HM80 Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 OK. To można usunąć powyzszy tekst, by nie zasmiecać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommygo2 Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 witam,jestem nowy mam pytanie powstał katolog optymalny zestaw jeżeli tak to gdzie go mogę znależć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 28 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 witaj w pierwszym poscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 9 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 moze ktos to naprawic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Masz przycisk ZGŁOś który prowadzi wprost do Moderatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 10 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 @remekmasz ten plik? ja mam, ale excela nie moge zamontowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Tam mam na starym forum. Zrobię to zaraz po urlopie - jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Najnowszy plik zestawów.Katalog zestawow.xls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jammaey Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Witam.Czy do tych zestawów nie ma możliwości dobrać również wędek dostępnych w Polsce?Albo/Lub jakieś tańsze alternatywy dla poczciwego kowalskiego? Chyba, że to tu nie ma kompromisów i żeby złożyć sensowny zestaw trzeba mieć conajmniej 1-1,5k Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Jammaey 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Wystarczy spytac na forum . Okresl budzet. Dobierzemy Ci odpowiedni zestaw do Twoich potrzeb. Co do tych zestawow , to jest wlasnie sprzet ludzi z forum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Czy do tych zestawów nie ma możliwości dobrać również wędek dostępnych w Polsce?Albo/Lub jakieś tańsze alternatywy dla poczciwego kowalskiego? nic nie stoi na przeszkodzie, aby poczciwy kowalski opuscil komfortowe przestworza virtualnego swiata i ruszyl do sklepu stacjonarnego, celem skompletowania sprzetu pod wlasne prferencje i portfel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Witam. Czy do tych zestawów nie ma możliwości dobrać również wędek dostępnych w Polsce?Albo/Lub jakieś tańsze alternatywy dla poczciwego kowalskiego? Chyba, że to tu nie ma kompromisów i żeby złożyć sensowny zestaw trzeba mieć conajmniej 1-1,5k Nie ma kompromisow. Bierz albo sie mecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xmaro Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Witam, Jakies propozycje co do wedek typu TRAVEL.Ja dlugo szukalem modelu o wyrzucie ok 150 i znalazlem tylko jeden model i to z tego co widze dostepny tylko w Szwecji Abu Svartzonker Signature Travel Spinn 3cz PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Jesli spinn to nie ten dział kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
77robson Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) Witam kolegów.Swoją przygodę z castingiem zaczynałęm od multika team dragon.Aktualnie do wędkowania używm tatulę i tatulę r. Obecnie składam zestaw do jerków typu slajder12 ,jack18.Wędkę już mam shimano yasei 70.Potrzebuję rady jaki multik.Myślałem nad shimano Calcutta 201d.Mój budrzet to 800 stówek. Liczyłem na porady bardziej doświadczonych kolegów,naszczęście bardzo pomocna okazała się tabelka , zestawienie kijów i multików w zależności od ciężaru przynęty.Wybrałem abu c4. Edytowane 1 Listopada 2015 przez 77robson 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Co myślicie o zestawie ABU Garcia Svartzonker Signature 210 cm CW 40-140g + Okuma Komodo 364 pod ciężkie gumy na łódkę? Trafia mi się okazja i intensywnie myślę. Trzymałem cały zestaw juz w ręku i leży idealnie. Dolnik idelanie spaswany do przedramienia, tak jak lubię. Łowiliście juz na casta Abu z tej serii? Podoba mi sie komodo, bo z tego co się zoirentowałem to cały metalowy, bez finezji ale super dostosowany pod duze kabany. Kilka sezonow powinien oblatać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Istnieje temat o tym kiju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Spoko zestaw, przy czym ten kij jest cholernie sztywny - średnio ładuje przynęty poniżej 80-90 gr i prawie się nie ugina pod szczupakiem 1-2 kg. Multik jest ok, ma terkotkę, mocny hamulec i mieści bardzo dużo grubej linki. Można nim też łowić w słonej wodzie. Pociągnie nawet największe klocki. Moim zdaniem fajna opcja, przy czym to jest zestaw do prawdziwego big game - i ze względu na wielkość przynęt i ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Spoko zestaw, przy czym ten kij jest cholernie sztywny - średnio ładuje przynęty poniżej 80-90 gr i prawie się nie ugina pod szczupakiem 1-2 kg. Multik jest ok, ma terkotkę, mocny hamulec i mieści bardzo dużo grubej linki. Można nim też łowić w słonej wodzie. Pociągnie nawet największe klocki. Moim zdaniem fajna opcja, przy czym to jest zestaw do prawdziwego big game - i ze względu na wielkość przynęt i ryb.Łowiłem SG custom predator do 170g i to dopiero była pała. Dopiero pod ryba 5 kg lekko sie wyginał. Sprzęt kompletuję pod bigbaity (25-40 cm) na metrówki. Łowię w FIN i w sezonie metrowe mamuski mam na wyciągnięcie ręki. Oferowny zestaw jest do ogarnięcia za 300e. Moim zdaniem okazja patrząc na lokalne cenny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Ten Svartzonker też się wpół nie zegnie przy 5 kg rybie Zależy co kto lubi, nie mówię że to zły kij, bo pół skandynawii na niego łowi. Przy czym to jest styl przypominający łowienie muskych w USA - 10 kg ryba wytargana praktycznie na siłę w 2 min od brania. Miałem w zeszłym roku zbyt sztywny kij na szczupaka i po kilku spadach zmieniłem na oczko lżejszy, który super mi trzyma ryby. Imho takie sztywne pałki super sprawdzają się przy sandaczach z głębokiej wody, ale do szczupaka wolę głębsze ugięcie. Cena wychodzi około 200 zł taniej niż nowy zestaw, także szału nie ma jeżeli to używka. Osobiście odpuściłem ten kij, dalej szukam czegoś o trochę większej amortyzacji i podobnej mocy, tak żeby dało radę rzucić 150-200 gr. A odnośnie Komodo to niedawno wszedł nowy model SS, który ma całe bebechy z nierdzewki i trochę wzmocnioną konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Ten Svartzonker też się wpół nie zegnie przy 5 kg rybie Zależy co kto lubi, nie mówię że to zły kij, bo pół skandynawii na niego łowi. Przy czym to jest styl przypominający łowienie muskych w USA - 10 kg ryba wytargana praktycznie na siłę w 2 min od brania. Miałem w zeszłym roku zbyt sztywny kij na szczupaka i po kilku spadach zmieniłem na oczko lżejszy, który super mi trzyma ryby. Imho takie sztywne pałki super sprawdzają się przy sandaczach z głębokiej wody, ale do szczupaka wolę głębsze ugięcie. Cena wychodzi około 200 zł taniej niż nowy zestaw, także szału nie ma jeżeli to używka. Osobiście odpuściłem ten kij, dalej szukam czegoś o trochę większej amortyzacji i podobnej mocy, tak żeby dało radę rzucić 150-200 gr. A odnośnie Komodo to niedawno wszedł nowy model SS, który ma całe bebechy z nierdzewki i trochę wzmocnioną konstrukcję. 300 e to za nowy zestaw, kupując PL zawsze jest ryzyko z dodatkowymi kosztami zwiazanymi z przeslaniem do serwisu, więc odpuszczam sobie zakupy zagraniczne. Z kijami abu racja pół skandynawii łowi na te kije. Nowego komodo jeszcze nie widzialem w zaprzyjaźnionych sklpeach. Dzięki za opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Mam Svartzonkera Black Series "MacTail n'Glides" 40-150 gram i nie narzekam na spady ryb .Co prawda na razie kilka wypraw zaliczył ale już kilka szczupaków wyjął .Przy długości 7'2'' nie zgubił jak na razie nawet 50-taka ,a przy rybie około 80cm już fajnie pracował .Ale woda już chłodniejsza i szczupaki waleczniejsze .Sparowany z okrąglakiem Abu 5601 i bez problemu rzucam,jak ryby nie chcą większych przynęt Cannibalem 13cm na 15-to gramowej główce ,przy plecionce 40lb .Ale faktycznie kije przeznaczone raczej do jerków i ewentualnie dużych gum ,np. Pig Shad junior (masa samej gumy 70 gram) śmiga aż miło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) Kije pod gruby temat moim zdaniem musza być sztywne. Testując SG custom predator do 170g w tym samym czasie miałem okazję porzucać jednoskładową Effzett-ką Optimus 70-110g DAM-a dedykowaną pod jerki z krótkim dolnikiem. Z jerkami było super i ugęcię pod 75 cm rybą takie o jakim myśli RAVEN ale miotanie dużymi różnokształtnymi gumami bez środka ciężkości już bez rewelacji. I na odwrót pod gumy SG z długim dolnikiem był super ale jerkowanie tylko z kołowrotka. Co do kwestii szybkiego "siłowego" ściagnia ryb na twardym kiju, faktycznie mało to widowiskowe ale dla ryby znacznie lepsze. Szybki hol, siatka, fotka, chwila na przepłukanie skrzeli i dotlenienie i uwalaniamy. Zabawa i parabola to jest jak na okoniówce do cw 12g zatniemy 80cm szczupaka Edytowane 25 Października 2016 przez MarCinFin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 W kwestii szybkiego holu należy mieć na uwadzę głębokość, szczególnie późną jesienią kiedy zwykle łowi się głębiej. Szybki hol z dużych głębokości nie jest wskazany, trochę tak jakby człowieka przenieść w kilka sekund na szczyt mount everest'u, efekty mogłyby być nieciekawe. Ryby z zamkniętym pęchrzem pławnym zwykle po takich holach mają poważne problemy (okoń, sandacz). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 @golsyl1980 a jak wygląda ten kijek w górnym zakresie cw? rzucisz gumą 120-150 gr? np real eel 40 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi