Skocz do zawartości

Prośba o wyczyszczenie i przesmarowanie kołowrotka / multika

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za rozjaśnienie tematu (i uspokojenie).

A tak przeglądając rożne wątki myślałem, że elaboraty możesz pisać, ale o shimano ;) Do TD-X C jako alternatywę mam sephię 06', ale trudno mi stwierdzić, która lepsza.

Jeśli to nie problem miałbym jeszcze pytanie dot. XC na priv.

Zapytaj na forum. Jest wielu użytkowników ww kołowrotka i nie jednemu może się przydać.

Chodzi o możliwość dołożenia łożysk do TD-X C.

Czytałem (ale już nie pamiętam gdzie i nie mogę znaleźć), że można dorzucić 2 szt.

I stąd pytania:

- czy można, gdzie, jakie są ich wymiary i czy ten zbieg ma  w ogóle sens w kontekście ewentualnej poprawy walorów użytkowych.

Nie wiem czy to dobre miejsce na te pytania, ale skoro zostałem wywołany to pytam.

Jak już mowa o weekendowych porządkach. Ile Wam schodzi przy czyszczeniu kołowrotka? Żadnych reaktywacji trupów. Rozebranie, umycie, nasmarowanie i złożenie młynka.

Zależy, ale ja nie lubię dziadostwa i potrafi mi zejść do 5 godzin. Głównie przez to, że nie kąpie całego korpusu kolowrotka tylko czyszczę pomalutku. A kręcioły mają sporo zakamarków ;-)

Druga sprawa, że mnie to odstresowuje :-) No i nie mam tyle roboty co PGR :-P

Zależy, ale ja nie lubię dziadostwa i potrafi mi zejść do 5 godzin. Głównie przez to, że nie kąpie całego korpusu kolowrotka tylko czyszczę pomalutku. A kręcioły mają sporo zakamarków ;-)

Druga sprawa, że mnie to odstresowuje :-) No i nie mam tyle roboty co PGR :-P

Ze względu na to że robię to dla siebie smaruje i rozkręcam wszystko. Kabłąk, szpulkę, rotor i korpus.  Od godziny do 3.

Myślałem, że jakoś mi długo schodzi ale widzę, że wszystko w normie. Ostatnio takiego cudaka miałem i ze 4 godziny go meczylem. Tylko, że smaru nawalone na co najmniej 4-5 maszynek. Po umyciu na dodatek okazało się, że doszły nowe elementy których nie widziałem podczas rozbiórki i tak trochę się zeszło zanim znalazłem im miejsce. Najdłużej to chyba za stelka schodzi.

Myślałem, że jakoś mi długo schodzi ale widzę, że wszystko w normie. Ostatnio takiego cudaka miałem i ze 4 godziny go meczylem. Tylko, że smaru nawalone na co najmniej 4-5 maszynek. Po umyciu na dodatek okazało się, że doszły nowe elementy których nie widziałem podczas rozbiórki i tak trochę się zeszło zanim znalazłem im miejsce. Najdłużej to chyba za stelka schodzi.

Wszystko w normie.

Jak chcesz zrobić to dokładnie to niestety czas leci jak szalony.

Krótsze czasy mają zapewne "zawodowi rozbieracze" bo mają wprawę i obcykane wszystkie "knify" :D

• 3 tygodnie później...

co ładniejsze kąski z chwili wolnego czasu :) ciekawostka....saltiga stojąca w miejscu prawie ,że .. . . . . . . wypłukana uszczelka mag sealed + moc opiłków  w szczelinie pierścienia z magnesem , tulejka oporówki kantowała się i połową powierzchni stykała z magnesem dając niesamowity opór...

dla Daiwowców :) pinion od morethana tak samo masywny i w teście pukania (śrubokrętem erotomani, bez skojarzeń) tak samo twardy jak od starego morusa, akurat oba mam na miejscu.

post-55587-0-98800700-1459317592_thumb.jpg

Edytowane przez Profil_Nieaktywny

• 2 miesiące temu...

Panowie, z góry przepraszam za długą nieobecność , chwilowo sytuacja mi się unormowala i za równe 2 tygodnie będę w Polsce na dłuższy okres, więc możecie śmiało pisać privy i dzwonić a wiem że się uzbieralo chętnych przez miesiące :D fajnie jakbyście tutaj wpisywali się na listę aby później kolejność była zachowana.

pozdrawiam

• Like 1

Ok, dopisujcie się Panowie tutaj

1. @Fifek

2.@Karol Krause

3.@Arti24

4.@Jurkan

5.@Waldi

6.@Durzy

7.@Darek64

8.@Pointmam

9.@Pawgas

Dopisujcie też ilość mlynkow bo chętni są też poza jerkbaitem to ułoże sobie plan działania ;) tydzień przed zjazdem privy rozesle z adresem.

Waciki do uszu albo szczoteczka (jak od maszynek do strzyżenia) dobre do czyszczenia rotora i trudno dostępnych miejsc jak np w multikach od wewnątrz strzępy po plecionce, do pucowania jest dobre mydło marsylskie w sprayu ale i woda z płynem do mycia naczyń styknie ;)