Skocz do zawartości
  • 0

A może by tak w październiku lub listopadzie byli chętni na łatwą troć??

SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt;

Pytanie

Właśnie wróciłem z troci. Było bardzo przyjemnie, fajny wyjazd ze znajomymi. Jedynym minusem tej wyprawy było spotkanie z dwoma panami wędkarzami. Wpadłem na nich w miejscu gdzie wszyscy zostawiają samochody, właśnie zwijali się z rzeki. Zaczeliśmy rozmawiać. Standardowe pytania: jak wyniki? czy ktoś coś miał? jak tam u góry? jak tam na dole? itd. Po paru minutach rozmowy jeden z wędkarzy stwierdził, że teraz to jest .... a nie łowienie, i że zdecydowanie lepiej jest w październiku lub listopadzie. Początkowo myślałem, że facet robi sobie jaja ale po chwili okazało się, że mówi całkiem poważnie :huh: . Powiedział mi, że to niby na szczupaczka się przyjeżdża jak by się kto pytał a chodzi się wiadomo za czym. Zagotowałem się, powiedziałęm co myslę o nich i ich podejściu do wędkarstwa. Obaj patrzyli się na mnie jak bym się urwał z choinki. Stwierdzili, że się czepiam, bo oni i tak wypuszczają złowione ryby, a poza tym jak oni są nad woda to nie ma kłusowników (ciekawe kim oni są łowiąc celowo trocie w okresie ochronnym). Mimo ponownych tłumaczeń czym jest dla ryby hol w okresie tarłą lub przedtarłowym i czym on się może skończyć dalej twierdzili, że się czepiam. Dodam, że delikwenci (wnioskując po tablicach rejestracyjnych) pochodzili z miasta o liczebności mieszkanców przekraczającej 0,5 miliona. Sądząc po sprzęcie, ubraniach i aucie byli to ludzie raczej zamożni.

Po tej krótkiej rozmowie, przez dłuższą chwilę dochodziłem do siebie. Do tej pory nie jestem w stanie zrozumieć jak można być tak ciężkim IDIOTĄ.

Wiem, że jeśli natknę się podczas jesiennego nimfowania za pomorskim lipieniem na takiego delikwenta, obfotografuje go ze wszystkich stron a nastęnie postaram się uprzykrzyć mu życie jak tylko będe potrafił.

PS. Oto kilka przykładów czym może skończyć się holowanie ryby (poddawanie jej stresowi) w okresie przed tarłowym.

Łososiowate:

-ryba spina mięśnie i zrzuca część ikry/mlecza podczas holu.

-ryba po wycholowaniu i wypuszczeniu zrzyca ikrę/mlecz i nie przystępuje do tarłą

-stres wpływa na zaburzenie gospodarki jonowej i w wyniku tego może nie dojść do uwodnienia oocytów (tzn. ryba nie przystępuje do tarła)

Okoniowate: np.sandacz

-stres powoduje zaburzenie gospodarki hormonalnej co prowadzi do resorpcji ikry (ryba nie przystępuje do tarłą)

Karpiowate:

-stres może spowodować resorpcje ikry = ryba nie wyciera sie.

Wędkarzy, którzy planują celowe poławianie zarówno troci w okresie ochronnym jak i kwietniowych boleni czy majowych sandaczy przestrzegam, że mimo iz wypuszczają złowione ryby czynia nieodwracalne szkody środowisku.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolego Mysha, dawno temu, kiedy miałem inne spojrzenie na świat i otaczającą mnie rzeczywistość rzeczywiście wszystko było jakieś lepsze i bardziej szlachetne. Z wiekiem ta zaćma zaczęła mi schodzić. Obecnie doskwiera mi, że wędkarzy robi się ordynarnie w wała. Nie mam juz siły ani chęci wchodzić na drażliwy temat pt. łososiowo-trociowa gospodarka troci w naszych rzekach.

Robię swoje na swoim podwórku i może nie za duży to kamyczek, ale na moją pomoc moga liczyć życzliwi wodzie, świadomi ludzie.

Dla mnie koniec tematu.

Mam parę lat więcej i nie będę Ci opisywał jak się trze ryby itp. Jakiś rok temu wspominany tutaj pare razy przez @Standerusa, Bigos napisał w krótkich żołnierskich słowach(za co dostał bana) co sądzi o wiem, widziałem, słyszałem jak rybę mordują. Radzę przeczytać.

• 0

Ja bardzo chętnie dorzuciłbym text o wpływie pani Dr Zakęś na stres u studentów oraz szybkość ich przemiany materii :D A tak naprawdę to ci ludzie naprawdę znają sie na rzeczy, a pani Krysia nie jest taka straszna, jak o niej wszyscy zawsze mówią :D

• 0

PS. Postaram się w wolnej chwili poszukać trochę publikacji naukowych, powybierać fragmenty i napisać jakiś obszerniejszy txt o wpływie stresu na ryby.

Poczytam z checia .

Bylo ostatnio o tym glosno ,kazdego roku odbywa sie tu szereg zawodow z cyklu C&R. Wysunieto wiec teze ze 10 % wyposzczonych drapieznikow ginie choc zawody nie odbywaja sie w pazdzierniku .

Co o tym sadzisz SaNdAcZ ><\\\\*> i czy jest to mozliwe .

• 0

PS. Postaram się w wolnej chwili poszukać trochę publikacji naukowych, powybierać fragmenty i napisać jakiś obszerniejszy txt o wpływie stresu na ryby.

Poczytam z checia .

Bylo ostatnio o tym glosno ,kazdego roku odbywa sie tu szereg zawodow z cyklu C&R. Wysunieto wiec teze ze 10 % wyposzczonych drapieznikow ginie choc zawody nie odbywaja sie w pazdzierniku .

Co o tym sadzisz SaNdAcZ ><\\\\*> i czy jest to mozliwe .

Bardzo fajne artykuły z konkretnymi faktami:

http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=vie w&id=2513&Itemid=50

http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=vie w&id=2514&Itemid=50

• 0

Ja bardzo chętnie dorzuciłbym text o wpływie pani Dr Zakęś na stres u studentów oraz szybkość ich przemiany materii :D A tak naprawdę to ci ludzie naprawdę znają sie na rzeczy, a pani Krysia nie jest taka straszna, jak o niej wszyscy zawsze mówią :D

Straszna nie jest, ale genetyka nie była tym co student lubił najbardziej :lol:

• 0

Krycha nie była taka zła, ale żeby odrazu do grona autorytetów, nie wspomnę już o Poczyczyńskim?

A gdzie Łuczyński, Mama, Master, Babcia? to przecież Oni są prawdziwymi autorytetami.

• 0

Kurczaki ,to sie nam tu Nasza Klasa z tematu zaczyna robic :mellow:

Z przeglądu wyników 118 badań C&R (załącznik 1) które obejmowały obserwację ponad 120 000 szt. ryb wykazano, że średnia śmiertelność związana z wędkowaniem C&R wynosiła 16,2%.

• 0

[quote title=Tarłoś napisał(a) dnia Wed, 24 September 2008 A gdzie Łuczyński, Mama, Master, Babcia? to przecież Oni są prawdziwymi autorytetami.

Zgadzam się z tobą w 100%. Faktycznie z niektórymi nazwiskami troszke się pośpieszyłem :lol: ale napewno są to ludzie z dużo większa wiedzą niż ja (pisząc Zakęś miałem na mysli jego a nie ją). Co do pocza to ja bedę się upierał, że to jest naprawde bardzo mądry gość, żeby mu się jeszcze tylko tak chciało jak mu się nie chce to był by to taki naukowy batman kadry uniwersyteckiej. pozdrawiam

• 0

Kurczaki ,to sie nam tu Nasza Klasa z tematu zaczyna robic :mellow:

Z przeglądu wyników 118 badań C&R (załącznik 1) które obejmowały obserwację ponad 120 000 szt. ryb wykazano, że średnia śmiertelność związana z wędkowaniem C&R wynosiła 16,2%.

Dlatego ważne jest świadome C&R.

ODpowiednie obchodzenie się z rybami bardzo zwiększa ich szanse na przeżycie.

W wyniku tym chyba uwzględnione były wszystkie metody i gatunki, a taki żywiec jest bardziej śmiertelny niż np muchówka.

• 0

Nie ukrywam ,bylem na kilku spotkaniach poswieconych metodzie C&R.

Rok w rok na Targach sa organizowane konferencje na powyzszy temat.

W klubie tez kazdy przechodzil przez szkolkie -jak obchodzic sie z ryba itp itd .

Do tej jednak pory raczej niedoposzczalem mysi ze ryba po wyposzczeniu moze pasc .A jednak moze ,przykre to ale prawdziwe .

Apropos polowu szlachetnych w Skandynawji ( w okolicach stolicy),maja tu na ich ponkcie bzika .Stolica uslana jest lowiskami specjalnymi sa to glownie male jeziorka .Kluby dbaja nalezycie o zasoby takich miejsc a ryba dosypywana jest regolarnie .

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/6f0f22bc75d0d122.h tml

• 0

Apropos polowu szlachetnych w Skandynawii ( w okolicach stolicy),maja tu na ich punkcie bzika .Stolica uslana jest lowiskami specjalnymi sa to glownie male jeziorka .Kluby dbaja nalezycie o zasoby takich miejsc a ryba dosypywana jest regularnie.

Temat jest mi znany z Laxo w Nas-Bruk.

Odnośnie wypuszczania ryb - Koledzy już zwracali uwagę, że należy być dobrze przygotowanym sprzętowo (mocniejsze zestawy), aby hol był krótki i mniej męczący dla ryb. Myślę, że 30 minutowy hol na finezyjny sprzęt, to tak jak zabranie ryby. Może być dla niej zabójczy. To tylko moja teoria. :D

• 0

[quote title=kryst napisał(a) dnia Thu, 25 September 2008 05:29

Temat jest mi znany z Laxo w Nas-Bruk.

Odnośnie wypuszczania ryb - Koledzy już zwracali uwagę, że należy być dobrze przygotowanym sprzętowo (mocniejsze zestawy), aby hol był krótki i mniej męczący dla ryb. Myślę, że 30 minutowy hol na finezyjny sprzęt, to tak jak zabranie ryby. Może być dla niej zabójczy. To tylko moja teoria. :D

Im dłużysz hol tym wiekszy wysiłek ryby im wiekszy wysiłek tym wiecej wydzielonego kwasu mlekowo im wiecej kwasu mlekowego tym gorzej dla ryby. Generalnie im szybciej wyciagniemy rybe i ja wypuscimy tym lepiej dla niej.

• 0

Ja często pozwalam rybie na wyhaczenie się. Jeśli nie zależy mi na zdjęciu z nią (najczęściej ze względu na niewielkie rozmiary:) po szybkim holu i dociągnięciu do burty otwieram kabłąk i przynęta sama wypada z pyska. Jeśli ryba jest zacięta w taki sposób, że nie jest w stanie sama się uwolnić robię to w wodzie bez wyciągania jej do łódki. To zapobiega uszkodzeniom mechanicznym podczas manipulacji w łodce, szczególnie przy większych sztukach oraz w jakimś stopniu (niewielkim) zwiększa szansę na przeżycie ryby po złowieniu.