Skocz do zawartości
  • 0

fińskie łodzie

platynowłosy

Pytanie

Witam Panowie

Usiłowałem dokopać się informacji o łódce na której pływałem, będąc kilka lat temu na Ruovesi w Finlandii..

Chciałbym się dowiedzieć, gdzie takie krypy można znaleźć, jakie są ich ceny itd..

Czy są dostępne tylko w Finlandii, czy też w innych krajach skandynawskich. Lub gdzieś indziej.

Mogę tylko powiedzieć, że były to dzielne łódki, dla 2 łowiących w zupełności wystarczające ( na stojaka spokojnie nie wchodziło się sobie w paradę), świetnie się na nich pływało, nawet na dużej fali, i co najważniejsze- potrzebowały podpięcia silnika o mocy od 3-5KM.

Były tanie w eksploatacji.

A wyglądały tak:

http://shrap-drakers.pl/artykul/hauki-czyli-szczupak-po-finsku-finlandia-2013-cz-ii/

Wkleiłem link do stronki z fajnego forum wędkarskiego, gdzie co do joty z prawdą opisano łowienie w tym regionie, i gdzie są fajne fotki krypy o której piszę.

Gdybyście Panowie mieli wiedzę na ten temat, byłbym zobowiązany.

Pozdrawiam

Alek

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Byłem akurat na wypadzie z opisu , znaczy tydzień wcześniej pływałem taką łodzią , pawęż jest do 2km ale pływaliśmy i na piątce . Fajnie pływa ale troszkę mało stabilna, może będę tam w maju ;)

sorki za ot

Edytowane przez jacekp29

• 0

Byłem akurat na wypadzie z opisu , znaczy tydzień wcześniej pływałem taką łodzią , pawęż jest do 2km ale pływaliśmy i na piątce . Fajnie pływa ale troszkę mało stabilna, może będę tam w maju ;)

sorki za ot

Cześć Kolego

Wyjazd zorganizowany czy w gronie koleżeńskim?

Pytam, bo wyjazd tyg z Firmą turystyczną to ok 2700pln.

A jak tam będziesz pływał, może zapytałbyś o te łodzie? O jakąkolwiek informację.

Pozdrawiam

Alek

• 0

No to moze i ja dorzuce swoje trzy grosze - moja zonka jest finka i mam taka lodeczke w finlandii  - moj model nazywa sie lohi 460. a tutaj link: http://www.annilo.ee/boats_est.html . jest jeszcze paru innych producentow podobnego ksztaltu lodzi w finlandii ale nie powiem ci bo nie pamietam ich nazw (no chyba ze w czerwcu jak tam bede). Bardzo popularna lodeczka w Finlandii. Dla mnie lodz rewelacja - mala, lekka, szybka pod wioslami, stabilna (skad ten komentarz o jej niestabilnosci powyzej to ja pojecia nie mam - no chyba ze ktos robi porownanie do stabilnosci barki na wisle :) ). super i na jeziora jak i na rzeki. Dzielna na wysokiej fali (uzywam je na jeziorze Puula ktore jest 3 razy wieksze powierzchniowo od naszych Sniardw).     Silnik to max 2 - 3km  - ja mam honde czterosuwowa 2.3km - pod silnikiem jest problem ze bardzo przod podnosi - problem nie wystepuje jak sie jezdzi w dwojke lub trojke - ale jak samemu to ja sobie radze w ten sposob ze wszystkie klamoty klade na dziob i biore jeszcze ze soba chyb 20l pusta plahttp://jerkbait.pl/topic/38266-fi%C5%84skie-%C5%82odzie/stikowa kanke ktora wypelniam woda i klade na dziob. Mam tez na spulke z wujkiem mojej zony wiekszego brata tej lodzi ale nazwy ci nie powiem bo nie ma jej na lodzi i ona plywa pod 10km silnikiem (ale tez jest za mocny jak w pojedynke - ten sam problem z dziobem lodzi - wydaje mi sie ze silnik 6km bylby do niej optymalny). Generalnie dla mnie jest to super mala lodeczka.

• 0

Można pojechać do wspomnianego Ruovesi z biura i to nie za 2700zł tylko w zależności jaki standard sobie życzymy ceny od <1200zł do ,<1400zł, po czym przywiezdz sobie taką łódeczkę, jest możliwość zakupić od gospodarza tej bazy, sprzedaje on rówież silniki Yamahy 2.5KM (4-T), na których to klienci już popływali. Jest on delerem tych łódek i Yamahy. Sam zakupiłem od niego  w/w silnik, który samodzielnie docierałem przez tydzień, ponieważ dostałem w dzień przyjazdu nówkę z metkami, łódeczka też była nówka, ale osobiście w łodziach stawiam na  ,,crescenta". M.