Skocz do zawartości

Prośba o wyczyszczenie i przesmarowanie kołowrotka / multika

Rekomendowane odpowiedzi

tedeeska po Szwedzkich harcach całkiem bystro pedałuje, twin paUer troszkę był za gęsto pacnięty i był luzik do zniwelowania na korbie praktycznie zniknął do zera, a caldia "prawie certatka" nowa z fabryki także i na czynniki pierwsze rozbierać nie trza było !

• Like 1

A ja dzisiaj odebrałem swoje Spro Long Casta i Shimano Aero z serwisu i co prawda na rybach z nimi dzisiaj nie byłem ale i wyglądają i chodzą zdecydowanie lepiej. Bardzo mnie ucieszyło to co uslyszałem na Żelaznej od. p. Sławka :

" ten Shimano to pochodzi jeszcze tyle ile już pochodził"  B)

A już kiedyś wspominałem że chodzi ....... 26 lat  :) .

Mam jeszcze Susteina w tym samym wieku tylko muszę go przywlec z działki. 

Ten Penn to nie jest nie wiadomo co, ale jest to smar dość uniwersalny. Jest niezły. I tani w stosunku do pojemności. Ale w przypływie zimowej nostalgii mam nowy pomysł na smar. W styczniu zawita. Taniutki i powinien być super. Dostaniesz próbkę.   

Edytowane przez godski

Ten Penn to nie jest nie wiadomo co, ale jest to smar dość uniwersalny. Jest niezły. I tani w stosunku do pojemności. Ale w przypływie zimowej nostalgii mam nowy pomysł na smar. W styczniu zawita. Taniutki i powinien być super. Dostaniesz próbkę.

dzięki bardzo napewno stestuje :) mam na czym bo mi stadko byków urosło sporo ;)

Okrutnie potraktowane przez kogoś fuego. nawet nie wiedziałem że da się wygiąć trzpień od korbki :) do tego kilka innych ciekawych mankamentów, i zapasowe szpulki do byczków dostały po dodatkowym filcu i smarowańsko drag greasem ,tak na przyszły sezon profilaktycznie.

nawet nie wiedziałem że da się wygiąć trzpień od korbki :)

Da się spokojnie, korbkę też mozna zdaje się wygiąć ...... jak się stanie na kołowrotek wagą 100kg. Żebyś mógł się zachwycić ;) wygiętym (chyba) trzpieniem jak pojadę na działkę to Susteina przywiozę. 

W morethanie czuc przekladnie ? rzezi troszke ;)? zwlaszcza jak sie go przechyla na bok ?

Jesli tak, to w moim odczuciu nie da sie tego od tak naprawic, aby krecil jak nowy ;(

Jestem ciekaw jak sobie z tym poradzisz ;)

Ps. fajnie tu czasem zerknac i popatrzec

chodzi super, to młynek od Kolegi, dla Kolegi przez Kolegę ;) podkladkami trzeba kombinować na prawym łożysku z obu stron i wtedy da się zniwelować ten dźwięk przy kręceniu na boczku.Akurat te konstrukcje daiwek mają tyle podkładek że jest gdzie roszady robić całkiem skutecznie.

Ten akurat świetnie kreci jak na pracę którą wykonała, a przyleciał od Kolegi który łowi ryby nad wodą nie tylko w fotelu jak niektórzy ;)

Edytowane przez Qowax001

Ja osobiscie mam traume na sama mysl uzywania daiw  R4 zwlaszcza te ze stalowym pinionem. U mnie morus rzezil po niespelna dwoch sezonach, a byl uzywany na przemian z innymi i z racji, ze mi sie podobal raczej go oszczedzalem..

Zadne rozszady z podkladkami czy mega smarowanie nie pomagalo. Skutecznie mnie to wyleczylo z nowych daiw ;)

Tak ze wiesz... ciekaw jestem ile faktycznie ten kolega nim krecil, skoro pracuje nienagannie ;]

Edytowane przez blackabyss

Kilka ładnych lat nim kręcił, zresztą wizualnie jest styrany zdrowo ale akurat mechanicznie był dobrze konserwowany i użytkowany z głową prawdopodobnie, ja nie wnikam w szczegóły :) ale ten naprawdę super pracuje i szkoda że muszę go odesłać dalej :D

• Like 1

Ja osobiscie mam traume na sama mysl uzywania daiw  R4 zwlaszcza te ze stalowym pinionem. U mnie morus rzezil po niespelna dwoch sezonach, a byl uzywany na przemian z innymi i z racji, ze mi sie podobal raczej go oszczedzalem..

Zadne rozszady z podkladkami czy mega smarowanie nie pomagalo. Skutecznie mnie to wyleczylo z nowych daiw ;)

Tak ze wiesz... ciekaw jestem ile faktycznie ten kolega nim krecil, skoro pracuje nienagannie ;]

Bo wszystkie R4 tak, jak wszystkie Stelle (z wyłączeniem Milleny) są do  :lol:

Waldku ja chyba zaczynam powoli rozumiec ta smiala teze Bujo.

Tylko do tej ideologi dorzucilbym, iz nie sa du d.. ale do niej zmierzaja.

Oczywiscie dopuszczam do swojej wiadomosci i jednoczesnie zakladam, ze nasz internetowy celebryta (pamietam te okreslenie po tej aferze z portkami, bardzo mi sie spodobalo ;p) wyprzedza nas o lata swietle jesli chodzi o pojmowanie i rozumienie trendow i nowinek technicznych. Dlatego tez zastrzegram sobie prawo do zmiany idei i pogladow odnosnie topowego sprzetu w okresie swojej egzystencji.

A swoja droga zawsze z kocia mina spogladam na tych ktorzy, lowia na kolowrotki latami i "nic szegolnego w ich pracy sie nie zmienia" ( zwlaszcza mam na mysli concept daiw real four)  Natomaist ja i grono moich znajomych potrafimy objawic niedoskonalosci kazdego nawet topowego kreciola w sezon-dwa, bez  wiekszej taryfy ulgowej dla tych za 300 czy 3000zl.

Ale juz nie zasmiecam sympatycznemu koledze watku :ph34r:

Edytowane przez blackabyss
  • Like 1