Skocz do zawartości
  • 0

Targi Wiatr i Woda od czwartku w Warszawie

Gumofilc

Pytanie

Targi ruszaja od tego czwartku i trwaja do niedzieli wlacznie. Jak pamietam Targi z lat wczesniejszych, to dla wedkarzy nie bylo tam wiele do ogladania. Natomiast pozniej tendencja zaczela sie odwracac i dalo sie zauwazyc sporo propozyji dla nas, tak ze mozna sie spodziewac, ze tak bedzie i tym razem bo podobno frekwencja dopisala.

Wszystko o Targach tegoroczntych, a jak ktos ciekawy to i pozniejsze lata sa do wgladu:

http://www.wiatriwoda.pl/

Gumo

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Paweł, kilka dni temu patrzyłem na spis wystawców z firm wędkarskich namierzyłem tylko " Mikado ".

Chyba że brać pod uwagę wystawców łodzi. Przejeżdżałem wczoraj przy stadionie od strony Wisły akurat była dostawa, no to takie łódeczki po 8-12m z 3 pokładami. W sam raz żeby na ZZ się wybrać  :P . I szybciutko można by się było przemieszczać, z Nieporętu do Pułtuska w 20-30 minut się wyrobi  :P .

• 0

Darku, nie wertowalem spisu wystawcow ale z tego, co pamietam to bywaly firmy produkujace male lodki wedkarskie, pontony, elektronike marine, roznego rodzaju silniki, i inne mogace posluzyc wedkarzowi. Po nazwach mozna sie w tym zorientowac, podejrzewam, tylko czesciowo.

Jasne, ze beda te okrety co zawsze rowniez :) ...a kto wie, czy nie szykuja jakichs pokazow na Wisle bo widzialem ja rowniez jakis spory ruch na wodzie...

Gumo

• 0

A to ciekawe bo w Warszawie jest konkurencyjna impreza w tym terminie 4-6 kwietnia

http://www.wedkujznami.eu/

chyba bardziej wędkarska niż wiatr i woda.

Znalazłem spis wystawców :

Lista wystawców "Wędkuj z nami

AJ Group

B

58

Banol - zanęty wędkarskie

B

62

Delis

B

31, 59, 75

Fjord Line

B

60b

Harjus

B

60a

MgbSport

B

40

Mieszalnia Pasz Topama/ Tajfun

B

60

Orion Group - wędkarstwo morskie

B

63

Wedkuje.pl

B

61

Znam tylko Fjord Line  :P ale z wędkarstwem ma tyle wspólnego że sprzęt i własną dupę można przewieźć.

• 0

Chyba im te targi mocno nie wyszły. Jeszcze z 5 miesięcy temu na stronie wisiała szumna informacja TARGI WĘDKARSKIE. Od tamtego czasu impreza przekształciła się w event wędkarski a teraz jak widać to będzie zapchajdziura dla targów turystycznych i regionalnych które są w tym samym czasie.

Edytowane przez rower26

• 0

Znalazłem spis wystawców :

Lista wystawców "Wędkuj z nami

AJ Group

B

58

Banol - zanęty wędkarskie

B

62

Delis

B

31, 59, 75

Fjord Line

B

60b

Harjus

B

60a

MgbSport

B

40

Mieszalnia Pasz Topama/ Tajfun

B

60

Orion Group - wędkarstwo morskie

B

63

Wedkuje.pl

B

61

Znam tylko Fjord Line  :P ale z wędkarstwem ma tyle wspólnego że sprzęt i własną dupę można przewieźć.

Straszna lipa, imprezę ratuje jedynie mieszalnia pasz Tajfun :doh:

Chyba już lepiej wybiorę się do sklepu wędkarskiego.

• 0

Byłem dzisiaj na WiW na stadionie i faktycznie jest dużo więcej małych łódek niż w poprzednich edycjach.  Dużo "amelinium".... nawet zza wschodniej granicy i laminatów też.. No i te wszystkie luksy też.... fajnie wygląda na targach jacht z założonym masztem i żaglami  ...dobra wysokość stropu.  Tyle, że dach zamknęli, to popływać nie będzie można :D

I Mikado jak zwykle bardzo duże stoisko i fajna obsługa

• 0

Panowie, no dziwic sie nie ma co...jakie mamy wedkarstwo w Polsce (nie mam tu na mysli wedkarzy) to takie mamy targi... :)

Ale tamat dotyczy innych targow...z tego co dojrzalem to malych lodek moze byc niewiele ale widac silniki, przyczepy, elektronike, nawet Nikon widze, ze jest. Trudno mi sie zorientowac po wielu nazwach co tam moga wystawiac ale na sztuki sporo tego..

Gumo

p.s. No i jest i info z 1 reki. Lece jutro kupic kolowrotek Mikado...opss p.aprilis byl wczoraj.. ;)

• 0

Panowie, no dziwic sie nie ma co...jakie mamy wedkarstwo w Polsce (nie mam tu na mysli wedkarzy) to takie mamy targi... :)

To nie tak do końca. Koszt wynajęcia powierzchni jest wysoki lub bardzo wysoki, kiedyś rozmawiałem z osobą z jednej z firm wędkarskich i usłyszałem że ............ zorientowali się że udział w targach nie przekłada się na wzrost sprzedaży.

Po co więc wydawać kilkanaście albo ...........dziesiąt tysięcy jeśli sprzedaż nie wzrasta?

Bo to nie jest tylko koszt wynajęcia powierzchni, dla firm z innych miast dochodzi koszt zakwaterowania, pewnie jakieś diety i inne koszty. 

Nie sądzę żeby "Mikado" miało jakieś wzrosty sprzedaży ale widocznie uznają że dobrze jest czasami coś włożyć żeby później wyjąć  ;) . Są na tych targach co roku, a widziałem też ich w spisie wystawców na EFFZET we Wiedniu w ub. roku a czy były inne firmy z Polski ? nie pamiętam więc chyba nie. tam to dopiero są koszty  :unsure: .

• 0

Widzisz Darek, to ja Ci powiem jak to wg. mnie dziala...

Na poczatku tzw. wolnego rynku byl wielki glod sprzetu wedkarskiego, sprzedawalo sie wlasciwie wszystko i bez wniku (wczesniej dostepne byly jakies ruskie wedki, ochlapy kolowrotkow i innych - jak sie smiano w gazecie WW " w haczykach bylo dobrze" ;) )

Zreszta sam dobrze wiesz ale ten wstep mi potrzebny...

Malo tego, ze byl glod sprzetu, to jeszzce byly calkiem niezle ryby w wodach...

Pozniej stopniowo rynek sie nasycal, juz nie szlo wszystko jak leci, ludzie zaczynali sie uwazniej przygladac zorientowawszy, ze kolorowe pudelko zapisane angielszzcyzna to nie wsztstko. podobny postep dokonywal sie w innych dziedzinach, np. praktycznie kazdy wedkarz byl zmotoryzowany, pozniej byl wlasny srodek plywajacy, echosondy, gpsy, a wczesniej jeszzce tel. komorkowe, ktorymi wedkarze sie porozumiewali i w miare potzreb przenosili nad wode, gdzie sie dalo cos wyciagnac.

Mowiac 1 slowem konkurencja wzrosla tak, ze trzeba bylo miec lepsze narzedzia niz wiekszosc jak sie nie chcialo lapac uklejek w najblizszym spowolnieniu nurtu...

Poza tym, w zw. z uwolnieniem rynku wzrosl popyt na rybie mieso, ktore juz swobodnie przeliczalo sie na pieniadze, co spowodowalo, ze duza czesc wedkarzy i "wedkarzy" zaczela po prostu polowac na zarobek (albo dorazny albo jako uzupelnienie diety). To oraz inne dzialania (np. zaniechania ogolnie zanego Zwiazku) spowodowalo radykalny spadek poglowia ryb, a w niektorych wodach spadek pogł. ryb drapieznych do 0. Na tyle jest to duzy spadek, ze zlikwidowano juz niektore stanice PZW bo nie bylo sensu ich utrzymywac.

Na domiar zlego, wedkarze, niezle juz wyekwipowani, podniesli swoje wymagania. Chca lowic w coraz lepszym standardzie, dawniej ekskluzywne gatunki ryb, nie chca spac na wiazce slomy, itp....

Otoz tego wszystkiego, co chca rynek im nie oferuje (nawet ci co lapali na zarobek nie pojda wydawac kasy na sprzet).

Wiec pytanie clue - to w sumie po ch..usteczke maja sie w ogole interesowac czyms co sluzy do niczego? To, co im potrzeba kupia sobie w sklepie internetowym (niekoniecznie polskim), reszty dowiedza sie na Jerkbaitcie.

W konsekwencji branza wedkarska sie zwija bo na czym zrobia obrot? Tu tez wychodzi dlaczego wystawcy nie wystawiaja.....

Przyklad rozwoju wedkarstwa sklep Superwedki (istnial jak dlugo pamietam) w Wwie (okolice dawnego Supersamu).....zamkneli sklep wedkarski, otworzyli sklep z miesem...

Tutaj mamy do czynienia z innym profilem targow, stad i frekwencja duzo wieksza - turystyka, wypoczynek, przedmioty uzytkowe sluzace do szerokiej rekreacji...

Gumo

• 0

Przyklad rozwoju wedkarstwa sklep Superwedki (istnial jak dlugo pamietam) w Wwie (okolice dawnego Supersamu).....zamkneli sklep wedkarski, otworzyli sklep z miesem...

Sklep od zawsze to był w Supersamie dopiero jakieś 15-16 lat temu przeniósł się na drugą stronę ulicy. Faktem jest że Rysiek B. po 2-3 latach wyszedł ze sprzetu a wszedł w mięso i spożywkę. Myślę że zaważyły i względy rodzinne i oczywiście finansowe.

Zauważ że zniknął sklep "Esox" z Radzymińskiej a zaopatrzenie było niczego sobie i nie wiem co się stało ze sklepem "Mormyszki"?

Ostatnio jak jechałem tamtędy to jakby pusto było. 

Ale np. CW czy sklep w LeClercu ma wybór ogromny. 

• 0

Kiepsko kolega szukał Horn jest

Kolego kapi 81 ,a gdzie tu jest kolega Horn?? i jego łodzie... .Być może to któryś z tych dwóch panów przed łodzią  Sportsmana, ??  

Przeca kolega Horn  na tym forum ma najlepsze łodzie w produkcji.

Spokojnie Horn ma dotrzeć ,kończy łajbę :-)

Prośba do odwiedzających targi , wklejajcie swoje fotki łódek wędkarskich które zwróciły waszą uwagę .

No to już wiemy ,kiedy kolega Horn się pokaże , ale czy da się sfotografować???