Skocz do zawartości

OPTYMALNY ZESTAW - katalog

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Co to budżetowo tak konkretnie znaczy ? Dla jednego budzetowo to powiedzmy maks 200 zł., a dla kogoś innego 600 ...

Tak 300-400. Fakt, mogłem się jaśniej wypowiedzieć :)

Z drugiej strony - to najchętniej zobaczyłbym rekomendacje z różnych części spektrum kijów budżetowych, bo czasem warto dopłacić, a czasem warto jednak kupić tańszy sprzęt i nie kombinować, bo ryby i tak nie złowię.

Edytowane przez Andżej
  • Like 1

• 9 miesięcy temu...

Zadam tu pytanie, może ktoś podpowie. 

Zakochałem się chwilę temu w chatterbaitach ale "średnio" ciąga się je na normalnych kołowrotkach spinningowych.

Padł pomysł skonstruowania zestawu pod te konkretnie przynęty i o ile z wędką nie było problemu to mam mały dylemat z rozmiarem kołowrotka jaki mam do niej kupić. 

Wędka to LBTC72HM, kompozyt St Croix do 35 gram ale trzeba do niej dołożyć jakiegoś niskoprofilowca.

Z racji, że jestem castingową lebiegą, przez wielkie L, chcę kupić coś od Shimano z systemem DC. Napiszcie mi tylko czy rozmiar 70 wystarczy czy lepiej celować w curado 150.

A może zdradzić Shimano i Tatulę 100 Sv kupić ? 

W tym 70 jest mała dość pojemność szpuli i boję się, może niesłusznie, że przez te chatterbaitowe czy crancbaitowe drgania zajeżdżę go w miesiąc 

Ja nie jestem w najmniejszym stopniu uprawniony, żeby doradzić Ci w kwestii kołowrotka ale jeśli jesteś, podobnie jak ja, castingowym lebiegą to nie wiem czy tak sztywny kij jest dobrym wyborem na początek? 

Edytowane przez guciolucky
  • Like 1

Ja nie jestem w najmniejszym stopniu uprawniony, żeby doradzić Ci w kwestii kołowrotka ale jeśli jesteś, podobnie jak ja, castingowym lebiegą to nie wiem czy tak sztywny kij jest dobrym wyborem na początek? 

Dzisiaj na rybach właśnie o tym myślałem, w trakcie jak rzucałem sztywnym kijem i trzy przynęty odstrzeliłem ....

Wybór padł po sugestii znajomego, który na ten kij łowi i twierdzi, że do chatterbaitów jest super bo ponoć właśnie jest dość spolegliwy. Ale on ma "nieco" większe pojęcie o castingu ode mnie. 

Nie macałem tej wędki, zamówiłem po korespondencji z nim. Ma przyjść dopiero we wrześniu. 

Ja jestem w trakcie szlifowania technik rzutowych, na sezon odstawiłem mój zestaw bo nie jestem jeszcze "gotowy", żeby sprawnie łowić nim ryby ale zdążyłem "wyczuć" temat i dlatego moja uwaga, co do wybranego przez Ciebie, wędziska. Dużo przyjemniej, łatwiej i bez zbędnego stresu jest zaczynać od wędki, która łatwo się ładuje, w skrócie mógłbym napisać, pochłonie nasze błędy :) 

• Like 3

Ja jestem w trakcie szlifowania technik rzutowych, na sezon odstawiłem mój zestaw bo nie jestem jeszcze "gotowy", żeby sprawnie łowić nim ryby ale zdążyłem "wyczuć" temat i dlatego moja uwaga, co do wybranego przez Ciebie, wędziska. Dużo przyjemniej, łatwiej i bez zbędnego stresu jest zaczynać od wędki, która łatwo się ładuje, w skrócie mógłbym napisać, pochłonie nasze błędy :)

A błędów przy rzutach popełniam dużo :) Wczoraj zauważyłem, że za bardzo "strzelam" tymi przynętami i brakuje płynności w tych moich koślawych i nerwowych ruchach.

Trzeba się będzie uczyć na tańszych przynętach, bo chaterrbaity wyrzucać do wody trochę słabo 

• 7 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Panowie, podrzućcie proszę pomysł na kijek 178-185cm, dwuskład lub 1+1, do współpracy z twitchbaitami typu MB Vision Oneten, i podobne z zakresu 10-25g. Budżet do tysiaka plus minus. Fajnie, żeby dobrze się ładował, i jednocześnie nie wymiękał szczytem jak trzeba będzie szarpnąć lekko jakiegoś twitcha.