Super Arek GT Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 20150425_220453.jpg Wil musisz wiedziec, ze czasem po wymianie smarow (zwlaszcza tych najnowszych kolowrotkow) potrafia szumiec bardziej niz przez zabiegiem. Skad wiesz, ze jest jej potrzebny serwis ? Ja bym wgl. nie wymienial w niej smaru (zakladam, ze jest fabryczny) to przeciez nowy kolowrotek. Kołowrotek może i nowy, ale wystarczy spojrzeć na pierwszą fotkę...Ośka jest już brunatna od olejo-smaru, nie wydaje mi się by taki kolor miała nowa.Wg mnie wręcz trzeba kołowrotek przeserwisować. Co do terkotki to spróbuj dodać lub zdjąć jedną podkładke.Podobnie miałem w swoich przednio-hamulcowych, jednak akurat cichy dźwięk terkotki bardziej pasuje od tego oryginalnego dzwonienia U mnie pomogło dołożenie dodatkowej podkładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Szukałem szukałem i nie mogłem znaleźć.. a prawdopodobnie to pytanie a i również odpowiedź pojawiły się gdzieś na forum. Potrzebny mi jest rozmiar łożyska w rolce w Daiwie Luvias 2500.. Niestety rolka stoi jak zaczarowana, łożysko niby wydaje się ok, chociaż lekkie szmery przy kręceniu nim można usłyszeć.. Namoczyłem je porządnie w oliwce hot sauce, potem dałem smaru a rolka stoi nadal.. Także myślę nad wymianą łożycha na nowe, a jak wtedy rolka będzie stać to będe się martwić PS: Rozmiar już mam, jest następujący : 3x6x2.5. Edytowane 7 Maja 2015 przez M4TYY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 A "taką malutką podkładeczkę" Pan w tej rolce masz..?Bo jeśli nie masz, to dokręcając śrubeczkę ściskasz "wszycho" i rolka bedzie stała jak zabetonowana... Podkładeczka: 3x 4,5x0,3 (oczywiście to 4,5 może być ciut mniej lub ciut więcej - co tam Pan znajdziesz) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Dzięki wielkie, za podpowiedź, bo prawdopodobnie tej podkładki właśnie nie ma, bo nic takiego nie zweryfikowałem jak rozkręcałem rolkę, chyba że coś innego mylę właśnie z podkładką. Tak czy siak nowe łożysko się przyda, a jak dalej rolka będzie stać to skombinuje taką podkładkę. Aż mówię zdjęcie zrobie, To chodzi o tą niebieską ,,podkładkę,, którą widać na zdjęciu czy o wgl inną ? Edytowane 8 Maja 2015 przez M4TYY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 (edytowane) Mu si być mała podkładka z nierdzewki która dystansuje łozysko od tej tulejki w którą wkrecasz śrubke,inaczej to jak na siłę dokręcisz to łozysko dociskasz do tej tulejki(element integralny kabłąka) i sie nie kręci, dawaj adres to Ci orginała puszczę Edytowane 8 Maja 2015 przez hasior 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 A jeszcze wyjmij se "tę niebieską", wszyściutko, i elementy, i w środku do błysku proszę wyczyścić, potem ładnie wszyściutko posmarować, wsadzić też podkładeczkę od Przemka, i nie marudzić więcej, że się nie kręci... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Yes Sir! Pewnie że tak zrobie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert77 Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 A czy potrzebne są takie podkładki przy wymianie tulejki w rolce na łożysko w niebieskiej daiwie TdR i Caldi X. A jeżeli tak to ile sztuk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymof Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Cześć Hubert , i jak poradziłeś sobie z korbą do stelli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hcv Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 Temat do usunięcia. Kołowrotek sprawny dzięki kol. blackabyss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert77 Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Cześć Bogdan. Próbowałem w weekend, ale niestety się nie udało. Ale sprawdziłem już nad wodą i kręci ok. Zastanawiałem się nawet czy nie było kiedyś wymieniane koło i może stąd ten dystans? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubas Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Witam. Szukam kogoś z Leszna Wlkp i okolic. Kto dobrze serwisuje kołowrotki(shimano). Odpowiedzi proszę na priv.50 km też nie będzie problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymof Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Hubert , ale wymiana koła nie powinno mieć wpływu na dystans , ale najważniejsze że wszystko jest dobrze pozdrawiam Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pluton Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) Witam Panowie. Właśnie zabrałem się za konserwację świeżo zakupionego na forum Morethana Branzino 3000 i po wykąpaniu kołowrotka w ekstrakcyjnej znalazłem dwie maleńkie podkładki, których nie zauważyłem w trakcie demontażu. Zgodnie z ze schematem są to prawdopodobnie części oznaczone nr 70. I tu moje pytanie: gdzie je zamontować i w jaki sposób ???? Tam, gdzie pokazuje schemat wcisnąć się ich nie da ( no chyba, że źle interpretuję rysunek) . Wcześniej we własnym zakresie konserwowałem swoje Certate 2500r Custom i Luviasa i takowych podkładek nie znalazłem. Pomożecie? http://www.plat.co.jp/parts/DAIWA/Morethan/Morethan-BRANZINO-3000-00055294.pdf Edytowane 13 Maja 2015 przez Pluton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Wg schematu nr 70 to powinna być tuleja lub oring nachodzący na trzpień mimośrodu. Podkładek nie powinno tam raczej być bo i po co. Nie spełniały by swojego zadania. Podeślij może jakieś fotki tych podkładek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Część nr 70 to jest gumowy oring a nie podkładka.Podkładki które Tobie zostały dawane są między korpus a boczny panel i w każdej daiwie mogą byc w innym miejscu,albo nie być wcale.A miejsc masz trzy tyle ile śrubek nr 76.Lepiej ,żeby wróciły na fabryczne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pluton Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Wg schematu nr 70 to powinna być tuleja lub oring nachodzący na trzpień mimośrodu. Podkładek nie powinno tam raczej być bo i po co. Nie spełniały by swojego zadania. Podeślij może jakieś fotki tych podkładek. Część nr 70 to jest gumowy oring a nie podkładka.Podkładki które Tobie zostały dawane są między korpus a boczny panel i w każdej daiwie mogą byc w innym miejscu,albo nie być wcale.A miejsc masz trzy tyle ile śrubek nr 76.Lepiej ,żeby wróciły na fabryczne miejsce. Zgadza się Panowie, po prostu źle odczytałem schemat. Podkładki trafiły na swoje miejsce .Dziękuję za odzew i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Zgadza się Panowie, po prostu źle odczytałem schemat. Podkładki trafiły na swoje miejsce .Dziękuję za odzew i pozdrawiam.Te maleństwa ( podkładki ) które nieraz są pomiędzy korpusem a panelem bocznym nie są uwidocznione na żadnym schemacie Daiwy.Sztuką teraz jest założenie ich we właściwych miejscach skoro się przegapiło gdzie właściwie były.Nieodpowiednie,w niewłaściwych miejscach zamontowanie zaowocuje wypaczeniem geometrii przekładni. PozdrawiamJózef Leśniak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pluton Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 (edytowane) Te maleństwa ( podkładki ) które nieraz są pomiędzy korpusem a panelem bocznym nie są uwidocznione na żadnym schemacie Daiwy.Sztuką teraz jest założenie ich we właściwych miejscach skoro się przegapiło gdzie właściwie były.Nieodpowiednie,w niewłaściwych miejscach zamontowanie zaowocuje wypaczeniem geometrii przekładni. PozdrawiamJózef Leśniak Czyli nie koniecznie 1 podkładka pod każdą śrubkę? Wczoraj kołowrotek skręcony na sucho pracował przyjemnie, jednak dziś pod obciążeniem nie było już tak kolorowo . Panie Józefie, czy jest taka możliwość, abym przesłał Panu Morethana celem doprowadzenia go do porządku? Edytowane 16 Maja 2015 przez Pluton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 (edytowane) Czyli nie koniecznie 1 podkładka pod każdą śrubkę? Wczoraj kołowrotek skręcony na sucho pracował przyjemnie, jednak dziś pod obciążeniem nie było już tak kolorowo . Panie Józefie, czy jest taka możliwość, abym przesłał Panu Morethana celem doprowadzenia go do porządku?Proszę dokończyć dzieła. Jak Pan pisał zostały dwie maleńkie podkładki,które mogą być umiejscowione na powierzchni korpusu pod panelem bocznym. Najczęściej pod przednią górną śrubką i tylną lub pod obiema przednimi,ale to rzadziej.Generalnie istnieją trzy możliwości kombinacji. Pod śrubka powinna znalezc się tylko jedna podkładka,nigdy dwie.Podkładki zastosowane pod panelem są opcjonalne dla danej serii kołowrotków,a ustalane jest to u producenta.Są stalowe o średnicy zewnętrznej 4,8 mm z otworem 2,5 mm i grubości najczęściej 0,10 mm.Ps.Mogą także pochodzić spod płytki mocującej łożysko oporowe tak jak w Daiwa Exist i innych modelach,ale to by było zaznaczone na schemacie. PozdrawiamJózef Leśniak Edytowane 17 Maja 2015 przez Józef Lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) Po zabraniu młynka nad wodę czułem, że jest suchy jakiś i do tego szum. Dziś mając czas rozebrałem go w celu sprawdzenia i w środku jest tak. Moje pytanie jest takie czy ten młynek miał dwa miesiące temu serwis ? Do tego łożysko szumi te pod rotorem. PS; przed zrobieniem zdjęcia usunąłem trochę czarnego smaru z koła głównego. Na 99% to łożysko szumi https://youtu.be/QKcMjGYGNCI?t=2m14s Edytowane 22 Maja 2015 przez Spinnigista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Smarowany był niedawno ale czy miał konkretny serwis to nie wiem. Jak łożysko szumi to kup nowe - Ezo to koszt 20-25 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) widac od razu ze byl w rekach fachowca ,czyz to nie slynny molykot,wes to chlopie wywal z tego kolowrotka ,wyczysc i posmaruj delikatnie saucem,tylko smaru daj tak 5x mniej,podejrzewam dostanie nowe zycieszumi napewno oporowka,az po dekiel bialyfantazjowal serwisant,nie zapomnij zatankowac ekstrakcyjnej(sporo bedzie potrzeba,co by dojsc do ladu) Edytowane 22 Maja 2015 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertouno Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Z tego co widać na zdjęciu ja bym powiedział że osoba która serwisowała ten kołowrotek dowaliła tylko tego białego smaru gdzie się tylko dało bez uprzedniego dokładnego umycia przed smarowaniem , a tak przy okazji to ten słynny molykot jest całkiem niezły tylko nie do wszystkich kołowrotków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 molykote to smar ktory posiada czasteczki grafitu,napewno jest dobry do wiekszych przekladni ale nie tych w kolowrotku,do hamulca napewno tez nie, jest za lepki,bo wlasnie smarow na bazie grafitu uzywa sie rowniez do tarcz hamulca w kolowrotkach np ace2 czy tez calls to tez smary grafitowe,do morskich rowniez nie sa lepsze wynalazki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi