Skocz do zawartości

Wymarzony zestaw??

Patrinho

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

Panie Romanie , jak Pan wie bardzo cenię ręczną pracę gdyż jest ona wyznacznikiem tego czy ktoś uprawia „rodbuilding” czy „montering” . Wszystkie wymienione czynności robię przy zwykłej rękojeści –ponadto selekcjonuje każdy plaster korka . Połączenie czasami 30 pierścieni korkowych , oraz toczenie ich to żmudna praca . Często też łączę materiały o różnej twardości czy wykańczam rękojeść ratanem. Wszystkie pierścionki są robione idealnie pod wymiar u tokarza . Nigdy nie szedłem na łatwiznę stosując gotowe moduły bo wtedy wędka nie ma duszy , ponadto są one kiepskiej jakości . Piankę również toczę pod wymiar.

Rękojeści na tubach robię czasami ale dobrze wiem ,że musi mieć ona sporą średnicę w stosunku do blanku aby wzmocnić jakiekolwiek odczucia . Wielokrotnie lepszy efekt otrzyma się poprzez odpowiedni dobór blanku do metody bez dodawania zbędnej wagi.

Szybkość montażu rękojeści na rurze polega na tym ,że pracujemy przy użyciu materiałów o jednej średnicy -takiej jaką ma rura . Ktoś koto kiedykolwiek zrobił wędkę wie ile to ułatwia. Projektanci dobrych blanków biorą pod uwagę setki różnych czynników jak to jaka przynęta będzie używana , czy blank nie zacznie się telepać pod woblerem , czy szczytówka po poderwaniu jiga ugnie się odpowiednio (tak aby usztywniająca się część blanku przekazał impuls dalej –przy dobrze zaprojektowanym blanku sandaczowe pstryknięcie czuje się aż w łokciu) a w końcu aby blank był dobrze zbalansowany i jak najlżejszy –jednak stosują tyle materiału aby wytrzymał też wędkowanie. Wszystko to powoduje że nowoczesne blanki są wręcz okropnie czułe . A rezonans czym on jest branie to zatrzymanie toru przynęty , ryby ani nie żują błystki czy woblera ani nie potrząsają nią w płetwach . Przykład człowiek który dostał wędkę i jest z niej zadowolony to nic nowego . Jak bym był złośliwy to przytoczył bym wypowiedzi paru klientów , niektórych nawet znanych jako świetnych wędkarzy –jakie były ich wrażenia co do rezonansu i jak czułe są wędki które zbudowałem im aktualnie na moich blankach. Jak napisałem prędzej bardzo prosto jest zrobić test porównawczy kilka modeli blanków jeden na rezonansie drugi bez najlepiej zrobiony w innej pracowni . Jak na razie każdy rodbuilder na świecie jest zgodny ,że czułość to jak najlżejszy blank zbudowany przy użyciu scrim –u z włókna węglowego ,

dobrze dobrany do metody i lekkie komponenty . Czym lżejszy zestaw tym mniej zmęczone mięśnie przedramienia i lepszy odczyt.

Pozdrawiam serdecznie

Z wyrazami szacunku dla Pana pracy bo robi Pan wiele niepowtarzalnych projektów.

Łukasz Masiak

Łukaszu, nie jestem rodbuilderem ale widziałem niejednokrotnie jak się montuje rękojeść z rezonansem i bez, Różnica jest, uwierz. A Ty chyba tego nie robisz, bo pamiętam naszą rozmowę z zeszłego roku. Strasznie sceptycznie pochodziłeś do teorii rezonansu. Powiedziałeś że takich rzeczy nie robisz, no chyba że coś się zmieniło????

Do moderatorów: W związku z dużą ilością wiadomości do mnie odnośnie usuniętego postu, pozwalam sobie zamieścić ją ponownie. Moja odpowiedz faktycznie nie ma nic wspólnego z tematem wątku (ale nie tylko moja) ma za to dużo z toczoną tu dyskusją. Jeśli ktoś stwierdzi że należy ją usunąć, to proszę również o usunięcie pozostałych wypowiedzi które mają się nijak do tematu, w przeciwnym razie stwierdzę (pewnie nie tylko ja )że jest to rodzaj cenzury. Jeśli tak będzie to proszę równocześnie z usunięciem mojego posta usunąć moje konto na Jerkbait.pl

Paweł Marczak

• 3 tygodnie później...

Daj znać jak tam się spisuje :D

No calkiem niezle, vysokosci jeszce brak na spulce ale to poprawimy. Nie do porownania z Sufix MatrixPro 0,18 ktora jest vizualnie nieco grubsza (WX8 #2 to 0,244mm.)Slizkosc i za razem dzwiek radikalnie drugie... :D Uzylem z nim FC przypon 0,3mm. 50cm.

W castingowe zawilosci wchodzic nie mysle..bo mysle, ze to za bardzo zaburzyloby mnie ogolnie... :D

Ale....ktos wszedl, biorac pod uwage wytyczne, czyli jerkowke do ciezkich przynet blank NZ 84 2M**?

Dwa ponizsze juz mam i sa one przeznaczone do zupelnie innych celow, ale wlasnie biorac pod uwage gwiazdki przy modelu rozpatrywanym, ktore oznaczaja, ze jest on calosciowo grafitowy i wage blanku, mysle, ze to jest propozycja w sam raz dla pasjonatow jerkingu ciezkimi przynetami...byle nie za bardzo...

Gumo