Skocz do zawartości

Shimano 2500 JDM

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Ten, ten, ten... A na dole stronki masz Pan od razu link do "GO TO REPAIR..."... :lol: :lol: :lol:

• Like 3

Ja mam podobne problemy. Szukam i szukam, ale wśród nowych kołowrotków z dwóch branych pod uwagę stajni, nic do mnie nie przemawia. Trafiła się okazja, kupiłem 11TPC3000. Nie żałuję, to świetna korba, ale do lekkiej wędki okoniowej za duża. Kupiłem starą (ale nieużywaną, chyba powystawową) Daivę Luvias 2500, tym razem nieco przepłaciłem, ale to znowu nie jest najlepszy kołowrotek do lekkiego spinna. Dlaczego? Nieco za ciężkie (TP to 250 gramów, Luvias 240 gramów), do tego średnice szpul to 47-48 mm, przy mniejszej przelotce wejściowej wydaje się to zbyt wiele.

Z powyższych powodów wciąż szukam. Czegoś w okolicach 200 gramów i o nieco mniejszej szpuli. Ani nowe Daiwy, ani nowe Shimano w rozmiarach 2000 nie nadają się. Mam na myśli oczywiście sprzęt w okolicach zakładanego budżetu, czyli 1000 czy nawet 1200 zł. Dlaczego się nie nadają? Dwa powody przynajmniej - małe pojemności szpul (jakieś 100 m żyłki 0,16 mm) oraz dodatkowo w Daiwach brak łożyska w rolce.

Gdybyś się jednak upierał przy nówce i rozmiarze 2500, do tego Shimano, wybór jest jeden - 11TPC3000/2500 (2500 jest o 10 gramów masywniejszy). Nie ma konkurencji, a jeżeli uda Ci się kupić w okolicach 1000 zł, to prawie jakbyś wygrał na loterii B)

Pozdrawiam,

cristovo

Nie znam oferty kolowrotkow w tych rozmiarach. 

Ale czy mozesz napisac jakie modele w cenach 1000 - 1200 pln sprzedawane sa bez lozyskowanych rolek w kablakach ?

Czy zle zrozumialem wypowiedz ? 

Dziekuje!

Edytowane przez Guzu

przez moje ręce przeszyły dwa Vanquish'e 2000S, oba miały suche, a w konsekwencji zaraz zatarte łożysko na koszu

Gregowi też trafiła się sztuka z tymi samymi objawami, mój po wymianie na ceramiczne od Daiwy, pracuje teraz bardzo dobrze, ale jednak ja już V nie kupię

Bradia, o ile pamiętam, też nie ma BB w rolce kabłąka.

Tomku chyba dobrze pamiętasz :) .Potrzeba 2 metalowe pierścionki + łożysko(najlepiej dobre EZO) i po temacie.Niestety, daiwa oszczędziła po 2$ na kołowrotku(hurtowy zakup łożysk do rolki).W tym przypadku shimano bardziej się szanuje :) .