Skocz do zawartości

Blanki Batson Enterprises

saalar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kijek taki użytkuję lat 3 i do wiślanego klenio-jaziowania z przyłowem jest bardzo dobry. Głębsze ugięcie i ciut wolniejsza praca pod rybą w stosunku do delikatniejszego brata pozwala na bezpieczny hol i redukcję pustych brań. Patyk fajnie podaje o wiele lżejsze dziwolągi kleniowe niż w opisie a i z raptorkiem poradzi(sz) sobie bez problemu. Myślę, że będziesz zadowolony po pierwszym łowieniu i kilku holach.

Pzdr!

witam

posiadam od 4 dni kijek na balnku RX7 IST1142F

jeszcze nie testowałem go na rybkach bo wiadomo zima , czeka do wiosny :D

@drateffka83

jak kijek radzi sobie z szybkim nurtem?

czy stawiając wobka w szybszym nurcie siła wody wygina bardzo kijek? mam na myśli przelewy ostórg

pozdrawiam

Chciałbym odpowiedzieć dokładnie na to pytanie ale wiadomo, że nie każdy przelew przetacza się przez szczyt ostrogi z taką samą siłą a po drugie trzeba uwzględnić jakim wobkiem zamierzamy operować. Z wobków to u mnie na powiedzmy 100 sztuk w pudełku ponad 90 to rękodzieło kumpli lub moje więc tego nie mogę uogólnić bo praca jest inna u każdego. Łowię na wobki do 3cm i nawet te agresywniej pracujące nie powodują utraty czucia, kij oczywiście pracuje pod naporem ciężaru ale wszystko jest pod kontrolą. Wobler dobrze dobrany do warunków, jakie dyktuje woda nie sprawi problemu łowiącemu i nie pozbawi patyka jego dobrej pracy. Praktycznie do 3cm można wstawić naet agresorka w mocny nurt i będzie działało wszystko jak należy.

Pzdr!

• 1 miesiąc temu...

Mam pytanie czy blank Batson SH 1024-2 bedzie dobry do budowy patyka pstragowego. Przeznaczenie glownie woblery 4-6cm oraz blaszki w rozmiarze 1-2.Rzeczki sredniej wielkosci Bóbr,Kwisa, sporadycznie nadmorskie rzeczki.

hej mam taki kij

łowić się da wszystkim ale najlepszy komfort do wobki do 7cm płytkie nie sdry jakieś no i małe jigi. Kija taki wobek Ci nie wygnie ale szczytówkę samą bo jest dosć cienka. Pstrąga należy solidnie dociać, kij raczej do małych przynęt, ale można nim jigowac pstrągowo

Co ciekawe nawijajac cieńszą żyłkę i stosując małe wobki spokojnie możesz tym kijem polować na jazie. Za sprawą tej właśnie szczytówki. Pstrąg zdrowy czterdziestak spokojnie wyjeżdźa na tym blanku - z tym ze mimo ostrych kotwic trzeba penie zaciąć

Witam,

Czy sa moze na forum uzytkownicy kijow wykonanych na tych blankach?

Chodzi o tzw. crankbaity sygnowane przez Batsona i St Croix.

CB70MH

CB70H

2C70HM

2C70MHM

Bede wdzieczny za wszelkie opinie dotyczace mocy blankow, dynamiki, ugiecia a przede wszystkim do jakich zastosowan uzywacie...o ile oczywiscie uzytkownik tych SC II sie znajdzie.

Z gory dziekuje za podzielenie sie informacjami.

Pozdrawiam

No cóż na CB70H mam casta, CB70MH macałem niedawno a jeszcze jest ciekawy CB66MH. Generalnie jak już kilka razy pisałem crankabit batsona z końcówkami H/MH to są jak dla mnie wyśmienite blanki, będace mądrym kompromisem różnych właściwości. Delikatniejsze modele z oznaczeniem MM mniej mi się podobają.

Mój CB70H wydaje się odrobinę delikatniejszy niżby wskazywał na to jego opis - używam go dużych obrotówek, średnich woblerów, jerków typu Slider 10F czy swimmbaitów prologica. Ale co ciekawe łowiłem też na jigi i też było dobrze, jakiś 10cm twioster na głowce 7 gram na przykład. Blank ma głębokie ugięcie ale dzięki wysokiej mocy i niedużej długości pozostaje mimo wszystko dosyć szybki - jak pisałem, ciekawy kompromis wielu właściwości. No i na koniec cena - rewelacyjna jak na tak uniwersalny patyk moim zdaniem.

Niestety zapewne nie jest to do końca obiektywna opinia - jestem fanem mocniejszych crankbaitów Batsona :lol: jak chcesz sobie wyrobić własne zdanie to daj znać jak będziesz w Wawie, przytargam tego casta

Modeli z SCII St.Croix nie miałem w ręku, przyznam że SCII nie bardzo mi leży to i nie interesuję sie zbytnio

Witam ,

Mam spina na CB70MH Batsona i wg mojej opinii ciężko o bardziej uniwersalny patyk. Jest to idealny blank do łowienia średnimi i małymi przynętami większych ryb. Ja głównie używam go do wahadeł , obrotówek 2,3,4 i płytko schodzących woblerów. Raz miałem go na sandaczach na zaporówce i też dawał radę (parę ryb wyjął). Można go śmiało przeciążyć (40g nie stanowi problemu). Piękne głębokie ugięcie i duża moc drzemiąca w dolniku. Rybki z niego nie spadają. Łowiąc tym kijkiem masz wrażenie , że jest niezniszczalny , przynajmniej ja mam takie wrażenie. Warto ten blank zbroić lekko wtedy wychodzi zadziwiająco szybka wędka , która nie traci swoich znakomitych właściwości rzutowych. Wg mnie świetny wybór pod casta. Lekki , dobrze zbalansowany blank o super wszechstronnych zastosowaniach. Wiem , że stugrzeg trochę tych blanków zbroił , możesz go podpytać.

Pozdrawiam

Piotr

Witam ,

Mam spina na CB70MH Batsona i wg mojej opinii ciężko o bardziej uniwersalny patyk. Jest to idealny blank do łowienia średnimi i małymi przynętami większych ryb. Ja głównie używam go do wahadeł , obrotówek 2,3,4 i płytko schodzących woblerów. Raz miałem go na sandaczach na zaporówce i też dawał radę (parę ryb wyjął). Można go śmiało przeciążyć (40g nie stanowi problemu). Piękne głębokie ugięcie i duża moc drzemiąca w dolniku. Rybki z niego nie spadają. Łowiąc tym kijkiem masz wrażenie , że jest niezniszczalny , przynajmniej ja mam takie wrażenie. Warto ten blank zbroić lekko wtedy wychodzi zadziwiająco szybka wędka , która nie traci swoich znakomitych właściwości rzutowych. Wg mnie świetny wybór pod casta. Lekki , dobrze zbalansowany blank o super wszechstronnych zastosowaniach. Wiem , że stugrzeg trochę tych blanków zbroił , możesz go podpytać.

Pozdrawiam

Piotr

Dzieki Baciar.

A jak chodzi o obrotowki 5 ? slidery 10 ? da rade ?

A jak chodzi o obrotowki 5 ? slidery 10 ? da rade ?

Z piątkami da sobie radę choć trochę się podda. Natomiast do slider'ów używam casta na innym blanku więc w praktyce nie sprawdzałem , ale z prowadzeniem nie będzie źle (pod warunkiem , że nie jakoś super agresywnie). Natomiast wyrzut 10S to już nie będzie komfortowo , 10F bez problemu.

Pozdrawiam

Piotr

Witam,

zamierzam zakupic w stanach kilka blankow (bo bedzie taniej:) i wybor mam mniej wiecej taki (wszystkie 2 i 3 czesciowe) :

Wypowiedzcie sie o tych blankach jezeli mozecie (ktory na casta ktory na spinning , do wobkow , obrotowek , na pstraga, sandacza itd) - wiem ze tego jest troche :D

Model Length Pcs Tip Size Butt Dia. Line Weight Action Power

IS721F-M 6' 2 5 .290 2-6 Moderate Light

IS781F-M 6'6 2 4.5 .305 2-6 Moderate Light

ISP783F-M 6'6 2 5 .370 6-12 Mod/Fast Medium

ISP783F-OG 6'6 2 5 .370 6-12 Moderate Medium

ISP784F-M 6'6 2 5.5 .475 8-14 Moderate Medium

ISP784F-OG 6'6 2 5.5 .475 8-14 Moderate Medium

ISP842F-M 7' 2 5 .360 6-10 Moderate-Fast Medium-Light

ISP842F-OG 7' 2 5 .360 6-10 Moderate-Fast Medium-Light

ISP843-3 M 7' 3 5.5 .445 6-12 Moderate Medium

ISP843-3 OG 7' 3 5.5 .445 6-12 Mod/Fast Medium

ISP844-3 OG 7' 3 5.5 .445 8-17 Mod/Fast Med/Hvy

witam

batson do oznaczenia wykonczenia (koloru) blanku uzywa symbolu OG i Matte. co one oznaczaja - zgaduje ze jeden to matowy a drugi to lsniacy. jaka jest roznica i ktory jest lepszy / (o estetyce sie nie mowi)

Co myslicie o tych blankach:

IS781F M

ISP842F M OG

ISP783f M OG

ISP784F M OG

ISP843-3 M OG

ISP844-3 OG

IC747-3 OG

czy macie je? czy oplaca sie sciagac ze stanow?