Skocz do zawartości

Prośba o wyczyszczenie i przesmarowanie kołowrotka / multika

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki panowie. Zostaje jeszcze tylko kwestia tego hamulca, bo na prawde nie mam pojęcia co z nim nie tak. Nic nie rozkrecane, podkladek nie dawalem, szpula byl może zdjęta ze 4 razy od nowośc, a jedyne co było ciągle dotykane to pokrętło hamulca i jego ustawianie. Tak jak pisałem wyżej:szpula oddaje linke nie wydając przy tym żadnego dzwięku, a już jeśli to cihutko go słychać.Za kilka godzin podeśle fotki i może ktoś będzie umiał postawić diagnoze. :)

Edytowane przez Wil

Wil... Podrzuć do Bielska to i ja Ci przesmaruje (oczywiście za free :-) )  ;-)

A tak apropo co się dzieje z kołowrotkiem, że chcesz smarować ? Wg mnie jeżeli chodzi cicho, płynnie i bez zgrzytania to nie ma sensu smarować.

Edytowane przez beton007

No tak zapomniałem dopisać. Jakies dwa wyjazdy temu zacząl ciuchutko szumieć, a wczoraj przy zdejmowaniu kołowrotka z wędki zakręciłem nim kilka razy na sucho i się zacząl przycierać. Co jakiś obrót stawiał opór przy kreceniu. :(

Edytowane przez Wil

Wygląda to tak...

Ta gwiazdka nie wiem, ale zaczęła mi się ruszać tak, że mogę ją ustawić pod lekkim ukosem. Czy da się coś zrobić, żeby była tak samo jak wcześniej? Podkleić, może kupić nową? Nie ukrywajmy, ale na razie nie znam się na kołowrotkach i dlatego zwracam się o pomoc. :(

post-57188-0-04171400-1429993486_thumb.jpg

Blaszka faktycznie było lekko odgięta. Podgiąłem ją tak, ale dźwięk hamulca nie jest taki sam jak wcześniej. Kręcąc w jedną str jest ciszej, a kręcąc w drugą jest chyba ok.

post-57188-0-75243700-1429993479_thumb.jpg

Czy ewentualnie można by było dokupić te wszystkie duperelki?

post-57188-0-44497500-1429993496_thumb.jpg

Kołowrotek potrzebuje pomocy fizycznej, a ja psychicznej bo jeśli nie wyskoczę nad rzekę w następny weekend to dostane jakiegoś...............  :ph34r:

Edytowane przez Wil

No tak zapomniałem dopisać. Jakies dwa wyjazdy temu zacząl ciuchutko szymieć, a wczoraj przy zdejmowaniu kołowrotka z wędki zakręciłem nim kilka razy na sucho i się zacząl przycierać. Co jakiś obrót stawiał opór przy kreceniu. :(

Mówiłem kup Zaubera ,też by Ci "szymiało",ale 4 razy taniej :P :D :D

Edytowane przez bobesku
  • Like 1

Wygląda to tak...

Ta gwiazdka nie wiem, ale zaczęła mi się ruszać tak, że mogę ją ustawić pod lekkim ukosem. Czy da się coś zrobić, żeby była tak samo jak wcześniej? Podkleić, może kupić nową? Nie ukrywajmy, ale na razie nie znam się na kołowrotkach i dlatego zwracam się o pomoc. :(

attachicon.gif20150425_220453.jpg

Blaszka faktycznie było lekko odgięta. Podgiąłem ją tak, ale dźwięk hamulca nie jest taki sam jak wcześniej. Kręcąc w jedną str jest ciszej, a kręcąc w drugą jest chyba ok.

attachicon.gif20150425_220525.jpg

Czy ewentualnie można by było dokupić te wszystkie duperelki?

attachicon.gif20150425_222027.jpg

Kołowrotek potrzebuje pomocy fizycznej, a ja psychicznej bo jeśli nie wyskoczę nad rzekę w następny weekend to dostane jakiegoś...............  :ph34r:

Gibanie "gwiazdki" olać, we wszystkich kołowrotkach się ruszają po zdjęciu szpulki, jak dokręcisz szpulę, to jest przyciśnieta i się nie rusza, i siedzi poziomo...

Nic nie klej, ani raczej nie kupuj nowej... :rolleyes:

Na te zasrane blaszki trza po prostu uważać, zakładając szpulkę, warto delikatnie owąż pokręcać w lewo-w prawo aby blaszka lekko wskoczyła "w gwiazdkę", a nie pchać na siłę...

Możesz ją też dogiąć jeszcze troszkę w dół... :)  Acha, dokładanie miliona "regulacyjnych podkładek po szpulę" może powodować, że trajkotki nie słychać bo blaszka lata se już nad "gwiazdką"... :)

A co do przycierania i stawiania oporu, to raczej zadziałaj "rozbiórkowo-diagnostycznie" bo to może być "miły złego początek"...

Wil musisz wiedziec, ze czasem po wymianie smarow (zwlaszcza tych najnowszych kolowrotkow) potrafia szumiec bardziej niz przez zabiegiem. Skad wiesz, ze jest jej potrzebny serwis ? Ja bym wgl. nie wymienial w niej smaru (zakladam, ze jest fabryczny) to przeciez nowy kolowrotek. Ewentualnie jesli jest luz to go skasowac i dorzucic lozysko na podparcie korby i to tyle co mozna dobrego zrobic teraz w tym kolowrotku.

Szkoda ze sie skusiles na malezyjska wytloczke stylizowana na topowy model. Tak bardzo Ci odradzalem i proponowalem, abys zwrocil sie do mefiego i w to miejsce kupilbys ultegre/biomasterka w idealnym stanie w cenie 350-400 zl.

Jednak miales chyba ciutke za duzo forsy, idealow w glowie i fantazji B)

Edytowane przez blackabyss
  • Like 1

Japanattachicon.gif20150426_122017.jpg

Podobno te kołowrotki są suche w środku. Nie wiem jeszcze co może być przyczyną oporu co jakiś obrót korbki.

To oczywiste, że suche. Japońce się zmówili i wysyłają w świat bez smarowania. To, już jakiś czas trwa.

Ile by kosztowała taka operacja tego młynka? Chodzi mi o dorzucenie łożyska podpierającego korbę i usunięcie wszystkich luzów. Dokupienie tej blaszki pod szpulą. Do tego smarowanie. Można by było dorzucić łożysko pod szpulą, tylko nie wiem czy była by tak możliwość.

Kilka osob z forum by Ci to zrobilo za darmo, tak po kolezensku

Ale przeciez w tej Twojej sephi szpula ni ma gniazda na lozysko, poza tym lozysko musi byc na osi jakos osadzone, a oska z tej sephi nie jest po to zaadoptowana.

Na korbe po prawej trzeba koniecznie dolozyc 7x11x3 , mozna jeszcze bez problemu na walek slimakowy 3x6x2,5 z jednej strony, bo z drugiej wiaze sie z umiejetnym docieciem tuleji i dopasowaniem podkladki.

Mozna jeszcze do knoba dolozyc lozysko, ale to wiaze sie raczej wgl. z zakupem tuningowanego knoba - sa takie do kupienia

(najtansze widzialem za okolo 3000 jenow sa z kompletami wraz z podporka na prawa strone min takie jak tu http://page18.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/w112502581#enlargeimg).

Tak z ciekawosci ta Twoja sephia ma jednak luzy ?

Ale przecież fabrycznie w tej Sephii korba jest podparta łożyskami z obu stron....

Też zanabyłem niedawno ten model. Został on na dzień dobry posmarowany, dołożone jedno łożysko w knobie (jedno jest w standardzie) oraz na wormie. I tyle, co ma sens. Oczywiście pewnie jakby się uparł jeszcze by podokładał ale (przynamniej ja tak uważam) jest to kołowrotek do lekkiego łowienia i nie ma co przesadzać, bo czasem można sbie tak "poprawić" że bokiem wyjdzie ;)

• Like 1

Ja piszę o `10 bo taką też ma @Wil :D 

Przynajmniej tak sądzę po numerach na stopce, choć mogę się mylić. (Mam te same numery a kręciek na pewno wersja `10)

`10 w knobie ma jedno, na wormie nie. Dlatego jest dołożone jak napisałem wyżej.