Skocz do zawartości
  • 0

silnik 4-6KM do łodzi 4m

okonilowca

Pytanie

Witajcie,

od jakiegoś czasu intensywnie nastawiłem się na szukanie silniczka do mojej łajby o wymiarach 4x1,5m która jest wykonana ze sklejki, płaskodenna, masa to jakieś 120kg. Budżet jakim dysponuję jest okrojony... 3000zł. Z tego co przeglądam oferty w internecie to całkiem niezły wydaje się Suzki DF5 którego można mieć za jakieś 2500zł, oczywiście z drugiej ręki. Co myślicie o tym silniczku? Dodam, że nie obchodzi mnie bicie prędkości tylko sprawne poruszanie się po łowisku.

I czy jest jakaś odczuwalna różnica między 5KM i 6KM? Czy warto dopłacać do 6KM?

Edytowane przez okonilowca

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeśli kupujesz używany silnik to szukaj silnika 2 cylindrowego zaleta to równiejsza praca.

Dokładnie. Z uporem maniaka polecam poraz kolejny silnik o mocy 8-10 km. Nie chodzi mi wcale o bicie prędkości bo przecież nie musisz go "pałować" zawsze a maksa, a o względy bezpieczeństwa przede wszystkim bo w razie potrzeby szybko zwiejesz z łowiska jak zła pogoda dopadnie. Poza tym kultura pacy silnika dwucylindrowego jest wyższa

• 0

dwucylindrowy 4sów to waga ok 37kg

poszukaj tak jak ci radze Mercury/Mariner/tochatsu 4-6km 4 sów.wszystkie made in Japan.

czesci sa zamienne czyli od marinera wchodzi do tohatsu i na odwrot.

waga 24kg prz krotkiej kolumnie.

ponadto ciekawe sa silniczki Mariner/Mercury/Tohatsu/Evinrude 3.5 km.to tez jedna i ta sama konstrokcja tylko inne nalepki

waga silniczka to 17 kg.super w transporcie

• 0

Co do 8-10KM to odpada bo pawęż może nie dać rady, po za tym w tej kasie którą mam silnik o tej mocy byłby raczej zabytkowy i dosyć ciężki:)

Rozglądam się też za Tohatsu/Mercury i wypadają mniej więcej w takich samych cenach jak Suzuki, jednak więcej jest 2suwów.

• 0

Co do 8-10KM to odpada bo pawęż może nie dać rady, po za tym w tej kasie którą mam silnik o tej mocy byłby raczej zabytkowy i dosyć ciężki:)

Rozglądam się też za Tohatsu/Mercury i wypadają mniej więcej w takich samych cenach jak Suzuki, jednak więcej jest 2suwów.

Polecam jak wyżej mercury/tohatsu 4 takt. miałem 2 takie silniki i polecam. co do mocy to do puki nie wyjdziesz do ślizgu to nie ma żadnej różnicy między 4/5/6 km.

W cenie o jakiej piszesz 3000 znajdziesz perełkę tylko trzeba poszukać

• 0

A ja napiszę, z goła co innego ... kup to, co Ci się trafi fajnego ..., czy to honda, yamaha, merkury czy suźuki ;) . Wszystko to wodne barachło i żadnej znacząco wielkiej różnicy nie ma. Pomiędzy 4ką a 6ką różnicy w mocy nie uświadczysz. Pływałem na 2-chinczykach { nadal pływam }, 2-japońcach i gdybym dziś miał kupić silnik 8,10,15,20 KM była by to honda lub yamaha. Suzuki nie znam, choć jestem przekonany nie odstaje od reszty "elyty". Nie kupuj kolego dwusówa ani żadnego starocia, ominą Cię wszelkie "kłopocia"

Za sprawdzone, jak w życiu, motoryzacji, mieszkaniówce lepiej dopłacić i mieć pewność ... , ale sprawdzone na 101%. Rzadko się zdarza ale jednak ;)

ps. a ja przez zimę zgłupiałem, no nie całkiem ... mój najmniejszy silnik to 5 KM, zachciało mi się elektryka { panowie czytałem :o nie tylko to forum i im więcej czytam tym głupszy jestem. } Powinienem dopisać na czym polega nasz problem ... ale to już na elektryku ... jak zapału starczy.

• 0

Kolega Mirek dobrze pisze.Kupuj to co się trafi. Wszystkie motorki o jakich mowa bajecznie proste w budowie - praktycznie wszystko zrobisz sam-bez żadnego serwisu.

Ja od siebie dodam że mam suzi 5 z 2006 r i jakieś cztery lata temu kupiłem sporo poniżej kwoty którą dysponujesz.

przez cztery lata użytkowania nie powiem o suzuce złego zdania.Spalanie przy lejtaku 7,5 m na wisełce w dwie osoby z gratami znikome

Z częściami to tylko wawa lub intercars

• 0

Tamta suzuka to raczej do młodych nie należy a część którą uszkodził świadczy tylko o tym że ktoś długo przy nim nie grzebał albo przeleżał nowy na półce sklepowej :ph34r:

A do których silników nowych są tanie części

części eksploatacyjne cenowo są porównywalne.

do suzi jest mało serwisów z częściami jak np. do yamahy

takie moje zdanie.

• 0

silnik różni się gaźnikiem od mojego , ale na pierwszy rzut oka ma jakiś strasznie brudny zbiornik i blok. U mnie zbiornik jest o wiele jaśniejszy chociaż dopiero od tego roku dorobiłem sie lini .jak masz blisko to trzeba podjechać i obejrzeć bo po zdjęciach to można tylko domniemać