Skocz do zawartości

Prośba o wyczyszczenie i przesmarowanie kołowrotka / multika

Rekomendowane odpowiedzi

molykote to smar ktory posiada czasteczki grafitu,napewno jest dobry do wiekszych przekladni ale nie tych w kolowrotku,do hamulca napewno tez nie, jest za lepki,bo wlasnie smarow na bazie grafitu uzywa sie rowniez do tarcz hamulca w kolowrotkach np ace2 czy tez calls to tez smary grafitowe,do morskich rowniez nie sa lepsze wynalazki

czy w takim razie stosowanie molykote do smarowania przekładni kołowrotka może mieć negatywne skutki

• 2 tygodnie później...

Panowie, którym z posiadanych przeze mnie smarów t.j. Penn, Ardent, Daiwa 104 i Quantum Hot Sauce, przesmarować przekładnię hyper digigear, aby osiągnąć  jak najbardziej satysfakcjonujący efekt. Znaczy się aby jak najciszej i maślanie było  :) .

Edytowane przez Pluton

Witam

Koledzy zwracam się do Was z prośbą o pomoc....ale po kolei....

Dwa lata temu kupiłem Shimano Super GTM RC, już po pierwszym łowieniu uznałem ,że coś z tym kołowrotkiem jest nie tak, chodził ciężko i podczas pracy szumiał. Sprzęt trafił do serwisu trzy razy w ciągu roku, za każdym razem z tego samego powodu. Oczywiście w ten jakże sprytny  sposób minął mi okres gwarancji. Ostatnio kołowrotek zaczął stawiać taki opór, że żeby pokręcić trzeba było się konkretnie zaprzeć. Zakupiłem więc smarowidło i postanowiłem podjąć się serwisu mojego Shimano, na którego zbierałem pieniądze przez pół roku z myślą, że posłuży mi długo. Kołowrotek rozkręciłem, wyczyściłem i przesmarowałem na nowo, jednak podczas składania go do kupy natrafiłem na problem. Nie bardzo wiem jak złożyć hamulec walki....w jakiej kolejności..... może gdzieś w internecie wisi filmik, który mi pomoże lub ktoś posłuży dobrą radą? Bardzo proszę o pomoc

Młynek to stara seria team dragon 935iZ . Kołowrotek używany. wymaga przesmarowania. gdyż ciężko chodzi. nie jest uszkodzony, hamulec i cała reszta działa , wymaga mycia i smarowania. stara konstrukcja z pierwszych wypustów, bez luzów.

Mam takie pytanie czy smar to załatwi czy mogą być łożyska zardzewiałe ?

Witam

Panowie utopiłem dziś na rybkach kołowrotek Spro Gold. Od razu usłyszałem zmianę w jego pracy. Mam do was dwa pytania.

Czy jeśli kołowrotek od Spro jest na gwarancji to mogę go otworzyć w celu wyczyszczenia?

Jeśli mogę samemu, po za serwisem go otworzyć to byłby ktoś chętny w celu pomocy jego wyczyszczenia i przesmarowania?

Nigdy nie otwierałem młynków, a bez pomocy osoby z doświadczeniem nie chce tego robić by niczego nie *** ;)

Choć było wczoraj późno to dodzwoniłem się do sklepu, w którym kupiłem młynek. Wyślę go do serwisu w celu czyszczenia i smarowania. Sprzedawca jednak zaznaczył by w opisie usterki nie pisać iż kołowrotek pływał w wodzie. Wyjaśnił także, że serwis może nie uznać gwarancji po jego otworzeniu. No ***, wynika z tego, że takie zdarzenia nie są przychylnie rozpatrywane, a samemu nie mogę doprowadzić go do należytego stanu...

Edytowane przez Rafus

• 2 tygodnie później...

Choć było wczoraj późno to dodzwoniłem się do sklepu, w którym kupiłem młynek. Wyślę go do serwisu w celu czyszczenia i smarowania. Sprzedawca jednak zaznaczył by w opisie usterki nie pisać iż kołowrotek pływał w wodzie. Wyjaśnił także, że serwis może nie uznać gwarancji po jego otworzeniu. No ***, wynika z tego, że takie zdarzenia nie są przychylnie rozpatrywane, a samemu nie mogę doprowadzić go do należytego stanu...

I co, jak rozpatrzono ową reklamację? :)

• 3 tygodnie później...

Cześć

Wcześniej nie mogłem napisać ponieważ moja reklamacja się przeciągnęła. Facet od którego kupiłem kołowrotek otrzymał informacje, że załoga jedzie do Szwecji wędkować. Jako iż nie chciał zostawiać u nich kołowrotka bez opieki to dostarczył go serwisantom dopiero po ich powrócie.

Kołowrotek został naprawiony po kąpieli jednak chłopaki się dopatrzyli tego, że pływał i taką też informację zamieścili w karcie gwarancyjnej. Młynek pracuje tak jak w dniu, w którym go kupiłem jednak mam dziwne przeczucie, że do tych SPRO dają trochę za mało smaru.

Różnica jest i to dość duża:

-podczas deszczu woda nie wnika do przekładni głównej,

-po utopieniu woda wypiera powietrze z komory(wchodzi z trudem i jeszcze ciężej wychodzi,a po odparowaniu zostawia osad).

Doświadczone oko dostrzeże tę różnicę...

Ja swojego Spro Red Arca 10400 utopiłem dwa razy, i nic przy nim nie robiłem i chodzi jak przed utopieniem.

Jak jest "przypakowany" oringami to woda nie ma jak sie do niego dobrać … od "bebechów". :)

Chyba że były to "krótkie topienia" a'la telefonu komórkowego. :D

A gdzie tam w red arcu oringi , ja właśnie wyleczyłem  się z red-ów po moczeniu,kolega ma swojego kilka lat ,jeszcze z początku produkcji i topiony był wiele razy i nigdy nie był rozbierany,co jakiś czas psiknie mu smaru przez dupkę .A chodzi skubany jak nowy.