Skocz do zawartości

OPTYMALNY ZESTAW - katalog

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 lata później...

Nie chce tworzyć nowego tematu wiec postanowiłem napisać tutaj :)

W końcu dojrzewam do 3 zestawu i chciałbym coś na sandacza? Jaki zakres wagowy byłby najlepszy? Myślałem ze coś między 10-40g . Czy shimano Curacao dc będzie Ok czy lepiej zastanowić się nad czymś innym?

• 6 miesięcy temu...

Witam

Ma ktoś porównanie tych trzech kijów, (albo chociaz dwóch) głównie chodzi mi o sztywność i ugięcie pod rybą,

-SG Custom Jerk 203cm 125g   

-W3 Jerkbait 195 cm XXH 40-130g

-SG Skinny Water Big lure&Jerk 130g

Widziałem ugięcie Customa (dzięki @MarCinFin) Wydaje się być bardzo sztywny i mocny(chyba za mocny dla mnie)    kij ma expresowo poprowadzić jerka ok 100g, ale żeby zapracował w trakcie holu takiej powiedzmy 70-tki.

Mam dwa westiny Powercast, i pracują pięknie pod rybą, ale powyższy to chyba inna bajka(wer. Jerk), który lepiej się nada waszym zdaniem.

Michał

Edytowane przez drChlubicz

Witam

Ma ktoś porównanie tych trzech kijów, (albo chociaz dwóch) głównie chodzi mi o sztywność i ugięcie pod rybą,

-SG Custom Jerk 203cm 125g   

-W3 Jerkbait 195 cm XXH 40-130g

-SG Skinny Water Big lure&Jerk 130g

Widziałem ugięcie Customa (dzięki @MarCinFin) Wydaje się być bardzo sztywny i mocny(chyba za mocny dla mnie)    kij ma expresowo poprowadzić jerka ok 100g, ale żeby zapracował w trakcie holu takiej powiedzmy 70-tki.

Mam dwa westiny Powercast, i pracują pięknie pod rybą, ale powyższy to chyba inna bajka(wer. Jerk), który lepiej się nada waszym zdaniem.

Michał

Cudów nie ma, jak ma w ekspresie poprowadzić 100 gramów to musi być kawał szczotki, inaczej szczyt nie nadąży. 

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Uzywal ktoś Shimano aernos cast do 56g

Lub Westin w3 twitching 10-50 szukam uniwersalna głównie twitching szczupaków sandaczowy . Czasem ciężkie łowienie sandaczy z opadu.

Na pewno moje oczekiwania by spełnił black savage 15-50 ale ciężko go dostać .

Udało się przetestować kij Westina?

Tak ale na szczupakach .max Westin swim 12 oraz 4d perch 63g . Szczupaki głównie w przedziale 60-85cm myślę że do mniejszych jerkow i twitchow spoko . Ze swimbaitami też daje radę ale mógłby być dłuższy .z opadu nie testowałem ale myślę że na takiej Wiśle gdzie rzucam główkami 15-25g też da radę .

Na twitchingowe sandacze mam kawałek i podobno nie biorą .

Czy ten westin twitching 15-50gr będzie optymalny pod gumy 14-16 cm np shadteez 16 (czyli łącznie 54 gr) oraz slidery 20 46gr? Czy nie za blisko górnego c.w.? Jako uzupełnienie zestawu myślałem o tatula hd 200 (chyba, że wystarczy 100)?

Do 50 gramów tatula 100 zdecydowanie wystarczy.

Moim zdaniem da sobie radę ja rzucam najciężej swim 12 53g 4d perch 63g .

Oraz spinnerbaitem da Bush 55 g suchy mokry pewnie że 65 .

Lecz trzeba rzucać z czuciem .

Tatula nigdy nie lowilem .

U mnie jest sparowany z curado dc .

Edytowane przez jacob1993

• 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...
  • 4 tygodnie później...

Mam do was pytanko,chodzi mi o zestaw castingowy,kij i multik,dobrałby ktoś coś ? Chodzi głownie o jerki 10-12 cm salmo slider. Chodzi mi o zestaw dla początkującego w miare przystępnej cenie. Propozycje najlepiej Pw, dziękuje.

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...

Panowie, ostatnie wizyty na Odrze pokazały mi, że 30g to jest nic i do dna nie dotrę bez 20-25g główek przy 15g gumie.
A że chciałbym spróbować czegoś nowego, to mam pytanie - czy znacie jakiegoś budżetowego, dłuższego (tak minimum 230cm) casta, który obsłuży te 50g w miarę komfortowo, którym porzucam za szczupakiem i sandaczem. Standardowo będę tym łowił 12cm gumą na 7-30g obciążenia, ale maksymalnie chciałbym 20-25g gumę (czyli ze 14-15cm) + 25g główkę. Ale zależy mi, by kijek startował od tych 9-10g, bo jednak fajnie móc rzucić trochę mniejszym wobkiem czy lżejszą blachą czwórką. Łowię głównie gumami, trochę na blachy i na woblery raczej niewiele.