chub norris Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Do zastosowań, o jakich pisze @asafa - przynajmniej tak jak ja je sobie wyobrażam - perfekcyjny by był CD Blue Rapid. W zależności od tego, który kraniec podanego zakresu używanych przynęt miałby być w użyciu, 10 lub 12 lb. Niby dość ostry, ale gnie się całkiem głęboko, i, co ważniejsze jeszcze przy cienkich linkach, równomiernie. Z modelem 12lb daje się już podziałać z żyłką 0,18 i małymi woblerkami, równie dobrze jak z 10lb plecionką i boleniówkami dalekiego zasięgu. Ale - koszty rosną... W moim odczuciu jest zresztą tak, że wędkę specjalistyczną, kiedy zawężamy zakres stosowanych przynęt i ryb, na które polujemy, łatwiej jest zbudować tanio: mięczaka z RX6 na jazie, szklanego hardkora na sumy... Od wędki uniwersalnej oczekujemy dużego zakresu - rzucanych i prowadzonych - przynęt, poprawnej współpracy z linkami, których moc ma sporą rozpiętość, świetnej sygnalizacji brań i amortyzacji przy różnych stopniach wstępnego naprężenia zestawu. Najczęściej te cechy wiążą się z zastosowaniem bardziej zaawansowanych technicznie konstrukcji z wysokiej półki, za większe pieniądze. A i tak - cudów nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 @woblerwz nie zupełnie kleknie zależy jaki nurt tak naprawdę co innego wobler o wadze 18 gr ze sterem co innego np siudak czy tam taps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Sam macham zbliżonymi boleniówkami, mam tez miejsca z silnym nurtem i znam tego Batsona. Rzucić nie problem ale dostaje bardzo silnego ugięcia i przy dalszym dystansie ciąć nie ma z czego.Hol 2-3 kg w nurcie to też męczenie ryby. Wędkarz i sprzęt wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Mialem wedke na blanku batsona 2,6m do 21g ale z rx7. Wedlug mnie jest to dokladnie to co potrzeba na rzeke, o ile nie chce sie jakichs dodatkowych walorow w stylu: wylacznie praca przy wysoko uniesionym wedzisku, amortyzacja umozliwiajaca lowienie na bardzo cienkie zylki.,...,....Wedka umozliwi lowienie na niewielkie przynety, od gdzies 5g. Da rade uzyc na bolenia przy w miare finezyjnym podejsciu do zagadnienia...jezeli chodzi o przynety o skupionej masie jak gumy albo olowianki kolo 20g to lepiej szukac wedki o oczko mocniejszej, sztywniejszej, okolo 17-20lb. Obecnie mam st croixa sc3 12lb ale 2,75m - nie zauwazylem jakichs jego szzcegolnych przewag nad talonem 2,75 15lb im6+, ma troche slabszy dolnik ale nieco sztywniejsza szcytowke.Oba moga byc wzorami uniwersalu na duza rzeke, oczywiscie przy w miare finezyjnym podejsciu do sprawy. Tradycyjnie najbardziej uniwersalnym wedziskiem bedzie jak dla mnie talon hot shot 20lb, ktorym od biedy da rade lowic wszystko. A ostatnio cos mi sie zdaje ze do tego dokoptuje batson hot shot 30LB, sczytowka jest w stanie pokazac wiele, z tym ze odleglosci rzutow lzejszymi przynetami moga byc niezadowalajace...no ale jak ma byc uniwersalnie... <_< Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Da rade uzyc na bolenia przy w miare finezyjnym podejsciu do zagadnienia...jezeli chodzi o przynety o skupionej masie jak gumy albo olowianki kolo 20g to lepiej szukac wedki o oczko mocniejszej, sztywniejszej, okolo 17-20lb. Gumo Przy finezji tak. A już przy 17g nierdzewce (nie wykrępowany tylko podszlifowany kawał blachy) w silniejszym nurcie Odry jak dla mnie brakowało mu mocy do zacięcia. Przy moich bezsterowcach opór był stanowczo zbyt duży, popper Salmo w nurcie także. Ale to moje zboczenie , tak od 15 lat jadę bolenie na twardo i z błyskawicznym holem. Mocniejszy kij 17 lb do bolenia jest lepszy, 25lb Batson z RX7 także sprawował się super. Tyle że jego dolny zakres to już w pobliżu 8g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 No bo tych uniwersalow bedzie kilka... A z tym batsonem 30LB to prawie powaznie mowilem, mysle ze 0d 15g mozna spokojnie startowac...Zamortyzuje zarowno kilowego bolenia jak i duzego suma. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Konsekwencją założenia Forecastów jest głębsze ugięcie przy wymachu. Nie zgodzę się, miałem taki kij na alconitach, potem zrobiłem sobie taki sam na forecastach. Nie ma głebszego ugięcia wynikającego z wagi przelotek, bo takie prawie nie istnieje. A górne raczej Lki forecasta nie ustępują wagą reszcie. Mnie w tym kijku bolała tylko ustępliwość pod przynętami w nurcie. Moc samego kijka więcej niż wystarczająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Miałem tylko w fore i to z jedną L reszta LV, taki kupiłem. Z kolei na dwóch innych kijach testowałem zbrojenie alconite i forecast i różnice wg mnie wychodziły. I właśnie ustępliwość pod przynętą w nurcie w moim odczuciu ogranicza jego zastosowanie do bolenia, przy szybkim nurcie zacięcie robi się prawie z rękojeści (przesadziłem, ale już z dolnika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 To bedzie dokladnie tak jak napisal krzysiek, tu sie nic nie zmieni, chyba ze sie wezmie fuji tytany (nie sprawdzalem).Natomiast pod pradem ugnie sie dokladnie tyle ile na innych przelotkach.Jezeli ktos stosuje takie przynety, ktore stawiaja tak duzy opor, ze istnieje prawdopodobienstwo , ze sie nie zatnie, to warto przeanalizowac sztywniejszy kij. Natomiast sztywniejszy moze powodowac wiecej zejsc... Wiec moze przeanalizowac przynety... albo moze przeanalizowac miejsca... ..no to trzeba isc na ryby... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 Dzięki panowie za sporo wyczerpujących informacji. Będzie to mój pierwszy kij z pracowni, budżet mam ograniczony, dlatego myślę, że na początek jednak ten Batson RX6 będzie ok. Z czasem, gdy bardziej się zagłębie w temat i oczywiście finanse pozwolą, to zacznę rozglądać się za czymś bliższym ideałowi. Najważniejsza obok długości wątpliwość czyli przelotki, rozwiana. Niby z tego co czytałem wynikało, że do takiego blanku tylko alconite, ale skoro różnica niewielka to pozostanę przy forecastach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 asafa w każdym bądź razie dużych ryb życzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 Na małe przynęty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 Moim zdaniem rozważ alconite nawet ze względu na późniejsza odsprzedaż kija.Wiem że dużo wędzisk robionych na zamówienie trafia na tzw. wtórny rynek. Każdy szuka wśród używek wypasionego kija za nie wielkie pieniądze.Z alconite łatwiej znaleźć kupca np.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Witam!Czy jest jakis blank (niekoniecznie Batsona) o charakterystyce identycznej jak Batson 993F, jednak w dlugosci 2.75-2.9? I od razu drugie podobne ptytanie, charakterystyka pracy identyczna jak 993F, a cw. ~2 do 10-14 gr, i cw 6-8 do 21-25gr. dlugosci jak wyzej. pozdrawiam EDIT: i czy jest sens zbroic 993F na ultralekko (fuji sic itd) czy praca kija sie zmieni w porownaniu do np. ciezszego zrbojenia, bo mam teraz na alconitach i w porownaniu do GATTI'ego ktorego mialem na sicach roznica kolosalna w wadze samego patyka, ale nie wiem na ile to jest sprawa samego uzbrojenia, a na ile waga samego blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Witam! EDIT: i czy jest sens zbroic 993F na ultralekko (fuji sic itd) czy praca kija sie zmieni w porownaniu do np. ciezszego zrbojenia, bo mam teraz na alconitach i w porownaniu do GATTI'ego ktorego mialem na sicach roznica kolosalna w wadze samego patyka, ale nie wiem na ile to jest sprawa samego uzbrojenia, a na ile waga samego blanku. Na gorze masz przyklejona strone z waga przeroznych przelotek. http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=13006&am p;start=0& Z tego co ja odczytalem to sic sa nieznacznie lzejsze od alconite.Szkoda, ze jak narazie nie ma tam w zestawieniu przelotek najlzejszych tj. w ramkach tytanowych lub przelotki typu recoil. Z tego co wiem to blanki gatti slynna z nadzwyczajnej lekkosci Zastanawia mnie tez jak wypadaja na tle cd xls podobnej mocy i cw. ?? No, ale to juz musial by sam Pan Irek z FC okreslic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Z tego co ja odczytalem to sic sa nieznacznie lzejsze od alconite.Szkoda, ze jak narazie nie ma tam w zestawieniu przelotek najlzejszych tj. w ramkach tytanowych lub przelotki typu recoil. Z tego co wiem to blanki gatti slynna z nadzwyczajnej lekkosci Zastanawia mnie tez jak wypadaja na tle cd xls podobnej mocy i cw. ?? No, ale to juz musial by sam Pan Irek z FC okreslic Ten temat juz dawno przeczytany, i niby policzylem wsio i na sucho nie powinno byc takie roznicy w wadze, ale jednak jest masakra na korzysc GATTI i sie zastanawiam na ile bardzo lekkie uzbrojenie kija chociaz zblizy sie do wagi wedki na GATTI zrobionej. p.s. chyba zaczynam zalowac ze sprzedalem GATTI.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Wrażenie lekkości kija uzyskuje się też przez odpowiednie wyważenie kija. Zarówno kija jakotakiego solo, jak i z w zestawie z kołowrotkiem. Jesli kijek leci do przodu to może być to odbierane jako wrażenie, że jest ciężej uzbrojony i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Tak czy siak wychodzi na to, ze ten Twoj kij na blanku Gatti z FC byl dobrze wywazony. Z tego co sie zdazylem zorientowac to w pracowni FC klada spory nacisk na to .Ciekawe czy jeszcze w Fc sa jakies resztki blankow Gatti;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Oba sa idealnie wywazone, i do obu zapinalem ten sam mlynek.Wiec wywazenie tutaj nie ma znaczenia, choc potwierdzam, ze jest to jeden z wazniejszych aspektow.EDIT: nadmienie ze obie wedki mam z FC;)pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 nyny kolego zatem sprawa jest juz wyjasniona nie porownuj gowna do twarogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 nyny kolego zatem sprawa jest juz wyjasniona nie porownuj gowna do twarogu he he he No ale tez pytalem na ile inny spacing z innymi komponentami pozwoli sie zblizyc;) No i pierwsza czesc mojego pierwszego posta baardzo mnie nurtuje moze ktos mial do czynienia z takimi blankami o jakie pytalem? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Witam!Czy jest jakis blank (niekoniecznie Batsona) o charakterystyce identycznej jak Batson 993F, jednak w dlugosci 2.75-2.9? ........... Jedyne co mi się nasuwa, to ....... Pacyfic Bay. Teraz strzelam ale symbol z tego strzału analogiczny niemal jak w Batsonie chyba był. Podpytaj w Art-Rod o 993-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Popperku, Ale Ci się pamięć wyostrzyła. <_< Jedziesz na troć, morską troć? Nie mów, że nie. Mam nowe SUPER przynęty do testów. Masz szczęśliwą rękę, więc ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Popperku, Ale Ci się pamięć wyostrzyła. <_< Jedziesz na troć, morską troć? Nie mów, że nie. Mam nowe SUPER przynęty do testów. Masz szczęśliwą rękę, więc ......Zawszeć ten Pan na A, czy jakoś tak Ale o Niechorzu To ja już nawet nie myślę. Ja wiem. I wędkę nową przetestuję, mam nadzieję Już tam nasz Daniel coś skręci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Dzieki zaraz popatrze co to za blank. A cos z CD, CTS etc. bedzie czy jednak nie ten profil charakterystyki pracy? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi