf 3000tak ze 3-4 g smaru to max na młynek tej wielkości, oliwki 3 krople na oś, kropelka albo w zasadzie nawilzone palce na oś od podparcia posuwu, wcale dużo nie idzie smaru napewno nie tyle co w karpiowe bblc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Dzięki koledze Kombajnista Arctica poskładana i posmarowana. Lekko szumi ale z tego co pamiętam to od nowośći tak chodziła, chyba ma taki urok Teraz się biorę za Zaubera CF. Jeszcze raz dzięki Kombajnista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Kombajnista dobrze radzi, ze smarem nie przesadzaj bo może to przynieść odwrotny skutek. Przy serwisie warto sprawdzić łożyska, koszt niewielki a może nie będzie "szumieć". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Kombajnista dobrze radzi, ze smarem nie przesadzaj bo może to przynieść odwrotny skutek. Przy serwisie warto sprawdzić łożyska, koszt niewielki a może nie będzie "szumieć".A czy gołym okiem idzie sprawdzić stan łożysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 A czy gołym okiem idzie sprawdzić stan łożysk?nabijasz sobie je na patyk/dlugopis i kręcisz po dłoni wtedy słyszysz czy szumi albo stuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 nabijasz sobie je na patyk/dlugopis i kręcisz po dłoni wtedy słyszysz czy szumi albo stuka.Dzięki, a które z łożysk jest najczęściej narażone na wymiane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Dzięki, a które z łożysk jest najczęściej narażone na wymiane?W uchwycie korbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Ewentualnie oporowe, jak się ktoś strasznie zaprze żeby zatratować je w trupa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Jesli wedkuje sie (w szczegolnosci brudnej wodzie, choc nie koniecznie) obstawialbym mimo wszystko rolke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Mam pytanie. Rozebrałem trochę starszy kołowrotek i są tam łożyska otwarte. Czy je też czyścić? Czym je ewentualnie przesmarować oliwką czy smarem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Mam pytanie. Rozebrałem trochę starszy kołowrotek i są tam łożyska otwarte. Czy je też czyścić? Czym je ewentualnie przesmarować oliwką czy smarem?Wymoczyć w ekstrakcyjnej i wysuszyć. Smarem do łożysk. Niektórzy rozcieńczają smar oliwką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Ewentualnie zainwestuj w nowe łożyska, które notabene nie są aż tak drogie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 PROSZĘ ADMINISTRATORA O USUNIECIE MOJEGO KONTA NA JERKBAICIE. Pozdrawiam i dziękuję za stos ciekawych informacji przyswojonych na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi